5 Mart 2013 Salı

BEBEK ODASI HAZIRLARKEN




Bebek odanızın şıklığı kadar odanın zemini, mobilyaları, ışıklandırması, boyası ve güvenliği de çok önemlidir. Odanızı hazırlarken alacağınız önlemlerle bebeğinizin ilk aylardan itibaren rahat, güvenli ve sağlıklı bir ortamda büyümesini sağlayabilirsiniz. 

Nasıl bir oda?


Bebeğiniz için seçtiğiniz odanın kendi odanıza yakın, evin sessiz ve sakin bir yerinde bulunmasına özen gösterin. Odanın en az bir penceresi olmalı ve güneş almalı. Havadar olmayan bir oda bebeğin sağlığı açısından sakıncalı olabilir.
Oda sıcaklığının yaz ve kış aylarında ortalama 22 derece olması ideal. Oda havasının her zaman biraz nemli olması bebeğin sağlığı için önemli. En ideal nem değeri de yüzde 45.


Nasıl bir zemin?


Halı, dekorasyonu tamamlamak için önemli. Ancak bebeğin sağlığı açısından ele aldığımızda, mikrop ve toz tutan, odadaki nemi emen yapısı nedeniyle halı, alerjik rahatsızlıklara yol açabilen bir eşya. O nedenle halı tercih ederken antiallerjik halılar tercih edilmelidir.

Parke, laminant gibi üzerindeki tozun rahatlıkla görülebildiği ve dolayısıyla kolayca temizlenebilen döşeme türlerini tercih etmek daha doğru. Bu döşemeler ısı yalıtımı açısından da ideal. Seramik ve taş zeminde ısıtma sorunu yaşayabilirsiniz. 


Mobilyalar nasıl olmalı?


Boya, sunta, kaplama içerisinde bulunan kimyasal maddeler solunum yoluyla teneffüs edildiğinde bebekler için tehlikeli olabilir. Ayrıca metal, bebeğin kendini yorgun hissetmesine ve uyku sorunları yaşamasına neden olabilir.
Dolayısıyla ağaç ve masif ahşaptan imal edilen mobilyaları tercih etmelisiniz. Ahşap, bulunduğu mekanda hava sirkülasyonunu sağladığından, ortam havasının temizlenmesine yardımcı olur. Mobilyalarda sivri ve keskin kenarlar olmamasına da özen göstermek gerekiyor.
Öz


Nasıl bir ışıklandırma?


Seçtiğiniz oda, gündüzleri ışık yakmayı gerektirmeyecek kadar ışık almalı. Aydınlatmada tek bir kaynaktan gelen keskin bir ışık olmamasına özen gösterin. Bebeklerin yatarken en çok tavana baktıklarını da düşünecek olursanız, keskin bir ışığın gözünün içine girmesi onu huzursuz edecektir.
Mümkünse önce tavana vurup oradan odaya dağılan bir ışık kaynağı seçin. Işığın çok kuvvetli olmaması, avizenin küçük olması da önemli. Geceleri bebeğinizi zifiri karanlıkta bırakmamak için hafif ışık veren bir gece lambası bulundurun. 


Bebek odası için ideal renkler


Oda duvarlarının hava alır olmasına özen gösterin. İster duvar kağıdı kullanın isterse duvar boyası, duvarlardan en azından birinin hava alır olmasını sağlayın.Yani duvar kağıdı kullanırsanız bile en azından bir duvarın boya olmasını tercih ediniz. Ayrıca kolay silinebilir ve temizlenebilir su bazlı boyaları tercih etmelisiniz.
Bunun dışında odanın duvar renklerinin keskin renkler olmamasına özen gösterin.Bebek odaları için ideal olanın pastel renklerdir.Mavi ve yeşil gibi soğuk renkler, sakinleştirici bir etkiye sahip olmalarının yanı sıra sinekleri de uzak tutma özelliğine sahip.
Koyu renk boyalar, odayı küçük gösterirken, açık renkler odaya ferahlık verir. Fildişi ve buz rengi veya opak renklerin rahatlıkla kullanılabileceği gibi kırmızı rengin hayli dikkat çekici olup, bu nedenle birkaç eşyada kullanılarak odaya canlılık katabilirsiniz.
Duvarları renklendirirken sadece renge değil, seçtiğiniz boyanın içeriğine de dikkat etmeniz gerekiyor. Kokusuz, antitoksik ve antialerjik boyaları tercih etmek gibi…

