4 Nisan 2014 Cuma

BAŞARILI BİR EMZİRME İÇİN;

Başarılı bir emzirme için en başta annenin kendine inanması ve sabırlı olması gerekir.

Yapmanız gereken ilk şey doğru pozisyonu almak, rahat bir koltuğa veya kanepeye oturmak, ayaklarınızı yukarı kaldırmaktır. Sırtınızın arkasına ve bebeği desteklemek için dizlerinize bir yastık koyun. Rahat ve sakin olmanız önemlidir. Bebeğinizin yüzü size doğru bakacak şekilde yan tarafı üzerine yatmalı ve başı göğüs ucunuzla aynı düzeyde olmalıdır. Bebeğinize göğüs ucunuzu verirken göğsünüzü desteklemek için parmaklarınızı kullanın. Parmaklarınızın arada kalmamasına ve bebeğiniz göğüs ucuna yapıştığında onu engellememesine dikkat ediniz.
Eğer bebeğiniz kafasını göğüs ucundan çevirirse, yavaşça yüzünü itiniz (kendinize yakın taraftan).  Bu bebeğinizin yüzünü göğüs ucunuza çevirmesine neden olacaktır. Bebeğinizin ağzını açmasını sağlamak için onu önce hafifçe göğüs ucunuza doğru ve sonra uzağa doğru hareket ettirin.  Bebeğiniz ağzını genişçe açtığında, hafifçe göğsünüze doğru hareket ettirin (önce yanak).  Bebeğinizin alt dudağının ve dilinin önce göğsünüze temas ettiğinden emin olmanız gerekmektedir.  Göğüs  ucunuza tutunduğunda, sıkı bir şekilde onu göğsünüze doğru tutun.  Uygun bir şekilde emebilmesi için, bebeğinizin ağzıyla göğüs  ucunuzun arkasındaki alanı emmesi gerekmektedir.  Bebeğiniz ilk göğüsten beslenmesini bitirdiğinde, emmeye son verdirmek için parmağınızı bebeğinizin ağzına koyun ve diğer göğsünüzü verin.  
Özellikle evdeki ilk günlerde saatte bakmadan olabildiğince sık emzirmek çok önemli.10. günden sonra yavaş yavaş rutini oturtmaya çalışmalıyız. İlk 3 hafta özellikle anne sütünün miktarı için çok önemli.
Her 24 saatte bir 8 ila 12 kere her bir göğsü 10 ile 15 dakika arası emzirmeye çalışın.
Aşağıda en baştan itibaren siz ve bebeğinizin başarılı bir beslenme sağlaması için gerekli emzirme ipuçları;
  • Mümkün olan en kısa süre içinde bebeğinizi emzirin – eğer bebeğiniz ve siz iyi iseniz doğumdan hemen sonra emzirin.
  • Pozisyon alma konusunda yardım alın – eğer rahatsızlık varsa bir sorun var demektir.  İlk duyarlılık normaldir.  Giderek kötüleşen ağrı iyi değildir. Hastanelerde bulunan doğum hemşireleri acı çekmemenizi sağlayacak şekilde size yardımcı olacak değişiklikleri yapabilir. Göğüs uçlarınıza süreceğiniz kremler ve diğer ilaçlar, eğer esas neden yanlış pozisyonu almak ise ağrınızı dindirme konusunda size yardımcı olmayacaktır.
  • Bebeğinizi kendinize yakın tutun.  Yapabiliyorsanız bebeğinizi size doğru tuttuğunuzda ciltleriniz arasındaki temasın çocuk için huzur verici olmasını ve emzirilmek istediğinde yaptığı işaretlere cevap vermenize yardımcı olmasını sağlayın.
  • İlk günlerde sık emzirmek normaldir – bebeğinizin emzirmeler arasında belli bir süre koymasına izin vermeyin.
  • Her emzirdiğinizde her iki göğsünüzden de emzirin.  Bebeğinizin sadece birini alması önemli değildir.
  • Unutmayın, emzirme siz ve bebeğinizin öğrenmesi gereken bir süreçtir ve normal ve doğal hissini vermesi için biraz sürenin geçmesi gerekebilir.  İlk günler ve haftalarda devam eden uygulama zamanla değişebilir.
  • Önemli emzirme ipucu: emzirmeyi oturtmaya çalışırken bebeğinize biberonla herhangi bir şey vermeyin. Bunu daha sonraki aşamada düşünüyor olsanız da, bebeğiniz halen öğrenme sürecinde iken, şişe ve biberonun kullanılması emzirme “becerilerini” etkileyebilir.
  • Bir süre acısız emzirdikten sonra acı mı duydunuz?  Bu, göğüs uçlarınızdaki pamukçuğun sonucu olabilir. Hem siz hem de bebeğinizin tedavi olması gerekir.
  • Emzirirken saati unutun.  Bebeğinizin göğsünüzde olduğu sürenin uzunluğu başarı ile ilgili değildir ve aldığı sütün miktarını yansıtmaz, bazı bebekler ihtiyaç duyduklarını birkaç dakikada alırken diğerlerinin bunu alması uzun sürebilir.  Birçok bebek emerken uzunluğu farklı olan bazı duraklamalar yaşayabilir
  • Ancak bebeğinizi mutsuz eden ve huzursuz durmasına neden olan uzun emzirmeler (örneğin düzenli olarak bir saat boyunca) bir şeylerin doğru gitmediğinin işaretidir.  Bebeğinizin daha tatmin edici şekilde besin almasını sağlayacak şekilde pozisyonunuzu kontrol edin.
  • Göğüs pedlerinizi düzenli olarak değiştirin.  Nemli göğüs pedlerinde kısa sürede bakteri gelişir.
  • Bebeğin oluşturduğu emme vakumunu keserek bebeğinizi hafifçe göğüs ucundan uzaklaştırın.  Parmağınızı bebeğinizin ağzının köşesine hafifçe sokarak bebeği geri çekin.
  • Göğüs ucunuza biraz süt sıkın ve bununla masaj yapın. Eğer mümkünse göğüs uçlarınızın açık havada kurumasına izin verin.

İsterseniz bu konuyla ilgili Uzman Tv videolarımı da izleyebilirsiniz;

Share this post

0 yorum

 

Popüler Yazılar

Son Yazılar

Blog Arşivi

Bebekler İçin Oyun Önerileri

Bebek Beslenmesi Hakkında Her Şey

Blogger Anneler

© Bebegim Geliyor
Designed by GeCe
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0