16 Ocak 2012 Pazartesi

24 Aylık Bebek: 2 yaş ve Bisiklet

2 yaşındaki bir çocuk hayatı pedallayabilir! Gelişen el, ayak ve denge yetileri 2 yaş çocuğunun en belirgin fiziksel gelişimini gösterir. 2.Doğum gününde ona bir bisiklet hediye etmek iyi bir fikir olabilir. Bisiklette, bu yaştaki bir çocuğun dengesini sağlamak için yardımcı olacak mekanizmalar vardır. Sizin de desteğinizle öğreneceği bisiklet kullanmayla çocuğunuzun enerjisini atabileceği ve özgürce gezebileceği bir aracı olacaktır. Bisiklet sürmeyi öğrenmek hayatı öğrenmek gibidir aslında. Her ikisinde de dengeyi bulmak ve hep ileriye bakmak gerekir!

Altuğ 1 yaşından beri pedalsız bisikletini çok severek kullanıyor. Onun üstünde yaptığı hareketleri görseniz, inanamazsınız. Evdeki koridor boyunca hızla kullanıyor bisikletiniz.. Minik ve katalanbilen bir bisiklet olduğu için Alışveriş merkezine giderken de yanımızda götürüyoruz. Dilediğince biniyor orada..
şimdi buyudu ve 2 yaşa uygun olan bir bisiklet almak istiyorum.Yine pedalsız alacağım. Daha sonra pedallıya geçeceğiz. Zaten küçükken aldığımız Smart trike bisiklet var. Onu da kullanabilir. Pedalsız olarak ben Tay Tya marka tahta olanlarını çok beğeniyordum. fakat internette yapğtığım araşy-tırma sı-onucunda Punky marka Türkiye de bukalabileceğim bir bisiklet buldum. Bugun sipariş vereceğim, bakalım.. Beğenecek mi Altuğ Pasa:))


Fiziksel Gelişim :

2 yaş çocuğu

■Karton kağıt üzerine daireler ve farklı şekiller çizebilir. Onunla birlikte resimler çizmeyi deneyebilirsiniz. Fiziksel gelişimin kabul etmeyeceği zorluklar yaşatmayın ona; ama birlikte aktiviteler yapın. Ve bazen de yalnız bırakın. Kendi kendine bir şeyler yapmanın zevkini yaşasın. Vereceğiniz bir kalem ve kağıt bu amaca yönelik harika aletlerdir.

Altuğ'unun en çok zevk aldığı şey.. Kalemler, defter ve kitaplar.. Kalemlerle sadece defter ve kitaplarını değil, duvarlara da sanayt eserleri yapmayı çok seviyor. O nedenle silinebilen kalemler alıyoruz. Böyle olunca duvarları boyasa da ne o ne de ben üzülmüyorum. Ama salon ve mutfak duvarlarında tükenmez kalemle yapılmı ve malesef çıkaramadığımız sanat eserleri mevcut. İşten eve geldiğimde babası gelinceye kadar olan zamanda sadece Altuğ ile ne istiyorsa yapıyoruz. Resim yapmak, oyun hamurları yada sevdiği kitabı okumak olabiliyor bu...


■Kıyafetlerini tek başına çıkarmaya başlayabilir,

Bu işi de çok severek yapıyor. soyunmayı çok seviyoruz. Giyinme işi tam bir kargaşa... Kendi kendine pantalonlarını giymeye çalışıyor. Ayakkabı özellikle de kendisine ait olmayamnları ayağana geçirmek de üstüne yok:))
■Topa vurmaktan hoşlanabilir,

■Oyuncak bebeğini besleyebilir,

■”İşte, okulda, yukarıda, aşağıda,nerede” gibi kelimeler artık onun için daha anlamlı olacaktır. 2 Yaşındaki bir bebekte mesafe ve yer kavramı gelişmiştir.

