Diş çıkarma dönemi uykuyu etkileyebilir.Ama pek çok ailenin beklediğinden veya sandığından çok daha azdır. Genellikle, iyi uyuyan çocujlar diş çıkarmaya başladıklarında (1-2 yaş arasında çıkan ve daha fazla ağrıya yol açan azılar hariç) uykularnda hafif bozulmalar yaşarlar.Ama aşırı yorgun veya kendi kendilerine uyumayı bilmeyen çocuklar diş çıkarırken daha fazla sıkıntı çekebilirler. Şöyel der gibidirlşer; ''Zaten yorgunum, nasıl uyuyavcağımı bilemiyorum, şimdi bir de ağzımda bu ağr var. Bu beni .çıldırma noktasına getirecek, o zaman ben de kalkıp bağıracağım.''
Uyku bozukluğunun ne kadarının o küçük yeni dişlerden kaynalandığını anlamak için, gündüz davranışlarını gece davranışlarıyla karşılaştırın.Eğer gün içinde her zaman ki gibi davranıyor ama geceleri fazladsana huysız veya zor bir çocuk oluyorsa, sorunmuhtemelen dişler değildir.Genelde neşeli olan bir çocuk gece-gündüz perişan haldeyse, sıkıntı pekala özellikle ağrı veren bir diş olabilir.
Diş, dişetinden çıkar çıkmaz , ağrı genelde azalır. Çocuklara uygun bir ağrı kesici kullanma konusunu çocuk doktorunuza danışın.Altuğ'unun diş çıkarma döeminde soğuk taze soğan çiğneyerek rahatladığı olmuştur.Diş fırçası çiğnemekden de hoşlanırla.Pişik, düşük ateş, ishal uykunun bölünmesi, aşırı salya , iştahsızlık ve huysuzluk gibi pek çok belirti gösteren çocukla da çalıştığım oldu ama bunlar azınlıktaydı ve diş çıkar çıkmaz sorunlar da genelde ortadan kalkıyordur.
Eğer sizin bebeğiniz de diş çıkarma dönemindeyse uyku eğitimini 1-2 günlüğüne ertelemeyi düşünebilirsiniz.Bu dönemde çocuğunuzu daha fazla yatıştırıcı davranmak, çocuğunuzu biraz dahakucağınıza alı pışpışlamak isteyebilirsiniz ..
0 yorum