4 Ekim 2013 Cuma

Emzirmeyi sonlandırma sürecinde pratik öneriler

  Çocuğuma zarar vermeden bunu nasıl başarabilirim ?”
“ Birçok yolu denedim ama başaramıyorum?”
“ Çok sinirli oluyor , yine de memeyi istiyor, ne yapabilirim ?”
Bu endişelere sahip bir annenin ilk yapması gereken :
Emzirmeyi bırakmak için en doğru zamana karar vermektir  .
Çocuğunuzu ne zaman memeden kesmeniz gerektiğine  doğumundan itibaren onu tanıyan, gelişimini ve büyüme süreçlerini  takip eden çocuk doktorunuz vermelidir. Bu dönemde çocuk doktorunuzla birlikte hareket etmelisiniz.
Çocuk doktorunuzun artık zamanı geldi , emzirme sonlandırma sürecine  başlayabiliriz ifadesinden sonra dikkat etmeniz gerekenler nelerdir ?
1) Bu sürece öncelikle annenin duygusal olarak hazır olması gereklidir. Emzirme ;  her kadının  annelik süreci için farklı duygular yaşadığı bir dönemdir.  Bebeğinin ona olan bağlılığından mutluluk duyar ve onu büyüttüğünü, güzel beslediğini ona hissettirir. Bebeğinden bu şekilde ayrılmaya  duygusal olarak hazır olmalıdır. Eğer anne duygusal olarak hazır olmadan bu sürece başlarsa yeniden başa dönen  ve bir türlü başarılamayan  memeden kesme süreçleri gözlemleyebiliriz.
Bu süreçte anne duygusal olarak rahatlamak için neler yapmalıdır ?
Anne; bebeğinin artık büyüdüğünü daha iyi görecektir. Çocuğu bir birey olarak beslenmesinde anneden bağımsız olarak hareket edebilecek , kendi gelişiminin daha sağlıklı ilerlediğini anneye gösterecektir. Bunu başarabilen bir çocuğu olduğunu görmek bir anneyi daha mutlu eder.
Duygusal olarak rahat olduğunuz bir dönemde memeden kesme sürecine başlamalısınız. Stresli olduğunuz dönemlerde daha sabırsız, sinirli ve aşırı duygusal olabilirsiniz. Yaşadığınız stres çocuğunuza yansıyabilir.
2) Çocuğunuz da  emzirmeyi bırakma döneminde rahat olmalıdır.  Çocuğun stresli olduğu dönemler ( diş çıkarma, bakıcı değiştirme, ev değişikliği   vb ) başarıların geciktiği  ve çocuğun duygusal olarak daha fazla baskı yaşadığı dönemlerdir. Bu nedenle çocuğunuzun ve sizin rahat , daha mutlu olduğu dönemleri tercih etmelisiniz.
3) Memeden kesme dönemleri her çocuk için zorlu bir süreçtir. İlk doğduğu günden itibaren size bu kadar yakın olduğu, kokunuzu hissettiği, teninizle rahatladığı bir süreci bırakmak ona üzüntü verecektir. Alıştığı bir şeyi yeniden yaşayamamak onu sinirlendirecek, huysuzlaşmasına neden olacaktır . Bu tepkisi  oldukça doğaldır. Önemli olan annenin bu süreçte yaşanan stresin doğal olduğunu kabul etmesi ve bu dönemde sabırlı davranmasıdır .
4) Birden kesme yöntemleri çocuğunuzu duygusal olarak zorlayabilir. Annenin kendisini reddetmesi onu sevmediği , değer vermediği , istemediği  duygusunu ortaya çıkarabilir.  Bu nedenle aşamalı bırakma yöntemleri daha çok önerilmektedir.
5) Aşamalı bırakma yönteminde çocuk yine stres yaşar, ama yaşadığı stresin derecesi diğerine göre daha düşüktür. Önce gündüz sonrasında gece bırakma sürecine geçilmelidir. Gündüz emzirme sıklığını  çocuğunuzun yaşam düzenine göre azaltmalısınız . Gündüz başarılarının arttığını hissettiğiniz dönemde gece sürecine geçebilirsiniz.
6) Bu süreçte anlayışlı ve sabırlı davranmalısınız. Diğer aile üyelerini bu süreçle ilgili bilgilendirmeli ve ekip olarak birlikte hareket etmelisiniz. Özellikle bu dönemde ona olan sevginizi sık sık dile getirin. Yaşadığı stresin azaltılması için oyunu ve eğlenceyi unutmayın. İstediklerinin olması konusunda bu dönemde ona daha uyumu davranabilirsiniz. Tensel temasınızı gün içerisinde mümkün olduğunca arttırın , özellikle uyku dönemlerinde ona yakın olmaya özen gösterebilirsiniz.  Artan sinirlilik sizin dokunuşlarınızla azalabilir, sakinleşmesine  yardımcı olabilir.
7) Bu dönemde kararlı davranmalısınız. Kararlılık bu süreçte çocuğunuzu zorlamak  veya duygusal olarak baskı altına almak anlamına gelmez. Kararlılık;  yukarıda bahsettiğimiz yöntemleri adım adım uygulamak konusundaki duruşunuzudur.  Kararsızlıklarınız, sürekli yeniden başlama süreçleriniz  çocuğunuzu duygusal olarak daha çok zorlayacaktır.
8) Sütü anne memesinden değil eğlenceli bir bardaktan içmek çocuğunuzun  motivasyonunu arttırabilir .  Ona bir alışveriş sonrası komik bir bardak hediye edebilirsiniz. Her  başarılı içişi evde ailecek alkışlayabilirsiniz. 
Bazı çocuklar bu davranışlara tepki gösterebiliyor. Bardağı da alkışları da reddedebiliyor. Bu  tür tepkiler verdiğini gözlemlediğinizde alkışları , bardağı ortadan kaldırabilirsiniz.  Bu dönemde biberona geçişi kabul eden çocuklar da olabiliyor .
Unutmayın !  Doğru zamanda ve doğru yöntemlerle başarılan her gelişimsel aşama  çocuğunuzun sağlıklı büyümesine  zemin hazırlar.

Share this post

0 yorum

 

Popüler Yazılar

Son Yazılar

Blog Arşivi

Bebekler İçin Oyun Önerileri

Bebek Beslenmesi Hakkında Her Şey

Blogger Anneler

© Bebegim Geliyor
Designed by GeCe
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0