■”Neden” sorusunu çok daha fazla kullanabilir. Her şeyi öğrenmek isteyen ‘’iletişimci’’, bir gazeteci edasıyla sürekli ‘’Neden’’diye soracaktır. Bu sorulara, belki de çoğu zaman aynılarına, cevap vermek sizi yorabilir. Ama şunu bilin ki her cevabınızla onun merak etme ve hayatı kurcalama güdüsünü teşvik ediyorsunuz.Onun edilgen değil, araştırmacı ve her şeyi sorgulayan bir birey olmasını istersiniz değil mi?

■Zıtlıkları anlayabilir. Büyük, küçük; sıcak, soğuk, tatlı, acı gibi….

2 Yaş Sendromu :

Çocuğunuzun yapmak istedikleriyle yapabildikleri arasındaki uçurum onu öfke krizlerine sokabilir. Bu nedenle iki yaş civarında çocuklar çok sinirli görünürler. En ufak bir sıkıntıda patlamaya hazır bir volkana dönüşürler. Onu anlamaya ve sorununu birlikte çözmeye çalışın. Ama bebeğinizin patlamasını engellemeyin. Bırakın kendini ifade etsin. Çocuk hayatın düz bir yol olmadığını da öğrenmek zorundadır. Zorluklarla başa çıkmak için bazen öfke duyarız hayatta değil mi? Öfke de hayatın bir gerçeği. Ancak kafasını bir yerlere vurmak boyutuna geliyorsa mutlaka doktorunuzdan yardım alın.

Onun öfkeli anında siz de öfkelenmeyin. Sakin bir tavırla ”Çok kızgın olduğunu anlıyorum, anneye parka gitmediği için kızıyorsun” deyin. Çocuklar tam bir ayna gibi yansıtıcıdır. Eğer sizden sakinleşme işareti alırsa sakinleşir, öfkelendiğinizi görürse daha da öfkelenir. ”Sinirlenme, kızma!” gibi emirlerin hiçbir işe yaramadığını göreceksiniz.

Altuğ çok sinirlendiğinde, ben ve babası kendimzi frenlemeye çalışıyoruz. bazen kendine zarar verecek o kadar çok şey yapıyor ki... Özellikle kablolarla oynamak ve onalrı prize takma işine bayılıyor. O nedenle prizlerimiz güvenlikli.. fakat yine de evin şeklini prizlere göre düzenledik.
Çok istediği fakat bizim istemediğimiz birşey olduğunda ilgisini oan farkettirmeden başka tarafa çekiyoruz. Böylelikle bu gibi zamanlarla başediyoruz. Bazen gerçketen zor olsa da .. Sanki şu günlerde sıkıntımız biraz azaldı..


2-3 Kelimeli Cümleler :

2 yaş çocuğu üç kelimeyi yan yana getiren cümleler kurabilir. ”Anne çiş var’” gibi bir cümle duymak eminim sizi havalara uçuracaktır. Çünkü bu hem üç kelimeyi bir arada kullandığının hem de tuvalete gitmek istediğinin göstergesidir.3 kelimeli cümleleri bu ay kullanmadıysa birkaç içinde kullanacağından emin olabilirsiniz. ”Minik konferansçınızın” kullanabildiği kelime sayısı 50 civarındadır. Anladığı ise çok daha fazladır. Her çocuğun gelişim eğrisinin farklı olabileceğini ve çocuğunuzun 24 ayda iki kelimeli cümlelerle de idare edebileceğini unutmuyorsunuz değil mi? Bu nedenle karşılaştırma yapmayın! Arkadaşınız Pınar’ın oğlu daha az ya da çok konuşabilir. Bu sizin çocuğunuzun hiç umrunda değildir.
Konuşma veya duymasıyla ilgili bir problemi olduğunu düşünüyorsanız, bunu çocuk doktorunuzla paylaşın. Doktorunuz yapacağı bazı testlerle olası sorunu saptayabilir. Erken teşhis ve tedavi konuşma ve duyma problemlerinin çözümünde son derece etkili olmaktadır.

