9 Mayıs 2011 Pazartesi

ÇOCUKLARDA 6. HASTALIK

Roseola İnfantum (6. HASTALIK)


Anne babaların altıncı hastalık adıyla tanıdığı Roseola, herpes ailesinden bir virüsün yol açtığı döküntülü bir hastalıktır.
Ateş nedeniyle hastaneye götürülen bebeklerde sık görülen bir enfeksiyondur. En sık 6-18 aylar arasında, bazen diş çıkarma ile birlikte görülür.

Bulaşma yolu solunum yolu salgıları ya da dışkı iledir.Kuluçka dönemi 5-15 gündür.Önce, bebekte 40 dereceye varabilen bir ateş görülür.( Diş çıkarma tek başına asla bu kadar yüksek ateş yapmaz ) Ateşin bu kadar yüksek olması, anne babayı endişelendirir. Bu endişe oldukça haklıdır, çünkü ateşe hassas bebeklerde ateşli havaleler görülebilir. Ateş düşürücü alınca, bebeğin biraz daha keyifli olduğu görülür. Bu yüksek ateşli dönem, 3-4 gün sürebilir. Bu sırada bebekte yapılan muayenede, tanı koydurucu belirgin bir bulgu saptanmaz.
Ateşli dönemin ardından, aniden ateş kaybolur ve özellikle gövde, boyun ve kollarda soluk kırmızı döküntü ortaya çıkar. İşte artık ateşin nedeni ve hastalığının adı belli olmuştur. Bağışıklık sistemi normal olan çocuklarda, herhangi bir komplikasyona yol açmaz.

Geçen hafat Altuğ birden ateşlenmeye başaldı. Azılarını da çıkardığı için , ben dişten dolayı ateşi çıktığını düşündük. Hata dr. ile de konuşarak ateş düşürücüleri ekledik. Fakat 3. günün sonunda ateşi ateş düşürücelerine rağmen düşmeyince , dr. ile tekrara konuşarak muayenehanesine gittik. Meğerse oğluşum üst solunum yollu enfeksiyonu ve otit başlangıcından dolayı ateşlenmiş.. Antibiyotik ve ateş düşürücülerle tedavisini düzenledi doktoru.
Antibiyotik ve ateş düşürücüleri kullanmaya başladıktan 2 gün sonra Altuğ hafif hafif yüzünde ve boynunda başlayan işilik benzeri döküntüler dökmeye başladı. Ben ilk başta antibiyotiğe bağlı alerji diye düşünmeye başldım. Hatta dr.ile de konuşup, antibiyotiği bile değiştirdik.Ve alerji şurubu verdim hemencik..

Bir sonraki gün üstünü değiştirirken karnında ve sırtına da bu döküntülerden olduğunu görünce,  bunun 6. hastalık olduğunu düşündüm. Bakalım bu gün Altuğ'unun doktor kontrolü var. O zaman anlayacağız, 6. hastalık mı, alerji mi???
Share this post

0 yorum

 

Popüler Yazılar

Son Yazılar

Blog Arşivi

Bebekler İçin Oyun Önerileri

Bebek Beslenmesi Hakkında Her Şey

Blogger Anneler

© Bebegim Geliyor
Designed by GeCe
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0