Normal beslenen sağlıklı bir annenin sütü, çoğunlukla bebeği
için yeterli olmaktadır. Bununla birlikte, bazı anneler bebekleri için
yeterince süt üretemediklerini düşünmektedir. Bundan enin olabilmek için en
kesin bilgi bebeğin kilo alımıdır. Bebeğinize sütünüzün yetmediğini
düşündüğünüzde size en yakın sağlık ocağına gidin ve bebeğinizi tarttırın.
Sonra 2-3 gün sadece bebeğiniz her istediğinde emzirin, emzirin.. Sonra yine
aynı yere giderek bebeğiniz tartırın. Eğer günlük 20- 30 gr , hafta da 125 gr, ayda da en az 500 gr almışsa
her şey yolunda diyebiliriz. Eğer kilo alımında sıkıntı varsa, anne günde ne
kadar su içtiğini, ne kadar emzirdiğini ve ne kadar dinlendiğini, uyuduğunu
önce bir kontrol etmeli. Bunların hepsi tek başına anne sütünü etkiler.
Bunlarla ilgili bir sıkıntı yoksa nasıl beslendiğine, neler yediğine de dikkat
edilmeli.. Anne sütünün miktarını etkileyen en önemli faktör ne kadar talep
varsa o kadar süt üretir, annenin vücudu. Özellikle ilk 3 ayda bu rutin oluşu,
bebeğin yaklaşık ne kadar süt ihtiyacı var o netleşir. Annenin vücudu da o
miktar da süt üretir. BU mekanizmada süt miktarını arttırmak için bazı
besinlerden de minik destekler alınabilir
Anne sütünü arttıran besinler:
Anne sütünü arttıran
besinler tüm dünyada, yüzyıllardır kullanılmaktadır. Anason, çemen otu, rezene,
ısırgan otu, tarçın, fesleğen, nane, ve susam gibi bitkiler anne sütünü
arttırıcı olarak bilinen bitkilerin başında gelmektedir. Bu bitkilerden
salatalar hazırlayıp yiyebileceğiniz gibi çaylarını da hazırlayabilirsiniz. Çay
için ölçü ortalama bir su bardağı kaynamış suya 1-2 çay kaşığı kadar kuru
bitkidir. Siz damak tadınıza göre bu oranları ayarlayabilir ve birkaç bitkiyi
karıştırarak lezzetli çaylar elde edebilirsiniz. Böylece emzirmeden dolayı
artan sıvı ihtiyacınızın da bir kısmını karşılamış olursunuz.
Göğüs ve karın bölgenize susam yağı ile masaj yapmak da süt
bezlerinizi uyararak ve kan akışını düzenleyerek anne sütünüzü arttırmanıza
yardımcı olacaktır. Bunun için günde 2-3 kez 1-2 dakika masaj yapabilirsiniz.
Anne sütünü en çok arttıran şey bol bol su içmektir. Ayrıca günde 3 lt
kadar su içmek de çok önemlidir. Anne sütünü arttıranlardan biride malt özüdür..
Bunu eczanelerde özel hazırlanmış içeçek şeklinde alabileceğiniz gibi, alkolsüz
birada aynı işi görmektedir. Sabah, öğle ve akşam sadece 1 kahve fincanı içilen
alkolsüz bira anne sütünü arttıracağı gibi, içeriğinde bulunan B vitamini
sayesinde de annenin bağışıklık sistemini korur'' Harika ne kadar çok yersem
sütüm o kadar çok olur'' şeklinde yanlış bir anlayış vardır. Ancak ne kadar çok
yediğimiz değil, ne yediğimiz çok önemlidir. Anne normal ve dengeli beslenmeli.
Yağlı olmayan proteinlerle beslenmelidir. Yeşillikler ve
sebzeler tüketmelidir. Çorbalara ağırlık vermesinde yarar vardır. Sıcak ve sulu
şeyler sütün miktarına olumlu katkıları vardır. Aşırıya kaçmamak koşuluyla,
tahin- pekmez ve az yağlı süt ürünleri tüketilebilir.
Günde 4-5 fincan kadar rezene ve ısırgan çayı tüketilebilinir.
Ayrıca çeşitli firmaların emziren anneler için olan çaylarından ada
içilebilinir.
Aynı zaman da kilo aldırmayan demir kaynağı olan yeşil
mercimek, brokoli, roka, ıspanak, pazı, dereotu, çekirdekleriyle beraber
yenilmesi gereken siyah üzüm, dut pestili, yumurta ve yağsız kırmızı et, balık
tercih edilmelidir.
· Taze beyaz
üzüm ( günde 2 porsiyon)
· Dereotu (
sabah- akşam yemeklerde yenilebilir.)
· İncir (taze
veya kurutulmuş)
· İncir-havuç
(Anne sütünü artırmak için haşlanmış kuru incir suyu da içebilirsiniz.
Sekiz-dokuz adet kuru inciri yarım litre klorsuz suda en fazla on dakika
haşlayınız. İkiye böldüğünüz suyu sabah-akşam olmak üzere günde iki kere
tüketiniz.)
