24 Ağustos 2011 Çarşamba

OYUN VE OYUNCAK SEÇİMİNİN ÇOCUK GELİŞİMİNDEKİ ÖNEMİ

Oyun ve oyuncak denince aklımıza herhalde küçüklüğümüzde oynadığımız oyunlar ya da vermeye kıyamadığımız oyuncaklarımız aklımıza gelir.O anlar, hayatımızda belki de hiç unutamadığımız zamanlardır.
oyun, çocuğun kendi deneyimleriyle öğrenmesini, hayal gücünü kullanmasını sağlayan, eğlence amaçlı yapılan hareketlerdir.Oyun, çocuğun birikmiş enerj,isisni olumlu yollarla ortaya koyma aracıdır. Oyun ve oyuncaklar, çocuğun içinde yaşadığı dünyayı, çevresindeki insanları tanıma ve anlamaya yardımcıdır.Öğrenme,yaratma,deneyim kazanma, iletişim kurma ve yetişkinliğe hazırlanma deneyimleridir.Özgürce ve kendiliğinden yapılan , haz veren, mutluluk kaynağı olan, çocuğu geliştirieen ve eğlendiren bir etkinliktir, ayrıuca.Çocuğun tüm gelişim alanalarını uyarır, duygularını ve duyualrını etkiler. oyun, çocuğun toplum kurallarını öğrenmesi, neyin yanlış, neyin doğru olduğunu anlaması için çok önemli bir uğraştır.

Günümüzde çocukalrın oyun  veoyuncak konusunda o kadar çok seçenekleri var ki... peki, acaba her oyunun ve oyuncağın her zaman olumlu etkileri sözkonusu mudur?

Oyun, hayal gücü demektir.Çocuk oyun oynayarak hayatı deneyimler ve öğrenir. Son yıllarda hızla çoğalan ve o an için çocuklarımıza çok cazip gelen teknolojik oyunlar sırasında çocuklar hayal güöçlerini kullnamaya ihtiyaç duymazlar. İleri teknolojib ürünü oyuncaklar, çocukların katılımındansa yerlerinde oturup seyretme fırsatı tanır onlara.Yana sönen rengarenk ışıkları seyrederek, düğmelerine basarak, çıkan sesleri dinleyerek eğlenceli vakit geçirirler...
Yeni yürümeye başlayan çocukalr zeka  ve hayal güçlerini kullanmaktan daha çok eğlenceye odaklanırlar. Oysa ki küp dizerek, top oynaraka, legolarla inşa yaparak motor becerileri ve mekansal ilişkileri anlama becerilerini geliştirmek çok önemlidir.

Teknolojik oyuncaklarda her şey çok hızlı olup bitmektedir. Ancak oyun ve ya gerçek hayatta hiçbir şey o kadar hızlı olamamaktadır. Örneğin; kuleyi tamamalamak için çocuğun büyük bir sabırla küpleri üst üste koyması gerekmektedir. Bir takım becerileri geliştiği gibi, sabırla çalışıp bir şeyler oluşturma  gururunu da bu sayede yaşayacaktır.

Share this post

0 yorum

 

Popüler Yazılar

Son Yazılar

Blog Arşivi

Bebekler İçin Oyun Önerileri

Bebek Beslenmesi Hakkında Her Şey

Blogger Anneler

© Bebegim Geliyor
Designed by GeCe
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0