19 Ekim 2012 Cuma

ALTUĞ 33 AYLIK










33 aylık bebek kendini bir imparator sanıyordur. Her şey onun direktifi altındadır, o her şeyin sahibidir ve ne derse hemen yapılmalıdır!! Tipik bir çocuk gelişim sürecinde bu tür davranışlar görülebilir. Sizin görevinizse onu demokrasiye yaklaştırmaktır. Hiçbir imparatorluk bir günde gerçek bir demokrasi olmamıştır. Bu evrensel kural sizin küçük politikacınız için de geçerlidir. Ona  ‘’teşekkür ederim,’’lütfen’’ ve ‘’getirir misin?’’ gibi kelimeleri öğrettikçe bir kraldan çok, insan haklarına saygılı bir şovalyeye çevirebilirsiniz onu. Ayrıca siz ve onun çevresindekilerin de sürekli emir veren pozisyonunda olmamasını sağlayın. Sizlerden gördüğü nazik yaklaşımların taklidini çok kısa sürede yapmaya başlayacaktır.

Altuğ da evimizde ve annanesinde krallığını ilan etti. Hatta ben ona evimizin , sokakta dolaşırken dikkat etmesi gereken kuralları hatırlattığımda pek hoşuna gitmese de, uymaya çalışıyor. İlk bir şeyi nasıl yaparsak hep aynı olmasını tercih ediyor. Sanırsam; yapı olarak kurallara uyan ve kuralcı bir çocuk olacak. Amcaları öyle. Belki genetik faktör burada devreye giriyor belki de çocuklar rutinleri seviyor. Buna karar veremiyorum. Esasında kuralcı olması iyi ama biraz da büyüyünce esneklikleri olmasını tercih ederim. Bakalım...
''Teşekkür ederim, sağol,lütfen ''gibi kelimeleri sürekli kullanıyoruz. Onun da kullanmasını istiyoruz. teşekkür ederim cümlesini biliyor, nerede kullanacağını da biliyor.. Ama söylemek pek istemedi şimdilik. Lütfen çok kullandığı, bazen lütfen lütfen diye yalvarıyor minnoşum:))

Bir de 3 yaşına yaklaşan bebeğe seçenekler sunmak iyi bir fikir olabilir .’’Sen elma mı yemek istiyorsun, portakal mı’’ diye sordukça onun için demokrasiyi öğretmiş olursunuz. Çünkü diktatörlüklerde seçenek yoktur!!

Bunu başka birt yerde de okumuş ve uzuznm bir zamandır uygulamaya çalışıyorum. İki tercih sunup, onun tercihini yapmaya çalışıyorum. Özellikle kıyafet konusunda.. Böylelikle hem tercih etmeyi, hem de demokrasiyi öğrenmiş oluyor oğluşum:))


Çocuk ve Uyku

3 yaşındaki  çocuk günde ortalama 10-13 saat uyur. Gece uykusu öncesi rituellerinize ve rutinlerinize devam edebilirsiniz. Ama, artık çok sert olmamak lazım. Akşam yatış saatini kendisinin ayarlamasına izin verebilirsiniz. Örneğin çocuk 20:02’de ayakta olmayacak diye bir rutin hem gerçekçi olmayacak hem de çocuğunuzda yeni bir öfke kaynağı olacaktır. (Tabi ki saat 23:00’lere kadar ortalıkta gezinmesi hoş değildir!). Onu odasında yatırırken içeriden neşeli bir televizyon programının sesi geliyorsa ya da o yattıktan sonra sizin evde parti vereceğinizi (!) düşünüyorsa çocuğunuzun bir uyuma düzeni oluşturması daha zor olacaktır.
Bz Altuğ'a hiç bir zaman akşam uykusu için zorlama yapmadık. Hoş bu durumdan dönem dönem şikayet ettiysem, gece geç yatıp, gündüz daha uzun deliksiz uykular oldu Altuğ'unun. Bunun nedeni Altuğ'u az görme korkumdu. İşten gelince yemek, banyodan sonra oyun oynayacağımız, kitap okuyup , kuduracağımız biraz zaman olmasını tercih ettik. Şimdi anaokuluna başladı. Karşı yakada olduğu için 07:00 de evden çıkmış oluyoruz. O nedenle sabah kalkmakta zorlanmasın diye 21:30 da en geç 22:00 da uykuya geçmiş oluyor oğluşum.. Sizin çocuğun , bebeğin uyku ile sıkıntısı varsa www.uykusuzanneler.com a bakabilir, oradan destek alabilirsiniz.

