6 Nisan 2012 Cuma

BEBEĞİNİZİN İLK AĞIZ BAKIMI NASIL OLMALI?

Bebeğiniz, 6 aylıkken ilk süt dişleri çıkmaya başlar.  20 adet süt dişin tamamının çıkması 3 yaşında biter.  Süt dişlerinin erken yada geç çıkması endişelenecek bir konu değildir.  Literatürler incelendiğinde, bebek doğduğunda ağzında dişlerinin olduğunu bildiren yayınlar vardır. Erken çıkan dişlerde çocuğun ağız bakımı daha zor olacağı için aşağıdaki yöntemler dikkatlice uygulanmalıdır.  Anne sütünde de bulunan asidin dişlerin üzerinde kalması bebeğinizin dişlerine zarar verebilir.

 Ortodonti Uzmanı Dr. Kıvanç Cebesoy Bebeğin ilk ağız bakımıyla ilgili bilgi veriyor.İki yaşına kadar su ile temizleyin...İlk 6 – 8 aylık dönemde bebeğinizin beslenmesini takiben steril bir gazı bezi, kaynamış ve soğutulmuş bir suyla nemlendirerek;  dişleri, damakları ve dudakları hafifçe temizlenir. Sekiz ay, iki yaş arasında, dişlenmenin hızlı bir şekilde devam ettiği bu dönemde, anneler mevcut dişlerin temizliği için işaret parmaklarına yerleştirdikleri silikon parmak fırçalar sayesinde dişlerin üzerindeki artıkları kolaylıkla temizlerken, sürmekte olan diş bölgesindeki diş etine masaj yaparak bu bölgenin rahatlatılması da sağlanabilir. İki yaşına kadar sadece su ile temizlik önerilmektedir.  3 yaşından sonra ise, florür oranı çok düşük çocuk diş macunları ile normal diş fırçası ebeveyn kontrolünde, çocuk tarafından yapılması tavsiye edilir.  Sadece bu yaşlarda oluşturabileceğimiz diş fırçalama alışkanlığı, ileriki yaşlarda vazgeçemeyeceği ve sürekli eksikliğini hissedeceği bir eyleme dönüşecektir.Süt dişlerinin doğumsal olarak olarak (konjenital) bulunmaması hali, daimi dişlere göre, oldukça düşük bir olasılıktır. Bu nedenle bebeğinizin süt dişlerinin erken yada geç çıkması endişelenilecek bir durum değildir.  İlk diş hekimi tanışması 3 yaşından sonra planlanabilir.Bebeğinizin dişleri çürümesin!
Özellikle uykuya dalma problemi olan bebeklerde, biberonlarına koyulan ballı yada şekerli süt, uyku sırasında tükürük salgısında azalmanın da çürük yapıcı bakterilerin hızlı şekilde asit üretmesine ve altı ay gibi kısa sürede bebeğin bütün dişlerini yok etmesine neden olabilecek, literatüre biberon çürüğü olarak geçen, diş çürüklerine neden olacaktır.  Özellikle lolipop gibi, ağızda zor eriyen, yada karamelize olmuş, dişlerin üzerine yapışabilen şekerlerin tüketilmesine dikkat edilmeli, şeker yiyecekse, ağızda daha çabuk eriyen şeker tercih edilmelidir.  Muhakkak suretle ağzın asit oranının düşürülebilmesi için dişlerin temizlenmesi gerekmektedir.Çene yapısı bozulmasın! “ş,s, t” harflerini söyleyemiyorsa dikkat
Özellikle 4 yaşından sonra devam eden bebeklik yutkunmaları, süt dişleri üzerinde, yıkıcı etki meydana getirip, çenelerin ön bölgede birbirinden ayrılmasına neden olmaktadır.  Bu durumun devam ettiği 6 – 7 yaş çocuklarda şahlanmış gibi duran ön kesici dişler, asimetrik bir çene görüntüsüne neden olurken, çocuğunuzun ısırmasına izin vermeyecektir. Ayrıca, konuşma sırasında ş,s, t gibi bazı harflerin  telaffuzunda güçlük yaratacaktır.  Anneler genellikle çocuklarının çekirdek gibi kabuklu yemişleri yiyemediklerinde durumu farkederler.  Bu dönemde yapılacak dil egzersizleri ile problem 1 ay gibi kısa sürede çözülür.
Share this post

1 yorum

 

Popüler Yazılar

Son Yazılar

Blog Arşivi

Bebekler İçin Oyun Önerileri

Bebek Beslenmesi Hakkında Her Şey

Blogger Anneler

© Bebegim Geliyor
Designed by GeCe
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0