1*YORGUNLUK VE STRES SÜTÜMÜ ETKİLER Mİ?
Yorgunluk ve stres, süt yapımını olumsuz etkileyen faktörlerdendir.Stresli ve ruhsal açıdan sıkınıtda olan annelerde, okssitosin reflesksibaskıaltında kalabilir.Ancak prolaktin hormonunun strese dayanıklılığı arttırırcı özelliği vardır.Bu nedenle stres altındaki annenin emzirmeye devam etmesi,hem süt yapımının hem de kendi ruh sağlığı açısından önemlidir.
Süt yapımında etkili olan önemli unsur da annenin dinlenmesidir.Doğum ve memelerde süt yapımının başlaması olağanüsüt olaylardır.Bu süreçte anneninvücudunda büyük değişimler olur.Hormon düzeylerinde iniş çıkışlargörülür.Süt yapımım-nın başlaması için annenin metabolizması hızlanır, kalp debisi yükselir, karaciğer, sindirim sistemi ve memelere kan akımı artar, besin emiliminin artması için bağırsak yüzeyi genişler.
Loğusalık dediğimiz bu dönemde annenin yatarak istirahat etmesifiziksel yorgunluktan kaçınması, uykusuz kalmaması gerekir. Geleneksel olarak bu gayetiyi bilinmektedir.Ancak günümüzde annelere gebelik, doğum ve emzirme olaylarınıbiraz hafife almakta, günlük yaşantılarına eskiden olduğu gibi devam etmek istemektedirler.Oysa bu dönemde annenin uyumasa bile yatması ve dinlenmesiönemlidir.Diğer aile bireylerinin de anneye bakmaları gerekir.
Loğusalık döneminde anne ve bebek için yapılan ziyaretlerde kısa tutulmalıdır.Loğusalık döneminde aşırı yorulan annelerde süt yapımı için de önemlidir.Loğusalık döneminde aşırı yorulan annelerde süt yapımı sorunlarının yanı sıra meme iltihaplarına da sık rastlanmaktadır.
0 yorum