16 Şubat 2011 Çarşamba

13 AYLIK BEBEĞİN GELİŞİMİ

13 Aylık Bebek: Bebek Hayatı Öğreniyor


Öğrenmek onun gelişimi için çok önemli bir süreç. Önünde ona yol gösterenler olması belirsizlikleri yok etmek adına minik savaşçıya güç verecektir. Siz onun rehberi ve ilk öğretmenisiniz. Unutmayın çocuklar öğretmenlerine hayranlık duyarlar. Onu taklit etmek ve onun gibi olmak isterler. Bu nedenle yaptıklarınızın tekrarlanacağını ve iyi yada kötü huyların sizlerden bebeğe geçeceğini aklınızdan çıkarmamalısınız.

Ayrılık Korkusu :
13 aylık bebek güçlü ayrılık endişesi yaşamaya devam etmektedir. Annesinin gideceğinden ve geri gelmeyeceğinden şüphelenmektedir. Siz diğer odaya gideli henüz 2 dakika olsa bile patırtı kopabilir! Çünkü bu iki dakika miniğe aylarca süren bir ayrılık olarak gelmiştir. Bebeğin zaman algısı gelişmemiştir ve bir dakika ile bir yıl arasındaki farkı anlaması pek kolay değildir. Yaşamın ilk yıllarında ‘’cee’’ oyunu oynamak ayrılık korkusuna alışması için güzel bir yöntemdir. Bu günlerde onu yavaş yavaş yeni bir oyuna daha hazırlayabilirsiniz:”saklambaç”. Saklanın ve sonra gelin! Bu şekilde bebeğiniz sizin kaybolmayacağınıza ve tekrar geri geleceğinize olan inancını pekiştirirsiniz.
İşe gitmeden önce ”anne gidecek, geri gelecek” ”bay bay” diyerek çıkın. Siz asansördeyken onun ağlayan sesini duyacak ve çok üzüleceksiniz. Ama inanın apartmanı terk ettiğinizde bebek sizi çoktan unutmuş olacaktır.(Aslında hiçbir şeyi unutmuyor sadece ilgisi başka yere kayıyor)

Altuğ da yaklaşık 10 gündür ben odadan çıktıktan sonra ağlama ve huzursuz başladı. demek ki bu ayda bu durum normalmiş. Necla Teyzesi ben eve gelince zili çaldığımda Altuğ'a ''anne geldi'' dedğinde epey bir heyecanlanıp, kapıyı açtığımda da sevinç gösterisi yapıyor. Ynalışlıkla eve girer- girmez onunla ilgilenmeyince ağlayıp, küsüyor. O nedenle bene de babası Altan da buna çok dikkat ediyoruz. Onunheyecanını karşılıklsız bırakmıyorruz. Bizi karşılaması gerçekten bir seremoni.. Çok tatlı oluyor. Eve girer-girmez tüm yorgunluğumuzu alıyor. ''ceee'' oyununun çok severek oynuyoruz.Saklanbacı hiç denemedik. Bu ay yakalamaca- kovalamaca oynuyoruz. Bize yeni bir oyun olacak Saklanbaç...
Vereceği tepkiyi de çok merak ediyorum, doğrusuı...
Bebek Beslenmesi :

13 aylık bir bebek beslenmesinde anne sütünün yeri daha az , katı gıdaların yeri daha çoktur. Ağırlıklı olarak geceleri emzirmeye devam edebilirsiniz. Dünya Sağlık Örgütü 2 yaşına kadar emzirmeyi önermekte. O nedenle sizler eğer emziriyorsanız, ne güzel bebeğiniz ve siz kendiniz iyi hissettikçe 2 yaşına kadar ek gıdaların yanı sıra emzirmeye de devam edebilirsiniz.
Altuğ yaklaşık 6 aylıkken emmek istemedi. Ben ne kadar da arar , onu kızdırmadan meme vermeyi denesemde 9 aylıkken biberon kullanmayı bıraktığı gibi emmeyi kesti. Bir süre sağarak devam ettik. Malesef 7-7,5 aylıktan sonra artık anne sütü almadı, Altuğ.Ama annelere kesinlikle 2 yaşına kadar anne sütrü vermeleri,ni öenririm. Özellikle bebeğiniz büyüdüğünde diş çıkarma, hastalık durumlarında iştahları tamammen yok oluyor. O zaman eğer anne sütü alan bir bebek olsa , enazından sizi emeceğinden içiniz daha rahat oalcaktır. Bunu çok net yaşayan bir anne olarak söylüyorum. Her seferinde diş döneminde Altuğ!unun iştahı azalıp, kusmaları başlıyor. O dönemlerde keşke emseydi diye hayıflanıp, duruyorum..
Altuğ artık herşeyi yiyor. geçen aya kadar akşam yemeklerinin saati meyve saaatiyle biraz karışırken, bu ayki doktor kontrolümüzden sonmra 3 ana öğün olayını netleştirdik. Artık Altuğ sabah- öğle- akşam yemeyini yerken, meyveyi bazen kahvaltıya ekliyoruz, bazen aralarda eline veriyoruz.Gece 24 ve sabah 06 da devam sütü veriyoruz. Yoğrdunu öğle ya da akşam yemekleriyle veriuyoruz. Bizimle beraber aynı sofrada oturmaktan çok memnun. İkeanın mama sandalyesini çok seviyor. Onu bizim yemek masamıza dayıyoruz. beraber bviz ne uyersek, ona da uygunsa hep beraber yiyoruz. Eline herşeyi veriyoruz, artık. Bisküvi, kek, galeta, meyva gibi. Pütürüklü gıdayı alsa da kıyma gibi sert olunca arada kustuğu için Altuğ'u zorlamamamızı söylediği için dr. , biz de rahat bıraktık. Bu konuda çok ısrar etmedik. Doktorumuzun söylediği, eline verdiğinz şeyi yiyorsa o zaman sorun olmaz, siz sakın zorlamayın, yemek yemekten uzaklaştırmayın,dedi.. Bizde öyle yapıyoruz..
Bebek Ve Televizyon :

