16 Eylül 2013 Pazartesi

ANNE SÜTÜNÜ ARTTIRMAK MÜMKÜN MÜ?


Günümüzde pek çok anne, bebeğini anne sütüyle beslemek için daha çok gayret gösteriyor. Türkiye ‘de annelerin %95 anne sütüyle başlasa da bu şekilde maalesef devam edemiyorlar. Çevresel baskı, ne yapacağını bilememe, bebeğim doyuyor mu korkusu annelerin ek besinlere daha erken başlamasına neden olmakta. Esasında annenin vücudu bebeğini doyuracak kadar süt üretimine hazır. Burada önemli olan anneyi ilk günlerde doğru yönlendirmek. İlk günlerde anne doğum yaptıktan sonra bebek doktoruna karar verene kadar anne sütü arada heba oluyor. Anne kime, ne zaman , nasıl danışacağını bilemeyebiliyor. Çevrenin de büyük baskısıyla anne , sütüm yetmiyor mu?, döngüsünün içinde buluyor kendini. Maalesef anne sütünü vücudumuz bebeğimiz için hazırlasa da annelerin psikolojisiyle direkt etkilenen oksitosin (sütün bebeğe kanallardan salınarak ulaşmasını sağlayan hormon) bu kargaşa da çok fazla etkileniyor ve kendini geri çekiyor. Biz o zaman ne yapacağız?
Doğuma kadar bebeğimizi anne sütüyle besleyeceğimize inanmamız, ilk günlerde emzirme konusunda sıkıştığınızla kimle konuşacağınızı bulmak, kullanacağınız pompaya karara vermek, çocuk doktorunuza karar vermek işinizi kolaylaştıracaktır.
Annenin sütü ister normal ister sezeryanla doğum yapsın 4-5. Gün itibariyle ani bir artma gösterir. İlk kez anneler burada şaşırıyor. Bebeğin ihtiyacından fazla anne süt üretiyor, annenin vücudu. Bunun devamlılığını sağlamak hem de annenin memelerini rahatlatmak için pompa ile memeleri sağmak çok önemli. O günlerde sağarak memeleri rahatlatmadığınızda minik şişliklere, kızarıklık,ateş, sonunda mastite kadar devam edebiliyor. Ondan sonra da anne sağma işini tam yapamıyor, canı acıdığı içinde bebeğini tam randımanla emziremiyor. Sonucunda da anne sütünde azalma oluyor.
O zaman yapılacak şey; hangi zamanda nasıl sağma işini yapacağını annenin öğrenmesi, nasıl saklayacağını bilmesi gerekiyor. Bunun bir emzirme danışmanından ya da doğum yaptığınız hastanenin bebek odasında bulunan bebek hemşireleriyle bu konular hakkında konuşabilirsiniz. Hastaneden çıkmadan önce bu bilgileri mutlaka bebek hemşireleriyle konuşun. Kendinize ait bir pompanız yoksa hastane tipi bir pompa kiralayabilirsiniz. Bunun içinde bebek odası hemşirelerinden destek almanız mümkün. Bunları hallettikten sonra gerisini düzene oturtmakta sorun olmayacaktır.
Bebeğiniz dünyaya ilk geldiğinde havanın ısısı, kokusu, sesi herşeyi bildiğinden farklı. Tek bildiği, kokusunu tanıdığı, sesini bildiği annesi. Dünyaya alışması sizin bebeğinize alışmanız için gereken süre ilk 40 günlük süreç. Bu sürede herşey yoluna girecek, ama siz lütfen hiçbir şey için acele etmeyin.Özellikle ilk 2-3 hafta bebeğiniz her istediğinde bir göğsünüzdeki süt bitene kadar ,istediği aralıklarla emzirin. Bol bol emzirin, bol bol su içip, bebeğinizle birlikte uyuyun bebeğinizle birlikte uyanın. Bir bakacaksınız ki herşey yoluna girmiş.
Bebeğiniz ilk doğduğundaki kilosundan 3-4 gün içinde belli bir düşme olur. İlk 10 gün sonunda doğum kilosuna ulaşmışsa, emzirme konusunda ne yapıyorsanız aynen devam edebilirsiniz. Doğru yoldasınız demek ki. Ama kilo alımında sıkıntı varsa; emzirme pozisyonunuza, kaç saat aralıkla emzirdiğinizi, ne kadar su içtiğinizi ve ne kadar uyuduğunuzu kontrol edin. Lütfen hemen endişelenip, vücudunuzda oksitosin salınımını durdurmayın.


Share this post

0 yorum

 

Popüler Yazılar

Son Yazılar

Blog Arşivi

Bebekler İçin Oyun Önerileri

Bebek Beslenmesi Hakkında Her Şey

Blogger Anneler

© Bebegim Geliyor
Designed by GeCe
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0