Çocuğunuz öğle uykusu uyuyor mu? Eğer sürdürebiliyorsanız öğle uykusuna devam edin. Çocukların, yetişkinlerden daha kolay yorulmaları normaldir. Ancak yorulduklarında dinlenmeleri için tek çözüm uyku değildir. 3 yaşındaki bir çocuk kitaplara bakarak veya odasında daha sakin oyunlar oynayarak da  kendi kendini dinlendirebilir. Hatta bu yaşlarda yapılan ‘’mutlaka uyumalısın’’ baskısı ters tepebilir.
Bu nedenle yemeklerden sonra onu daha sakin aktivitelere yönlendirmek, onun içindeki rutini ortaya çıkarmasını sağlar. Böylece kendi düzenini kendisi kurmuş olur. Pijamaları giymek, dişleri fırçalamak ve oyun arkadaşını yanına alma rituelleri de devam edebilir. Ama rituellerini artık kendisi yapıyor olmalıdır.
Altuğ öğle uykusu uyuyor. Şimdi okullu oldu. Okulda da öğle uykusu uyuyor. 1,5-2 saat kadar. Öğle uykusu konusunda hiç bir zaman sorun yaşamadık. Evdeyken de ne zaman uyumak isterse o zaman öğlen uyuduğu için üstünde hiç bir zaman bu konuda baskı hissetmedi. Baskıyı biz yemek konusunda yaptık. Halen yemek konusunda sıkıntımız sözkonusu..

Çocuk ve MasallarOnun sakinleşme zamanlarına kitap okuyarak hazırlık yapabilirsiniz. Uyku öncesi yapılan okumalar ’’minik şovalyenin veya prensesin’’ ruh halini yoğun seviyeden, sakine düşürecektir.
  • Resimli kitapları tercih edin, resimlerle okuduklarınız arasındaki bağlantıları ona anlatın,
  • Okurken parmağınızı yazı üzerinde gezdirdikçe, okuma ve takip arasındaki bağı anlayacaktır,
  • Aynı masalı defalarca okumaktan bıkmayın, kitabı onun da okumasına izin verin. O da sizin gibi okumaya çalışacaktır. Onu yüreklendirin,
  • Masaldaki ünlü bazı cümleleri yarım bırakıp onun tamamlamasını bekleyebilirsiniz. Daha önceden tekrar tekrar okuduğunuz cümleleri artık tanıyabilir.
  • Masallardaki kötü karakterlerin onda korku yaratacaklarını unutmayın. ’’Hansel ve Gratel’’ deki kötü üvey anne onlar için travma yaratabilir.  Dolayısıyla daha basit, mümkün olduğunca sevimli hayvanlar barındıran ve mutlu davranışlar içeren masalları tercih edin.
  • Onun ilk doğum günündeki resim albümüne bakmaya ne dersiniz? Eminiz, ‘’büyük erkek ‘’, iki yıl önceki resmini görünce kendiyle gurur duyacaktır.
Kitaplar için odasında özel bir alan belirleyebilirsiniz; ama televizyon için değil. Masalları televizyondan öğrenmesi iyi bir yol değildir. 3 yaşında bir çocuğun odasına televizyon veya DVD yerleştirmek doğru bir davranış değildir.
Altuğ'unun en sevdiği aktivitelerin arasında kitap okumak var. Özellikle resimli ve çıkartmalı kitaplar favorşis. Aylık kitapçı ziyartelerimiz var. Oradan istediğini alabilir. Geçen ay İş Bankası yayınlarından epey bir kitap aldık. Bu ay sadece ziyaret edeceğiz, kitapçıları. Çünkü berbare çalıştyığım doktorum Altuğ için bir sürü yenbi kitap getirmiş. Onlara daha başlamadık bile. Bu ay doktor, diş hekimi ve hastane ile ilgili kitaplar okuduk. Bir de arabalarla ilgili özellikle vinç, dozer, çekici rtesimleri bulunan çıkartma kitapları  okuduk ve oyuncaklarıyla oynadık..
Kitapları mutlaka önce bir elden geçiriyorum. Dövüyor, üvey annei, kötlük gibi ters şeyleri ben okumuyorum. Kendime göre ayarlamalar yapıyorum. Canavar gibi korkunç şeyler için erken olduğunu düşünüyorum.

Bilgi Hapı
Bugün alt kattaki veya diğer apartmanda tek başına yaşayan yaşlı teyze için bir yemek yapın. Bu yemeği çocuğunuzla birlikte ona götürün ve sizin için yaptık deyin. Yaşlı teyzenin bir tebessümü dahi her ikinize de çok şey anlatacaktır. Empati, yardımlaşma, dayanışma ve merhamet çocuğunuz  için artık öğrenilmesi gereken davranışlar. Bu konuda çıtayı çok yüksek tutmayın. O daha çok küçük. Belki bu davranışlarınızın karşılığını 30 yıl sonra alırsınız! Sizi hasta yatağınızda ziyarete sık sık gelecektir.
Bu yukarıdaki öneriyi de mutlaka yapacağım. Oğlumun yardımsever biri olması ne güzel , değil mi???

NOT:
(kaynak:http://www.bebekolay.com/33-aylik-bebek-imparator-olmak/) Bu zamana kadar her ay mutlaka bebekolay sitesine bakıp, yukarıdaki gibi paylaşımlarda bulundum. Çok güzel noktalara değindiklerini düşünüyorum. Benim atladığım şeyleri de yakalamama yardımcı oluyorlar.
Share this post

3 yorum

 

Popüler Yazılar

Son Yazılar

Blog Arşivi

Bebekler İçin Oyun Önerileri

Bebek Beslenmesi Hakkında Her Şey

Blogger Anneler

© Bebegim Geliyor
Designed by GeCe
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0