Altuğ geç konuşan bir çocuk olacak. Herşeyi anlıyor. fakat tek tek birçok kelimeyi de söyluyor. Bazen de ilk duyduklarının ilk hecesini söyluyor. tam olarak iki kelimeden oluşan cümle kurmuyoruz. Konuşmasını hızlandırmak için herşeyi tekrarlanmamızın yanı sıra bol bol kitap okuyoruz. Kitaptakileri gerek hareketleriyle gerek de kelimelerle bana anlatıyor. Eğer sizin de çocuğunuzun konuşmasıyla ilgili sıkıntınız varsa ilgi alanını kapsayan konularda kitaplar okumak ve ona bunu anlatması için yureklendirmek çok işe yarıyor.

”Özel Zaman” :

İşten geldiğinizde hemen ev işlerine girişmeyin! Çocuğunuz bir gün boyunca sizi bekledi ve siz gelir gelmez ”çok işim var” mantığıyla çocuğunuza sadece merhaba diyerek mutfağa giriyorsanız yanlış yapıyorsunuz. ”Anne geldi!!” cümlesi bu aralar onun en çok hoşlandığı cümlelerdir. İşten gelince 10-15 dakika hiçbir şey yapmadan çocuğunuzla oynayın. Ona gününüzü anlatın, o da size kendi yaptıklarını anlatsın. Onu kucaklayın ve dokunulma ihtiyacını giderin. Çocuğunuz bilsin ki bu 10 dakika sadece ona ait ve kimse sizi engelleyemez. Bu süre içinde telefon görüşmesi yapmayın,televizyon izlemeyin. Sadece siz ve küçük insanınız olsun.

Bu tür ”özel zaman” ları çocuğunuzla kaliteli zamanlar geçirebileceğiniz aktivetelere ayırın. Çocukla 24 saat bir arada olmanız zor olacaktır; ama inanın 10-15 dakikaya dünyalar sığdırabilirsiniz onun için.

Bu konuya çok dikkat ediyorum.Özellikle işten geldikten hemen sonra ve yatmadan önce kitap okuma zamnalrımızda televizyonsuz bir ortamda baş başa zaman geçiriyoruz.Altuğ eğer benle başbnaşa olmak istediğinde istediği oyuncağı ya da kitabı alarak odasına ya da yatak oa-dasına beni yöneldiriyor.
Sizin Hayatınız:

”Acaba yaptığım yanlışlar mı bu çocuğu öfkeli yapıyor” diye düşünüyorsunuz değil mi? Öfke sendromlarını sadece sizin yaşamadığınızı bilmek sizi rahatlatmalıdır. Bu ve bunun gibi yazıları okuyarak bilinçli bir anne olmak istediğinize göre siz de sorun yok !! Bu aylarda çocuğunuzun size karşı gösterdiği olumsuz hiçbir tavrın aslında direkt sizinle ilgisi yok. Çocuğunuz gelişim aşamalarında bu tür sert dönemler olacaktır. Uzmanlar bu döneme ”erken ergenlik” dönemi diyorlar. Dolayısıyla çocuğunuz aniden size kötü davranıp yarım saat sonra ise kollarınıza atılabilir. Öfkeli davranışlarını kişisel algılamayın. Ona bu kucağı ve ihtiyacı olan şefkati verin. Annelik biraz da karşılıksız bir sevgidir unutmayın bunu! (Emin olun o sizi çok seviyor-on yıl sonra yemeklerinize olan hayranlığını,sizin onun hayatındaki öneminizi arkadaşlarına anlatırken siz mest olacaksınız!)


Bilgi Hapı:

Öfke ve acılar da hayatın parçasıdır. Çocuğunuzun hayatı dolu dolu yaşaması gerekir.Onu camdan bir fanus içine hapsetmeyin.

Gerçeği öğrendim bir gün…

Ve gerçeğin acı olduğunu…

Sonra dozunda acının, yemeğe olduğu kadar hayata da

“lezzet” kattığını öğrendim.

Can Dündar (Gazeteci – Yazar-Bir çocuk Babası)
Share this post

0 yorum

 

Popüler Yazılar

Son Yazılar

Blog Arşivi

Bebekler İçin Oyun Önerileri

Bebek Beslenmesi Hakkında Her Şey

Blogger Anneler

© Bebegim Geliyor
Designed by GeCe
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0