15 Kasım 2014 Cumartesi

GEBELİK BELİRTİLERİ

396192-3-4-afb3f

Gebelik belirtileri  kişiden  kişiye  farklılıklar  gösterir.  Bazıları  olası  belirtilerdir  ki bunlar  olduğunda  gebelik  kesin  olmayabilir.  Bazıları  ise  kesin  belirtilerdir.  İlk  aylarda görülen belirtiler genellikle olası belirtilerdir, yanılma olabilir.
Gebeliğin Olası Belirtileri
*Beklenen âdetin gecikmesi
  • Bulantı, kusma
  • Aşerme
  • Vücutta görülen değişmeler
  • Kilo değişimi
*Beklenen âdetin gecikmesi
Gebeliğin en önemli bulgusu âdet gecikmesidir.Ancak her âdet gecikmesi gebelik anlamına gelmez.Yaşam tarzında herhangi bir değişiklik,çeşitli rahatsızlıklar,psikolojik durum değişiklikleri,stres, beslenme ve mevsim değişiklikleri,  kullanılan ilaçlar gibi pek çok faktör âdet gecikmesine neden olabilir.
*Bulantı-kusma
Gebeliğin  ilk  aylarında  mide  yanması,  bulantı  ve  kusma olabilir.Bunun nedeni psikolojik olabileceği gibi midenin yukarı itilmesi ve mide salgılarında farklılaşmada olabilir. Bazıgebelerde bulantıve kusma rahatsız  edici  Ģekildedir.   Böyle  durumlarda  az  ve  sık  yenmesi,  sabahları yataktan kalkmadan önce bir iki tuzlu bisküvi, ekmek, leblebi gibi kuru şeyler yenmesi iyi gelir. Fazla su içilmemesi,sindirimi güç yağlı yemeklerin tercih edilmemesi uygun olur. Bulantı kesici ilaçlar doktora danışılmadan kesinlikle alınmamalıdır. Bu tedbirlere rağmen şikâyetler artıyorsa doktora gidilmelidir.
Aşerme
 Gebelikte hormon değişikliklerine bağlı olarak iştahta değişmeler olur.Aşeren kadın bazı yiyeceklerden tiksinirken bazılarına da aşırı istek duyar. Özellikle ekşili,tatlı şeyleri yemek isteyebilir.Bazen de kil,kömür,toprak gibi zararlı şeyleri yemek isteyebilir.Akla gelmedik şeyleri yemek ister.Bu olağan dışı duruma pika denir.Bunlar sindirim sistemi problemlerine yol açabilir. Kil, parazit  içerebilir.  Yiyecek  olmayan  bir  maddeye  aşeren  gebe  kadın  bunu doktora bildirmelidir.
Vücutta görülen değişiklikler şu şekilde gruplandırılabilir:
*Üreme  organlarında  değişmeler
 Vajina,  gebelik  sırasında  büyümüş   ve ödemlidir. Renginde koyulaşma vardır. Vajinal akıntı çoğalır.Vulva ve perine, koyu esmer bir renk alır. Vulvadaki bezlerin salgısı artar.Uterus büyüyüp genişlemiş ve ağırlaşmıştır.
*Memelerdeki değişmeler
Gebeliğin ilk haftasında dolgun,hassas ve ağrılıdır.Büyümeye başlamıştır. Meme uçları büyür. Sıkıldığında süt akar. Meme başı çevresi(areola)koyu renk alır. Üzerinde kabarıklıklar vardır.
*Üriner sistemde değişmeler
 Uterusun mesaneye(idrartorbası) baskı yapması ve mesane damarlarının genişlemesi nedeniyle gebe sık sık idrara çıkar.
*Ciltte   meydana   gelen   değişmeler
Gebeliğin   ilerleyen   aylarında   bazı kadınların  yüzünde  kahverengi  lekeler  görülür.  Bu  lekelere  gebelik  lekeleri denir.Bu lekeler, doğumdan sonra geçer. Uterus büyümesi sonucu,karın derisi gerilir ve incelir. Karında,kalça da bazen dememeler de deride beyaz çatlaklar olabilir.Yumuşatıcı kremler önerilebilir.Oluşan bu çatlaklar doğumdan sonra da kalır, geçmez.
*Gebelikte kilo değişimi:  
Tüm gebelik süresince 9-12 kilo almak normaldir.Gebe kadın ilk üç ayda 1 kg ,daha sonraki aylarda ayda 1,5-2 kg almalıdır. Beslenirken  mümkün  olduğunca  sebze  meyve  ağırlıklı  beslenmeli,  kabız olmamaya dikkat etmelidir.Ödem varsa tuzu azaltmalıdır.Alınan fazla kilolar gebe kadının vücudunda kalır.
Gebeliğin kesinBelirtileri
*  Gebeliktestinin pozitifçıkması
  • Ultrasonla bebeğintespiti
  • Bebeğin hareketlerinin anne tarafından hissedilmesi
  • Bebek kalp seslerinin duyulması
  • Muayenedebebeğinelle hissedilmesi
Share this post

0 yorum

 

Popüler Yazılar

Son Yazılar

Blog Arşivi

Bebekler İçin Oyun Önerileri

Bebek Beslenmesi Hakkında Her Şey

Blogger Anneler

© Bebegim Geliyor
Designed by GeCe
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0