Önümüzdeki günlerde yapmaya başlayacağım Ek Gıdaya Geçiş eğitimlerimden önce bu konu hakkında birikimlerimi sizlerle buradan paylaşacağım..
Ek Gıdaya neden Başlamamız gerekir?
Altıncı aydan sonra, bebeğin enerji ve demir ihitiyacı artar. Anne sütü ilk altı ayda bebeğin bütün ihtiyaçlarını tek başına karşılar.Ama 6. aydan sonra yetersiz kalabilir.Enerji ve demirden zengin ek gıdalarla anne sütünün desteklenmesi gerekir.Annenin ürettiği sütün enerjisi ve demir içeriği bebeğin tüm ihitiyaçlarını karşılamaya devam da edebilir.Burada ihtimalden söz ediyor ve alınabilecek tedbir olarak da ek gıdalara başlanabileneceğini belirtmek isterim..
5. aydan sonra bebek, artık anne sütünden daha yoğun ve pütürüklü besinlere alıştırmaya başlanmalıdır.Bu özellikle öğürme refleksinin zayıflatılması için en uygun dönemdir.Aksi halde , bebek, kıvamı yoğun ve pütürüklü yiyeceklere alışamaz ve yutmaz.Bu amaçla, önce bir-iki hafta anne sütünden daha yoğun yiyecekler bebeğe verilir.Yoğurt ve /veya unlu -sütlü mamalar bu amaçla kullanılabilir.Unlu- sütlü mama hazırlarken tercih edilen pirinç unudur.Çünkü pirinç unu diğer unlara göre daha az allerji yapma özelliğine sahiptir.Önce sulu muhallebi daha sonra katı muhallebi yapılarak bebek alıştırılır.Bebek bu gıdalara alıştırıldığı dönemde bir veya iki öğün dışında muhallebi verilmesi kesinlikle tavsiye edilmez.Unutulmamalı ki bebeğe muhallebi ile beslemek değil, süt dışında daha kıvamlı gıdaları yutmaya alıştırmaktır.Bir iki hafta içinde bebek muhallebiye alıştıktan sonra, beslenmesin yeni gıdalar eklenebilir.
Bundan sonraki aşama bebeğin pütüürklü gıdaya alıştırılmasıdır.Bu amaçla da, meyve püresi veya sebze püresiya da çorbası hazırlanabilir.Bu dönemde yapılabilecek en büyük hata ''blender '' kullanılmasıdır.Bebeğinize yiyecek hazırlarken hiç bir dönemde blender kullanmayınız.Cam rende ve tel süzgeç tercih ediniz.Aksi halde, bebeğiniz pütürüklü gıdalara alışmayacak,bu nedenle de dah sonraki aylarda beslenmesinde büyük bir sorun olacaktır.
0 yorum