Uzmanlar ilk 2 yıl televizyonu yasaklıyorlar. Bunu sağlayabiliyorsanız sizi takdir etmek lazım. Çünkü bu dönemde bebeğinizin Televizyona ve DVD ye ihtiyacı kesinlikle yok. Ama eğer televizyonsuz bir ortam zor oluyorsa, bunu mümkün olduğunca minimuma indirmek lazım. Televizyonu yemek yedirmenin bir aracı olarak kullanmak da yanlış. Bebek, beslenmenin önemli bir iş olduğunu anlamalı.

Biz de Altuğ'a tv seyerttirmemeye çalışıyoruz. Reklamlar dışında çok da ilgisini çekmiyor. Reklamlarda ne varsa artık, reklamları gördüğünde resmen çocuk donuyor. Öyle dlıyor ki korkuyorum, resmen. O nedenle reklam çıktığında hemen kanalı değiştiriyoruz.

Tekrar Etmek :

13 aylık bebeğin tekrar eden bir hayatı algılaması daha kolay olacaktır. Sabah kahvaltı yapılıyor, sonra oyun vakti. Öğlen uyku var, sonra akşam banyosu ve kitap okuyup uykuya dalmak. İnsanoğlu doğası gereği belirsizliği sevmez. Bu, sizin ortalıkta dolaşmayı artık iyice sevmeye başlayan bebeğiniz için de geçerli. Rutinleri bozmamaya çalışın. Tekrar demişken,13 aylık bir çocuk, çevresini ve en çok da sizin taklidinizi yapmaya devam eder. Karşısına oturup el salladığınızda, alkış çaldığınızda aynısını yapmak onu çok mutlu eder. Muhtemelen bu hareketlere güçlü bir kahkaha eşlik edecektir.

Altuğ da rutinleri olan bir bebek. Rutinleri bozulduğunda bundan pek hoşlanmıyor. Uyku saati, yemek saatini mümkün oldukça değiştirmemeye çalışıyoruz. Hafta sonu olunca oyun saatinde dolaşıyor, olabiliyoruz. Dışarda dolaşırken araba oturmaktan da bir süre sonra sıkılsa da dışarda olmayı seviyor. Araba ile yolculuk yapmaktan sa hiç memenun değil. Dışarı çıktığımızı sanıp, arabaya binince ağlamaya başlıyor. O zaman bu durumu ona anlatmaya çalışıyoruz, ilgisini başka yöne çekmeye çalışıyoruz. Ama araba ile gezmekten hiç mutlu olmuyor.
Alkışlamak şu ararlar en favori hareketi. Her müzik duyduğunda alkış yapıp, kafasıyla ritim tutmaya çalışıyor. O kadar komik oluyor ki!!


Güvenlik :

Bebeğiniz ayaklandıkça güvenlik uygulamalarınızı sık sık gözden geçirmelisiniz. Onun içindeki merak duygusu hiç tahmin etmeyeceğiniz aksiyonlara gebe olabilir. Birkaç ay içinde tırmanma onun için bir çocuk oyuncağı(!) haline gelecektir. Ev kazalarına karşı dikkatli olun ve ilkyardım konusunda bilgi alın.

Bilgi Hapı:

13 aylık bebek, yeni bir yeteneğini keşfedebilir: bağırmak. O, sesini yükselterek konuştukça ve bağırdıkça çok eğlenecektir. Ancak, Aynı şey sizin için geçerli olmayabilir. Onun bağırmaları sizi rahatsız ediyorsa ,’’bağırma’’ diye bağırmak yerine yapabilecekleriniz var. Ona yüksek olmayan bir ses tonuyla şarkılar söyleyin. Zaman zaman kulağına eğilip fısıldayarak konuşun. Bu şekilde kendini ifade etmenin sadece bağırmak olmadığını ona öğretmiş olursunuz.
Share this post

2 yorum

 

Popüler Yazılar

Son Yazılar

Blog Arşivi

Bebekler İçin Oyun Önerileri

Bebek Beslenmesi Hakkında Her Şey

Blogger Anneler

© Bebegim Geliyor
Designed by GeCe
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0