13 Ağustos 2013 Salı

DOĞUMA HAZIRLIK DA LAMAZE YÖNTEMİ

Günümüzde doğuma hazırlık eğitimleri her geçen gün artmakta. Bu bence çok güzel bir gelişme.Bu eğitimler artarken eğitimcilerin kullandıkları birkaç yöntem var. Bunlardan biri de; Lamaze Yöntemi..



Dünya da doğuma hazırlık eğitimleri 1930 yılında Amerika ve Avrupa 'da başlamış. ve bu eğitimlerle anne ve babalar çok daha rahat doğum süreçleri yaşadıkları görüldükçe çeşitli yöntemler geliştirilmiş.Lamaze yöntemi,anne adayının duygusal ve bedensel yönden bilinçli br şekilde doğuma hazırlar.Lamaze yönteminin esası, Pawlow'un şartlı refleksine dayanır. Bir kişinin beyni, belli bir uyarıyı kabul edip, analize etmek ve doğru olan cevabı vermeye göre eğitilebilir. Anne adayı , doğum ağrıları sırasında kendini kasma yerine gevşetir ve bilinçli nefes almayla kendini kontrol edebilirse, doğum süreci daha kısa sürer ve ağrı düzeyi azalır.
Amerika'da Uluslararası Lamaze Organizasyonu 'nun kurulması ile birlikte Lamaze bir yöntemdense felsefe olarak benimsenmiştir.Buna göre Lamaze sadece bir solunum  ve gevşeme metodu değil,sağlıklı doğum uygulamalarını içeren bir felsefe olarak benimsenmiştir.
WHO, normal doğumun desteklenmesi, korunması ve iyileştirilmesinde bakıma ilişkin dört uygulama tanımlanmıştır. Lamaze Internatıonal ise buna 2 uygulama maddesi ilave etmiştir.Altı ana maddeden oluşan sağlıklı doğum uygulaması Lamaze felsefesinin temelini oluşturmaktadır.



Bunlar,
1-Doğumun kendi kendine başlamasına izin vermek. Lamaze felsefesi tıbbi olarak gerekmedikçe indüksiyon uygulamasının yapılmamasını, annenin bedenine ve bebeğe saygılı olunmasını savunur.
2-Doğum süresince yürüme, hareket etme ve pozisyon değiştirme doğumun kolay ve güvenli olmasını sağlar.
3-Doğumda anne adayına destek olacak birinin yanında olmasını sağlama.Doğum sırasında annenin yanında birinin bulunmasının doğuma ilişkin negatif duyguları azaltması ve güven duygusunu arttırarak süreci daha kolaylaştırması dolayısıyla doğumda destek olamasını önermektedir.
4-Tıbbi olarak gerekmedikçe müdahale olmaması
5-Sırt üstü doğum yapmaktan kaçınma ve ıkınma da bedenini izleme. Annenin kendisi ve bebeği için en güvenli doğum bedenine güvenerek doğum yapmasıdır. Lamaze doğumda çömelme, yarı oturur, diz üstünde durma, dört ayak gibi pozisyonları önermektedir. Ikınma hissinin doğal olarak geldiği aşağı doğru itmenin her anlamda  daha faydalı olduğuna inanmaktadır.
6-Doğumdan sonra anne-bebek bağlanmasını sağlamak ve emzirmenin desteklenmesi için anne ve bebeği bir arada tutma.( baby in rooming)

Share this post

0 yorum

 

Popüler Yazılar

Son Yazılar

Blog Arşivi

Bebekler İçin Oyun Önerileri

Bebek Beslenmesi Hakkında Her Şey

Blogger Anneler

© Bebegim Geliyor
Designed by GeCe
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0