22 Haziran 2012 Cuma

29-30 aylık çocukların gelişim özellikleri..



1. Çocuğun kas gücünün gelişmesiyle birlikte hareketlerindeki denge ve uyum çok daha iyi hale gelmektedir. Çok enerjiktir ve bu enerjik halinden dolayı da oldukça hareketlidir.
Altuğ da o kadar çok hareketli ki:) Yaşı demek ki !!!!
2. Zihinsel becerileri de genel gelişimine paralel olarak gelişmeye devam etmektedir. Yaptığı fiziksel aktiviteler ve zihinsel aktiviteler onun zihin gelişimine katkıda bulunmaktadır. Fiziksel gelişimi önemli bir yer tutar. Dolayısıyla fiziksel gelişimini artıracak, kas gücünü daha da geliştirecek aktivitelere yönlenmesi faydalı olacaktır. Mesela koşması, topa vurması, tırmanması, bisiklete binmesi v.b. şeyler onun gelişimini olumlu etkileyecektir.
Bisiklet, scooter çok sevdikleri. Top oynamaktan pek anlamasa da bisiklet konusunda yarış yapabilecek kadar iyi. Biz 1 yaşından beri Altuğ İçin pedalsız bisiklet aldık.. O kadar güzel kullanıyor ki.. Şimdi geçenlere de Unnado'nun bir kampanyasıyla yaşına uygun olanını sipariş ettik. Dört gözle bekliyoruz..deneyimlerini daha sonra paylaşırım sizlerle..
3. Özellikle bu dönemlerde daha hareketli bir yaşam sürmesi önemlidir. Mesela dışarı çıkarken onu bebek arabasına bindirmek yerine yürümesini sağlamak onun için de fiziksel bir egzersiz olacaktır. Çocuğu tembel ve hareketsiz bir yaşama alıştırmamak gerekir.
Yurutme işine gerçekten de dikkat ediyoruz. Arabadan çok kucak istiyor bizim koca bebek:)))
4. Çocuğun sosyal becerileri gelişmektedir. Artık kendine göre bir arkadaş grubu vardır. Bazı arkadaşlarını diğerlerinden daha çok sevebilir. Kendine göre bir hoşuna gidenler listesi oluşturmuştur. Mesela en sevdiği yemekler, oyunlar çizgi filmler listesi gibi… Bu onun kendine göre bir kişilik yapısı ve düşünce sistemi geliştirmeye başladığını da gösterebilir. 
Callio , keleoğlan sevdiği çizgi filmler. Bunun dışında babası yakın dönemde Sünger Boo'u öğretti. Onu seviyor: Robotları da seviyor. Arçelik reklamıyla öğrendi. En kısa sürede ona bir robot almaka istiyorum..Küçükken vardı ama bozuk:(((yeni bir tane almam gerek küçük beyfendiye..
5. Artık çocuğunuz başlı başına bir bireydir. Kendi duyguları vardır. Ona her istediğinizi yaptıramazsınız, ona her istediğinizi yediremezsiniz. Onun kendi beğenileri ve hoşnutsuzlukları vardır. Onlara saygı göstermenizi beklemektedir. Çünkü artık o duygularını keşfetmeye başlamıştır. Çocuğun duygularına önem ve değer vermeniz onun da bu şekilde davranmasına yardımcı olacaktır. Kendisine saygı gösterilen ve empati duyulan bir çocuk başka insanlara karşı daha saygılı ve empati dolu olacaktır.
Mutlaka giydirirken, yedirirken Altuğ'a sorruyorum. Ama direkt sormadan brşey yapmaya kalktığımda çoğu zaman sorun çıkarıyor. Özellikle yemek konusunda..Onun için bu konuya dikkat ediyorum, doğrusu
6. Çocuğunuzun zihinsel gelişiminden diğer başka şeyler de etkilenecektir. Bunlardan birisi de dil gelişimidir. Tabi dil gelişiminde anne ve baba tutumlarının da etkisi vardır. Dolayısıyla zihinsel gelişiminin bu hızlı evrelerinde dil gelişimi için onunla bol bol sohbet etmek, onu dinlemek, onu konuşmaya teşvik etmek faydalı sonuçlar doğuracaktır. 
Gerçekten konuşmak , sohbet etmek çok etkili. Bizde babasıyla bol bol sohbet ediyoruz. Benim dışında herkes her söylediğini çok anlamasa da onu zorlamadan konusuyoruz. Özellikle kitap okumak ve ardından ona kitabı anlattırmak dil gelişimde çok işe yaradığını düşünüyorum.
7. Bu dönemlerde çocukların somut öğrenme becerileri daha gelişmiştir. Yani onun öğrenme süreci somut olaylara ve nesnelere daha çok odaklıdır. Bundan dolayı çocuğa bir şey öğretirken onu göstermek ve aynı zamanda açıklamalarda bulunmak daha etkili olacaktır.  Tabi bu arada onun soyut düşünme becerileri de gelişmeye devam etmektedir.
8. Çocuğun zihinsel becerilerinin gelişmesiyle beraber kavram gelişimi de ilerler. Hatta renklerin bile isimlerini bilebilir. Nesnelerin ne işe yaradıklarını bilir.

Nesnelerin ne işe yaradığını biliyor. renklerden pembeye karşı bir zaafı var. Öne herşeye pembe diyor.. Sonra ise gerçek rengi söylüyor oğluşum.. Her ay ne öğreteceğimi karar verip, onun üstünde çalışmaya çalışıyoruz. Sayıları sayıyoruz ve renkler hakkında konuşuyoruz. 1-10 arasındaki sayıları kısmen öğrendi. Biraz daha üstünde durmak gerek.. renkleri de biliyor fakat ne değiliz henüz
9. Artık ellerini daha iyi kullandığı için bir resme bakarak onu çizmeye çalışabilir.
En sevdiği Kalp yapmak:)))
10. Daha da güçlendiği ve dengesini daha da geliştirdiği için tek ayağı üzerinde kısa süreyle durabilir ve iki ayağıyla zıplayabilir.
zıp zıp böcüğü bu aralar. Her geçen gün zıplama konusunda ihtisas yapıyor oğluşum:))

Share this post

0 yorum

 

Popüler Yazılar

Son Yazılar

Blog Arşivi

Bebekler İçin Oyun Önerileri

Bebek Beslenmesi Hakkında Her Şey

Blogger Anneler

© Bebegim Geliyor
Designed by GeCe
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0