-Karyola Ve Yatak Seçimi
Başlangıç için bir beşik alabilirsiniz maliyeti daha ucuz olacaktır. En azından 3 ay rahatlıkla kullanabilirsiniz. Tercihiniz beşikten yana olacaksa mutlaka şiltenin tam olarak uymasına dikkat edin, çarşaf ve örtüler dışarı taşmamalı. Yatağın kolay kolay devrilmemesi için geniş altlıklı olması önemlidir.
 Karyola alırken nelere dikkat etmeniz gerekiyor kısaca sıralayalım:
- Parmaklıklar 6,5 santimetreden daha geniş aralıklarla dizilmemeli. Yani iki parmaklık arasından bir meşrubat kutusu geçirebiliyorsanız, fazla geniş demektir.
- Karyolanın kenarıyla şilte arasına en fazla iki parmak sokulabilmeli.
- Ahşap kısımlarda zehirli vernik kullanılıp kullanılmadığına dikkat edilmeli.
- Parmaklığı indirip kaldıran mekanizmada çocuk kilidi bulunmalıdır.
- Parmaklıkların ve tüm panellerin, birbirlerine sağlam bir şekilde monte edildiğinden emin olun.
-Karyolasının korkulukları yuvarlak hatlı olmalı ve keskin olmamalıdır. 
-Karyola içine özellikle anti-bakteriyel ve doğal kauçuktan imal edilmiş lateks yataklar ya da orta sertlikte yarı ortopedik bir yatak tercih edilmelidir



Peki karyolamızı nereye yerleştirmeliyiz ufak ipuçları verelim burada da:

Evin dış duvarının yanına konmamalıdır.
Radyatörler ve havalandırma kanallarından uzak tutun.
Jaluzi ya da perde ipleri asla karyolaya uzanmamalı.


Güvenli bir oda için…


Bebeğiniz her geçen gün biraz daha büyüyecek ve yeni kabiliyetler edinecek. Ancak siz bir kez oda hazırlayacaksınız ve bu odayı her gün onun ihtiyaçlarına göre şekillendiremezsiniz. Öyleyse güvenlik önlemlerini başından alın ki, bebeğiniz büyüdükçe ve hareketlendikçe bir emniyet sorunuyla karşılaşmasın.
Örneğin, hem onun odasındaki hem de evin diğer odalarındaki prizlere koruyucu kapak takın, tüm elektrik kablolarını gizleyin. Bebeğin üzerine tırmanıp pencereye ulaşabileceği eşyaları pencere kenarından uzaklaştırın.
Karyolasını herhangi bir şeye ulaşamayacağı şekilde, diğer eşyalardan uzak bir noktaya yerleştirin. Duvara monte edilen aksesuarların yataktan olabildiğince uzak olan bölümlere yerleştirilmesinde fayda vardır.Seçtiğiniz karyolanın estetik güzelliğinden ziyade kenarlarının bebeğin ayağa kalktığında aşamayacağı yükseklikte olmasına ve karyola çubuklarının arasının 6-7,5 cm'den geniş olmamasına dikkat edin. 



Çok Fonksiyonlu Ürünler

Her ne kadar odanız geniş olsa da bebeğinizin büyümesiyle daha geniş alanlara ve yeni eşyalara ihtiyacınız olabilecektir. Bu nedenle mümkün olduğunca çok fonksiyonlu mobilyalar veya ürünler seçin.Örneğin misafir yataklı ya da çekmeceli karyola,hem saklama ünitesi olarak hem de koltuk gibi  kullanılabilecek sandıklar gibi…Böylece bebeğinizin ortalıkta görünmesini istemediğiniz eşyalarını görünmeden saklayabilir hem de alan kazanmış olursunuz.

Kendiniz İçin De Ufak Bir Alan Yaratın;Emzirme koltuğu!
Özellikle bebeğinizle hem keyif aldığınız için hem de beslemek ya da kitap okumak için bebeğinizin odasında vakit geçireceğiniz zamanlar çok olacaktır. Özellikle bebeğinizi emziriyorsanız hem onun güvenliği hem de sizin rahatınız için odasına kendiniz için bir emzirme koltuğu koymayı unutmayınız. bizim önerimiz sallanan koltuklar.




Share this post

0 yorum

 

Popüler Yazılar

Son Yazılar

Blog Arşivi

Bebekler İçin Oyun Önerileri

Bebek Beslenmesi Hakkında Her Şey

Blogger Anneler

© Bebegim Geliyor
Designed by GeCe
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0