18 Temmuz 2013 Perşembe

ALTUĞ 3,5 YAŞINDA:))






Çocuğunuzun 3,5 yaşına gelmiş olması ona ninni söylemenizi engellemez. Ama artık söyleyeceğiniz şarkılar biraz daha hayattan, biraz daha yaşamın renklerinden olacaktır. Örneğin soğuktan donmak üzere olan bir kuşun hikayesini bir şarkı gibi mırıldanmanız,çocuğunuzun empati yeteneğine mutlaka güç katabilir.Başkalarının ayakkabılarından hayata bakmak diyorlar yabancılar empati için.Bu duygu zamanla sizin çocuğunuzun içinde gelişecek ve sağlıklı arkadaşlık kurmak için temel olacaktır.Ona şarkılar söyleyerek , ritim duygusu içinde hayatı karşılamasını da sağlarsınız.
Bunun için benim önce şarkı öğrenmem gerekti. 1-2 şarkıyı bizimleyken söylüyor. Ama okulda söylediklerini asla evde söylemiyor.

3,5 Yaş Fiziksel Gelişim :
3,5 yaşına gelmiş bir çocuk tek ayağı üzerinde 5 saniye kadar durabilir. El ve parmak becerileri gelişen çocuk ,kare ve yuvarlak şekiller çizebilir. Bu yeteneğini kullanırken onun  harfleri çizmesini sağlayabilirsiniz.”O” harfini yapmak en kolay iş olabilir minik yazarınız için.Üstelik adı da ”Oya” veya ”Olgun” ise değmeyin keyfine! Onu ,yazı yazması için kesinlikle zorlamayın,süreci kendi içindeki ahenge bırakın.Makas kullanmayı da beceren çocuğunuza tehlike yaratmayacak bir makas alın.Kağıtları düz bir çizgi halinde kesmesi sizi şaşırtmamalı.
Altuğ yuvarlak yapmayı becerebiliyor. El ve parmaklarını iyi kullandığını düşünüyorum. Okulda olduğu kadar evde de faaliyet yapmaya bayılıyor. Noktaları birleştirmek, aradaki farkşlılıarı bulma oyununu seviyor. Ama boyamadan çok hoşlandığı söylenemez. Diğer şekilleri benzetmeye .alışsa da olmuyor.. Makası epeydir çok güzel kullanıyor. Artık düz de kesiyor..

Sayılar :

”Minik matematikçi”  için ilk ders sayılar olacaktır. Onu bir sınıf ortamına kapatarak sayıları öğretmeyin. Bu yaşlardaki çocuklar hayatın doğal akışı içinde öğrenmek isterler. Yolda yürürken geçen arabaları saymayı denediniz mi hiç? Ya da kızınızın kaç tane oyuncak bebeği olduğunu birlikte saydınız mı? Bu şekilde yapılan pratikler oyun ve eğitimi iç içe geçirerek daha anlamlı bir dünya yaratır onlar için.3,5 yaşındaki bir çocuk 3-4’e kadar sayabilir. Onu çok fazla zorlamayın.
Bu sene anaokulunda sayıları öğrendiler. Biz en çok merdivenleri çıkarken sayıyoruz. Okulda 1-10' a kadar, 5'er %'er  ve 10'ar 10 'a kadar saymayı öğrettiler. Ama Altuğ 1-10 arasını sayıyor sayılabilir.

Disiplin ve İstikrar :

Tüm çocukluk boyunca olduğu gibi 3,5 yaşında da disiplin ve istikrar bir arada sürdürülmelidir.  Çocuğunuzun hayatında koyduğunuz kurallar iyi düşünülmüş olmalı. Çok fazla kural,çok fazla ihlal anlamına gelebilir.Çocuğunuz bir gün içinde birden çok ”mola” alıyorsa bir şeylerin yanlış gittiğinden emin olabilirsiniz.
Ayrıca kuralları sizin, bakıcının ve babanın aynı istikrarda takip ettiğini kontrol ediyor musunuz? Tükürmek yasak olmasına rağmen, babayla geçirilen bir zamanda ”bir seferlik bir şey olmaz” düşüncesi başınızı çok ağrıtabilir. Çocuğun”bir seferlik” düşüncesi sizin algıladığınızdan çok daha farklıdır. Kurallar çiğnendiğinde memnuniyetsizliğinizi onunla paylaşmanız gerekir. Ayrıca anneden alınamayan bir iznin babadan alınabiliyor olması ,çocuğun size karşı oynayacağı yeni bir oyun olabilir.”Minik Zeki” nin tuzağına düşmeyin.
Buna ailecek dikkat ediyoruz. Ne kadar iyiyiz pek bilmiyorum.Önceleri kurallarımız pek yoktu.Benim bir pedagogla danışmamdan sonra bunun ne kadar hatalı  olduğunu anladık. o günden beri dikkat etmeye çalışıyoruz..
”Gürültü yapmayan insan tehlikeli olabilir. ” Jean de La Fontaine (1621-1695)

Hayvanlar Konuşur mu ?

