19 Nisan 2011 Salı

EMZİREN ANNENİN BESLENMESİ...

Annenin hem yeteri kadar süt üretebilmesi hem de aldığı kiloları verebilmesi için beslenmesine özen göstermelidir. Doğumdan sonra her anne aldığı kiloları geri vermek için uğraşır. Bazense anneler kilo vermek için yeteri kadar beslenemez ve sütü azalır. Bazense sütü azalmasın diye bayanlar çok yemek yerler. Aslında bu iki durum da yanlıştır.

Düzenli ve dengeli beslenerek hem aldığınız kiloları geri verebilir hem de sütünüzü arttırabilirsiniz. Bebeğin tüm gereksinimleri anne sütünden karşılandığı için, annenin beslenmesi direk olarak bebeği etkilemektedir. Anne sütü bebeğin hem sağlıklı olması hem de kolay sindirebilmesi için ve enfeksiyonlara karşı koruması için mükemmel bir bileşimdir.
Doğumdan sonra kilo vermenin en iyi zamanı ilk aylar ve emzirme dönemidir. Sadece sağlıklı beslenerek kilolarınızdan kolaylıkla kurtulabilirsiniz. Emzirme döneminde metabolizma biraz daha hızlı çalışmaktadır. Yani özel bir diyet uygulamanıza gerek yoktur.


Anne Sütü ve Bebek Gelişimi


Bebeğin gelişiminde ilk 6 ay sadece anne sütü yeterlidir. Anne sütü bebekleri ishal, üst solunum yolu hastalıkları, diyabet, alerji ve obezite den korur. Ayrıca anne ile bebek arasında özel bir bağ kurulmasına yardımcıdır. Annenin bebeğini anne sütü ile beslemesi yarınlar için sağlıklı bir gelecek hazırlamasını sağlar. Emziren bir kadın günde ortalama 700 ml süt üretir. Ancak bunu üretebilmesi için 600 kalorilik bir enerjiye ihtiyacı vardır. Enerjinin büyük bir kısmı annenin tükettiği besinlerden sağlanır. Emziklilikte süt salgılanması daha fazla enerji, protein, vitamin ve mineral alınması anlamına gelir. Anne günde düzenli olarak yoğurt, süt, yumurta ve peynir yemelidir. Ayrıca alınan sıvı miktarı da önemli yer tutar. Süt miktarının azalmaması için sıvı miktarı arttırılmalıdır. Sıvı miktarını sadece su ile değil süt, ayran, hoşaf, limonata, şerbet, meyve suyu gibi içeceklerle de karşılayabilirsiniz. Ancak emziren annenin acı ve yağlı gıdaları fazla tüketmemesi gerekir. Çünkü bu besinler tüketildiğinde bebekte huzursuzluk ve nedensiz ağlamalar olabilir. Bu ağlama nöbetlerine kolik adı verilir. Anne protein ihtiyacını karşılamak için, kuru fasulye, nohut, mercimek, baklagiller ve sebzelerden tüketmelidir.

Anne Sütünün Artması İçin

Anne sütünün artması için en önemli besin süttür. Emziren anne yeterli ve dengeli beslenmek için günde 4 su bardağı süt içmelidir. Süt içmek istemeyen anneler ayran ya da yoğurt tüketebilirler. Emziren anneler doğumdan sonra kilo vermek için zayıflama diyeti yapmamalıdır. Çünkü annenin günlük alması gereken belirli bir kalori ihtiyacı vardır. Bununla beraber protein, mineral, vitamin, demir ve yağların da düzenli biçimde vücuda alınması gerekir. Bu yüzden diyet yapmak yerine sağlıklı beslenerek kilo vermelisiniz. Emziklilik döneminde çay tüketimi azaltılmalı bunun yerine taze sıkılmış meyve suları tercih edilmelidir. Aşırı tuz tüketimi yanlıştır. Tuz tüketimine de dikkat edilmelidir. Bununla beraber yüksek kalorili besinlerden kaçınılmalı, sebze ve meyve ağırlıklı beslenilmeye dikkat edilmelidir. Sigara ve alkol alınmamalıdır. Doktora danışılmadan ilaç kullanılmamalıdır.


Gebelikte aldığı kan hapları doğumdan sonra bir ay daha kullanılır. Eski ağırlığa hemen dönmek için acele edilmemelidir. annenin eski kilosuna kavuşması altı ay sürebilir. Anne şişmansa her ay iki kilogramlık bir ağırlık kaybı olabilir. Süt salgısı bundan etkilenmez. Ayda iki kilogramdan daha fazla zayıflama diyeti uygulanmamalıdır. Ancak unlu, yağlı besinlerden fazla yememeye dikkat edilmelidir.
Share this post

0 yorum

 

Popüler Yazılar

Son Yazılar

Blog Arşivi

Bebekler İçin Oyun Önerileri

Bebek Beslenmesi Hakkında Her Şey

Blogger Anneler

© Bebegim Geliyor
Designed by GeCe
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0