Anne sütü ile beslenme bebek beslenmesinin her döneminde en
önemli besin kaynağı olduğu unutulmamalıdır. Bebeklerin ilk 6 ay anne sütü
almaları önerilmektedir. Bununla birlikte ek gıdalara ne zaman, nasıl, hangi
gıdalar ile ve hangi şekilde geçileceği hep sorulan sorulardır.
Ek gıdalar bebeğin ilk defa aldığı
gıdalar olması nedeni ile her zaman alerji, bu besinden hoşlanmama gibi
durumlar söz konusu olabilir. Aşağıda gösterilen tablo ile hangi ek gıdaların
hangi dönemde verilebilieceği, bebeğin barsak gelişim kapasitesi ve yaşına göre
belirtilmiştir.
Tabloda temel besin kaynaklarımızdan inek sütü, balın
olmadığını göreceksiniz. Çünkü bu gıdaların bir yaşın altındaki bebeklere
verildiğinde oldukça fazla alerji, enfeksiyon ve zehirlenme riski olduğu
bilinmektedir.
Ek Besinler Verilirken Dikkat Edilecek Konular
- İlk
kez verilecek besinler haftada bir çeşit olacak şekilde verilmelidir. Bu
dönemlerde bebeklerin alerji, döküntü, ishal kabızlık gibi sorunları
dikkatle takip edilmelidir.
- Ek
besinler tek öğün olarak ve çok az miktarlarda verilmeye başlanmalıdır.
Bebeğin alımına uygun olarak verilen miktar ve öğün sayısı
arttırılmalıdır.
- İlk
kez verilecek besinler bebek açken denenmelidir.
- Bebek
almadığı besinler için zorlanmamalı, bir süre sonra tekrar denenmelidir.
- Tüm
besinler kaşık ile verilmelidir.
- Bebeğe
verilecek yiyecekler doğal ve taze ürünler kullanılarak hazırlanmalıdır.
Konserve, dondurulmuş yiyecek, katkı maddeli hazır besinler çocuğa
verilmemelidir. Hazırlanan besinler uzun süre oda ısısında
bekletilmemelidir.
- Besinler
gıda hijyenine uyularak hazırlanmalıdır
Evde Hazırlanacak Yiyecekler İçin Öneriler
- Taze
sebze, meyve ve etlerin seçilmesi
- Kullanılacak
tüm alet ve kapların temiz olmasına dikkat edilmesi
- Yiyecekler
hazırlanmadan önce ellerin yıkanması
- Yiyeceklerin
mümkün olduğunca az su ile yıkanıp temizlenmesi
- Yiyeceklerin
mümkün olduğunca az su ile pişirilmesi ve fazla pişirilmemesi
- Tuz
katılmaması, eğer şeker katılacaksa piştikten sonra katılması, bal
kullanılmaması
- Gıdaların
kolayca ezilebileceği kadar su konulması
- Yiyecekler
püre haline getirildikten sonra porsiyonlar halinde dondurularak derin
dondurucuda saklanabilir.
Ek gıdalara Erken ve Geç Başlamada Karşılaşılan Sorunlar
Erken
- İshal
ve alerjik hastalıklar
- Anne
sütünde azalma
- Kilo
kaybı
- Obesite
- Aşırı
böbrek mineral yüklenmesi
Geç
- Büyüme
geriliği
- Kilo
kaybı
- Mikronutrient
eksiklikleri
1 yorum