Hayal ve gerçek arasındaki çizginin net olmadığı 3,5 yaş çocuğu için cevap ”evettir”.Hareket özgürlüğüyle bağımsızlaştıkça kendini ayrı bir birey olarak görür ve algılar.Bu gerçekliği algılaması dünyaya tamamen gerçek gözlüklerle bakmak anlamına gelmez. Masallar onun için çok eğlencelidir bu yaşlarda.Hatta tilki ile karganın hikayesi en favori olan olabilir. Ünlü fabl yazarı Fransız La Fontaine basit ve yalın hikayelerle hayvanları konuşturmuştur. Hikayelerindeki güzel  ahlak dersleri çocuğun iç dünyasına yeteri kadar mesaj gönderecektir.
Bu yaşında çocuğunuz çıkıp size masallar okumaya başlarsa şaşırmayın. Aylardır tekrar tekrar okuduğunuz kitapları hard diskine(!) iyi kaydetmiş olabilir. Onu dinleyin ve anlatması için yüreklendirin.
Gerçekten öyle:)) Altuğ bu aralara bülbül gibi konuşuyor Bir hikayeler anlatıyor ki inanamazsınız:))

Bayramlar :

Özel gün kavramı çocuklarımıza yaşatmamız gereken mutluluk. 3,5 yaşındaki bir çocuğun bazı günlerin diğer günlerden farklı olduğunu bilmesi ona heyecan verecektir.Bu özel gün dini veya milli bir bayram olabilir.Bazı özel törenler ,hareketler ,aile yaşamının sıcaklığı ve birlik duygusu ona iyi gelecektir.
Bayramda anneannesinin elini öpmesi onun doğuştan getirdiği bir özelik değildir.Bunu bizim öğretmemiz ve yaşatmamız gerekiyor.Bu tür duygular çocuğa yalnız olmadığımız duygusunu verecektir.İnsanoğlu binlerce yıl topluluk halinde kalabalık aileler içinde yaşadı.Dolayısıyla GFUYgenlerimize yazılan şey birlik ve kalabalık olmanın gücüdür.Modern yaşamın olumsuzluklarını yapabildiğiniz kadar engellemeye çalışın.
İş yaşamındaki yoğunluk bayram günlerini tatile çeviriyor, bunun tabiî ki farkındayız. İlk gün bayram kutlamaları yapmak ikinci gün tatile çıkmak bir ara çözüm olabilir belki.

Beslenme :

3 N ,1 N kuralını hatırlıyor musunuz? Ne zaman, ne ve nerede yenileceğine biz karar veririz; ama ne kadar yiyeceğine çocuk karar verir. Yemiyor diye onu zorlamayın. Onu bıkmadan, usanmadan yeni yiyeceklerle tanıştırın.Bir yemeği iki üç kez yememiş olması,dördüncü seferde de reddedeceği anlamına gelmez.
  • Televizyon karşısında yeme alışkanlığı geliştirmemelisiniz,
  • Ona  model olun. Sizin yerken zevk aldığınız şeyleri o da denemek ister. Onu kandırmaya çalışmayın,gerçek hislerinizi anlamakta çok marifetlidir!
  • Yemek masası ödül veya ceza alanı değildir. Yemeği ona ceza gibi veya ödül gibi sunmayın.
  • Abur cubur onun karnını doyurabilir ; ama gerçek gereksinimlerini değil.
  • Masayı kurmanızda size yardım etmesi onun için sorumluluk geliştirici bir aktivitedir. Aile ile birlikte yenilen Yemeğin, özel bir aktivite  olduğunu algılamasını sağlar.
Biz ne zaman bu kurala uymaya başladık benim iştahsız minik oğlumun yemek yeme düzeni çok daha iyi duruma geldi. Bu kurala gerçekten dikkat edilmeli..

Bilgi Hapı:
Montessori Method’unu duymuş muydunuz? Bu yöntem Maria Montessori tarafından felsefesi oluşturulmuş bir eğitim yöntemidir. Tüm dünyada birçok okul öncesi eğitim kurumu onun felsefesine uygun eğitim yapmaktadır. Çocuklara gerekli materyallerin verilmesiyle onların kendi kendilerine ve doğal bir şekilde eğitilmelerinin üstünlüğü ,ana felsefedir.Öğretmen çocuklara mümkün olduğunca müdahil olmaz,onların kendi iç güdüleriyle deneyler yapmalarını ve sonuca ulaşmalarını teşvik eder.
”Çocuğunuzun başarabileceğini hissettiği bir işte ona asla yardımcı olmayın”
Maria Montessori (İtalyan Çocuk Doktoru ve Eğitimci -1870-1952)

Kaynak:http://www.bebekolay.com/3-5-yas-cocuk-gelisimi-mini-mini-bir-kus-konmustu/
Montessori Medonu biliyorum ve bazı siteve kitaplardan kendimce bilgiler edindim. Evde de bu yöntemi kullandığımız şeyler oldu. Altuğ'unun gittiği anaokulu montessori değil ama ona yakın eğitim verdiğini düşünüyorum. Gerçekten çocuğun birey olarak hareket etmesini sağlayan, ayakları üzerinde durmasına yardımcı olan bir metot..
Share this post

0 yorum

 

Popüler Yazılar

Son Yazılar

Blog Arşivi

Bebekler İçin Oyun Önerileri

Bebek Beslenmesi Hakkında Her Şey

Blogger Anneler

© Bebegim Geliyor
Designed by GeCe
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0