30 Ekim 2013 Çarşamba

HAMİLELİKTE GÖZ SAĞLIĞINIZI İHMAL ETMEYİN

 
 
Anne adayları hamilelik süresi boyunca sağlık problemleri ile karşılaşabiliyorlar. Bazı durumlarda da varolan sağlık sorunlarında ilerlemeler olabiliyor. Hamilelikte sağlık problemleriyle karşılaşılan organların başında ise göz geliyor. Dünyagöz Etiler’den Dr. Pervin Uygur, özellikle diyabetik hamilelerin, gebelikleri boyunca mutlaka doktor kontrolünde olması gerektiğini söyledi.
 
 
Baştan sona hormonların yönettiği bir dönem olan hamilelikte tüm organlarda bir takım değişimler olabiliyor. Bu olağan süreçten “Göz”de payını alıyor. Peki hamilelik göz sağlığını nasıl etkiliyor? Gebelik sırasında göz hastalıkları tedavi edilebilir mi? Dünyagöz Etiler’den Dr. Pervin Uygur, anne adaylarına hamilelik sürecinde yaşayabilecekleri göz problemleriyle ilgili çok önemli bilgiler verdi.
Diyabetik retinopati riski var
Dr. Pervin Uygur, hamilelik sırasında diyabetli kadınlarda retinada kanama ve kılcal damarlarda bozukluklar yapan retinopati başlayabileceğini ifade ederek, hamileliğin var olan retinopatinin ilerlemesine de sebep olabileceğini söyledi. Dr. Uygur, şeker hastası kadınlarda göz diplerinin ve kan şekerinin çok yakın takibi ve gerekiyorsa tedavisinin yapılması gerektiğini kaydetti. Dr. Pervin Uygur, gebeliğin son dönemlerinde anne adaylarının tansiyon yükselmesi sorunu ile karşılaşması durumunda ise göz hekimine başvurması gerektiğini belirterek, eklemsi veya preeklemsi olarak adlandırılan bu durumda gözde hipertansif retinopati bulgularıyla karşılaşılabileceğini anlattı.
Hamilelikte ilaç ve göz ameliyatı  
Hamilelikte tedavi gerektiren bir göz sorunu olduğunda mutlaka göz hekimi kontrolünde göz hekimi tarafından verilen ilaçlar tedavinin yapılması gerektiğini vurgulayan Dr. Pervin Uygur, “Gebelikte mümkün olduğu kadar ilaç kullanımından kaçınılmalıdır. Özellikle kortizonlu ilaç kullanmamak gerekir” dedi. Dr. Uygur, hamilelikte mecbur kalınmadıkça göz ameliyatı yapılmadığını ifade ederek, şöyle konuştu: “Hamilelikte lazer tedavisi önerilmez. Hamilelerin gözdeki kırılma kusuru değişkenlik gösterir ve sonuçta hata riskini artırır. Ayrıca her türlü operasyon stres sebebidir. Hamilelikte stres nedeni olacak girişimlerden kaçınılmalıdır.”
Dr. Pervin Uygur, hamilelikte kırılma kusurlarının değişmesi nedeniyle doğum sonrası gözlük ve kontakt lens derecelerinin tekrar değerlendirmesi gerektiğini hatırlatarak, gebeliğin göz kuruluğunu artırdığı için suni gözyaşı kullanılmasını önerdi.
Share this post

0 yorum

 

Popüler Yazılar

Son Yazılar

Blog Arşivi

Bebekler İçin Oyun Önerileri

Bebek Beslenmesi Hakkında Her Şey

Blogger Anneler

© Bebegim Geliyor
Designed by GeCe
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0