28 Temmuz 2011 Perşembe

EMZİRME DÖNEMİNDE BESLENME

Anne sütü bebek için en uygun gıdadır. Sağlıklı bir anne günde ortalama 700-800 ml süt sağmaktadır.. Emzirme döenminde süt salgılaması jkadının normal gereksinimden daha fazla enerji,protein, vitamin ve mineralleri almasını gerektiri. Emziren annenin salgıladığı sütteki enerjinin önemli bir kısımı yediklerinden sağlanmaktadır. Emziren anne , ek olareak enerji ve besin öğelerini diyete almazsa kendi vücudundan harcar.Bu edenle annenin,bebeğini emzirdiği dönemde kendi beslenmesine de dikkat etmesi gerekmektedir.

Beslanme Önerileri:

Emziren annenin enerji, protein ve kalsiyumdan zengin beslemmesi gerekirt,ayrıca annebnin su ihtiyacı da artar. Çünkü emzirmek vücudun sıvı ihtiyacını arttırır. anne günde en az 10 su bardağı sıvı almalıdır. Sıvı konuusunda en iyi tercih sudur.

Kalsiyum yönünden zengin olan süt, yoğurt ve peynir belirlenen miktarlarda düzenli olarak tüketilmelidir.

* Hergün 1 adet yumurta ve 1 porsiyon etli sebze yemeği veya kuru baklagil yenmelidir.

*Kuru fasulye, nohut, mercimek ve bulgur içeremn yemekleri, portakala, mandalina , domates, maydanoız, yeşil biber, taze soğan gibi C vitamini yönünden zengin sebze ve meyvelerle birlikte tüketilmelidir.

*D vitamini besinlerde bulunmaz. Ancak güneş ışınlarının doğrudan cilde yansıması ile sağlanır. Bu nedenle emziren anne güneşlenmeye özen göstermelidir.

*Yemeklerde mutlaka iyotlu tuz kullanılmalıdır.Doğal besinlerde yeterince alınamayana iyot, ancak iyotlu tuz kullanımıyla anne sütünden bebeğe geçer.

* Kuru meyveler ve kuru yemişler yoğun enerjileri yanında , demir ve kalsiyuım gibi minerallerden zengindir. Ağırlık kontrolü de yapılarak bu  esinler tüketilebilir.
Share this post

1 yorum

 

Popüler Yazılar

Son Yazılar

Blog Arşivi

Bebekler İçin Oyun Önerileri

Bebek Beslenmesi Hakkında Her Şey

Blogger Anneler

© Bebegim Geliyor
Designed by GeCe
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0