· Taze beyaz
dut
· Haşlanmış
taze beyaz dut kurusu
· Anason (20
gram susam, 10 gr anason ve 500 gr bal karıştırılır ve macun haline getirilir.
Bundan günde 3 çorba kaşığı yenir)
· Kereviz
· Taze kereviz
yaprakları
· Bal kabağı
· Kıvırcık
salata
· Sumak
. Rezene çayı
. Çemen
.
Çörek otunun bal ile karıştırılması
. Erik
kaynatılarak balla karıştırılması
.
Fesleğen (Fesleğen çiçeği, tohumu ve yaprakları kullanılır. Bunların çayı
demlenir. Bundan 1- 2 bardak içilir)
.
Hurma
.Kimyon
.
Kişniş
. Lahana
.
Marul (tohumundan günde 4- 5 gr yenirse etki gösterir)
. Nane
.Salep
. Yer
elması
.Zencefil
. Sarımsak ..Anne
sütü ve emzirme deyince sarımsaktan bahsetmeden olmaz. Sarımsak, bebeğinizin
iştahını açmasının yanında güvenle kullanabileceğiniz iyi bir antibiyotiktir.
Bebeğinizi emzirmeden 1 saat önce 1-2 diş sarımsak yerseniz, bebeğiniz memeyi
daha iştahla kapacak, daha uzun süre emerek daha fazla süt içmiş olacaktır.
Emzirme yoluyla bebeğe ilaç geçebileceği için emziren
annelerin ilaç kullanımı sınırlıdır. Özellikle de antibiyotiklerin vücuda
vermiş olduğu zararlardan dolayı pek çok anne antibiyotik ilaçlarını
kullanamamaktadır. Oysaki sarımsak güvenle kullanabileceğiniz doğal bir
antibiyotiktir. Kokusunu dert ediyorsanız karanfil gibi koku giderici
bitkilerden faydalanabilir, çiğnemeden doğrudan yutabilir ya da eczanelerde
bulabileceğiniz sarımsak tabletlerini kullanabilirsiniz.
Emzirme döneminde sağladığınız sütteki enerjinin büyük bir
kısmı, yediklerinizden karşılanıyor. Aldığınız tüm enerji tam olarak süt
enerjisine dönüşmüyor, çünkü vücut dokuları da bir miktar enerjiyi emiyor. Sağlıklı
bir annenin günde ortalama 700–800 ml süt salgıladığı esas alındığında, emzirme
döneminde günlük ortalama ekstradan enerji gereksinimi 750 kaloriyi buluyor. Bu
miktarın 500 kalorisi yediklerinizden sağlanırken, 250 kalorisi hamilelikte
depoladığınız yağlardan karşılanıyor. Bu da emzirme sırasında aldığınız fazla
kiloların, enerjiye daha hızlı dönüşmesine katkıda bulunuyor.
Annelere sütlerini artırma konusunda şu önerilerde dikkat
etmelidirler:
♦
Hızlı kilo vermeyi vadeden diyet ve ilaçları uygulamayın.
♦
Sütünüzü arttıran en önemli besin sudur. Günde en az 2,5 – 3 litre su
içmelisiniz, çünkü sütün önemli bir kısmı sudur.
♦
Kalsiyumdan zengini olan süt, yoğurt ve peyniri düzenli olarak tüketmelisiniz.
Her gün 1 adet yumurta veya 1 porsiyon etli sebze veya kurubaklagil yemeği
yemeye özen göstermelisiniz.( Size gaz yapıyorsa , uzak durmalı, gaz
yapmayanları diyete eklenmelidir.)
♦ A
Vitamininden zengin havuç, yeşil yapraklı sebzeler, kayısı gibi besinleri,
beslenme programınızda sık bulundurmalısınız.
♦
Vitaminlerin zengin bir kaynağı olan taze sebze ve meyveleri her gün düzenli
olarak tüketmelisiniz.
♦
Yediğiniz yiyeceklerin besleyici değerini korumak ve özellikle anemiyi
(kansızlığı) önlemeniz açısından, yemeklerinizle birlikte çay içmemelisiniz.
Annelerin değişik dönemlerdeki günlük enerji ve besin
öğelerini karşılamak üzere temel besin gruplarından almaları gereken miktarlar:
Beslenme programınızda yer alması gereken temel besin
grupları ve içerikleri:
Süt ve süt grubu:
. Süt
.Yoğurt
Peynir
. Et
ve et grubu
. Tavuk
.
Balık
.
Yumurta
.
Sakatatlar
Ekmek ve ekmek yerine geçen grubu
.
Ekmek
.
Tahıllar (mısır, buğday, çavdar, yulaf )
.
Makarna
.
Pirinç
.
Bulgur
.
Çorbalar
. Un
ve undan yapılmış yiyecekler
Sebze ve meyve grubu
Tüm sebze ve meyveler bu grup içerisindekiler
Yağ grubu
Zeytin
Yağlı Tohumlar ve yağı (ceviz, fındık, badem, susam v.b)
Bitkisel sıvı yağlar ( mısırözü, ayçiçek, soya, pamuk v.b)
Margarin
Tereyağı
Hayvansal yağlar ( iç yağı, kuyruk yağı)
0 yorum