3 Aralık 2009 Perşembe

27 gebelik haftam bugün bitti.....

Bu hafta üçüncü trimesterin başladığını gösterir. Kilo ve baş bölgesinden kalçalara kadar olan uzunluğa ek olarak bebeğinizin vücudunun baş bölgesinden ayak parmaklarına kadar olan uzunluğu da belirlenebilir. Hamileliğinizin son döneminde bu işlem bebeğinizin büyüklüğü hakkında daha iyi bir fikir verecektir.



Bu dönemde doğum öncesi kurslara da( http://www.annelikyolunda.com/) kayıt yaptırabilirsiniz. Bu şekilde bu dönemde kursa yazılarak hamileliğinizin sonuna kadar bu kursu bitirmiş olursunuz. Böylece kursta öğrendiklerinizi uygulamak için de zaman kazanmış olacaksınız.

Bizde Neler Değişiyor?
 Rahiminiz göğüs kafesinize yakınlaştıkça diyafragma da (karın boşluğu ile göğüs kafesini ayıran kas yapısı) yukarıya doğru yer değiştireceğinden, özellikle derin nefes alma esnasında zorluk çekebilirsiniz. Bu, akciğerlerinizin tam olarak şişememesinden kaynaklanan bir durumdur. Başınızın altına bir yastık daha koyarak uyumayı deneyin. Merak etmeyin, gebelik hormonlarınız sizin dakikalık nefes alma sayınızı artırdığından bebeğinize yeterince oksijen veriyorsunuz. Rahiminiz büyüdükçe göbek deliğinizin dışarı doğru kabardığını gözlemleyebilirsiniz. Bu durum göbek deliğiniz etrafında bulunan kas kılıfının nispeten zayıf olmasından kaynaklanan ve çoğu durumda gebelikten sonra ortadan kalkan geçici bir durumdur. Sizin göbek deliğinizle bebeğinizin göbek bağı arasında hiçbir ilişki olmadığından bu durum bebeğinize zarar vermez.

Bu arada göbeğinizin tam ortasında yukarıdan aşağı doğru uzanan çizgi de belirginleşmeye başlayabilir. Bu çizgi genellikle aşağı doğru kalınlaşarak devam eder. Bu çizginin oluşumunu engellemek mümkün olmamakla beraber doğumdan aylar sonra kaybolacağını bilmek belki sizi rahatlatabilir. Hoş bu henüz bende oluşmadı. bakalım buundan sonra ne olacak?

Bebeğinizde Neler Değişiyor? ,


Bu hafta içinde de bebeğinizin beyin dokusu hızlı gelişimini sürdürüyor ve akciğerler de gelişimlerine devam ediyorlar. Bebeğiniz bu haftadan itibaren gözlerini açıp kapama hareketleri yapmaya başlayacak.

Bebeğiniz bu haftanın sonunda yaklaşık 950 gram olacak. Ancak sizin ve eşinizin yapısal özelliklerine göre bu 650 gram kadar düşük olabileceği gibi, 1500 gram kadar yüksek olabilir. Eğer bebeğinizin ölçüleri bu haftada "biraz düşük" gibi görünüyorsa hemen endişelenmeyin. Bu konuda doktorunuzun size önerdiklerine (sol yana yatarak bol bol istirahat etme, belli gıdaları daha fazla tüketme gibi) mutlaka uyun. Belli bir süre sonunda yapılan ölçümlerde büyük ihtimalle bebeğiniz sizin arzu ettiğiniz kiloya ulaşacaktır. Yine de tüm bebeklerin aynı kiloda doğmadıklarını, sağlıklı doğan bebeklerin doğum kilolarının 2500-4000 gram gibi geniş bir yelpazede yer alabildiğini unutmayın.

İri bebek, ya da düşük kilolu bebek tanısı genelllikle seri ölçümlerle konur.Bu seri ölçümlerde bebeğin belli bir zaman dilimi içerisinde ne kadar kilo aldığı belirlenir.

Bebeğinizin Göz Gelişimi
Gözler ilk olarak embriyonun gelişiminin 22. gününde ortaya çıkar. Başlangıçta gelişmekte olan beynin her iki yanında bulunan bir çift koyu renkli oyuğa benzerler. Bu oyuklar gelişmeye devam ederler ve sonunda "optik gözecik" adı verilen çukurlara dönüşürler. Her bir gözün merceği ektodermden oluşur.
Gelişimin ilk evresinde gözler başın yan tarafında bulunur. Hamileliğin 7. ve 10. Haftaları arasında yüzün ortasına doğru haraket ederler. Hamileliğin 8. Haftasında göze giden kan damarları oluşur. Hamileliğin 9. Haftası boyunca gözdeki yuvarlak bölge olan gözbebeği oluşur. Bu dönemde optik sinir olarak isimlendirilen gözlerden beyne giden sinir bağlantısı oluşur.
11. ve 12. Haftalar arasında oluşan gözkapakları birbirine yapışıktır. Hamileliğin 27. ve 28. Haftalarında açılıncaya kadar birbirlerine yapışık kalırlar.
Gözün arka bölümündeki retina ışığa duyarlıdır. Gözde, ışık görüntülerinin odaklandığı bölgedir. Normal tabakalar hamileliğin 27. Haftasında oluşur. Bu tabakalar ışık ve ışık bilgisini alarak beyine iletir. Bu, görüntü olarak adlandırılır.
Bu haftanın sonunda bebeğinizin boyu yaklaşık 35 cm. ve ağırlığı yaklaşık 950 (650-1500) gram!

Bebeğinizin Hareketlerini Hissetmek


Bebeğinizn hareketlerini hissetmek hamileliğin en özel durumlarından biridir. Bu hareket bebeğiniz ile kuracaağınız duygusal bağın başlangıcı olabilir. Birçok kadın doğumdan önce bebeğinin hareketlerini hissederek bebeği ile ilişki kurmaya başladığını anlar. Bu hareketler genellikle güven vericidir ve birçok hamile kadının hoşuna giden bir duygudur. Eşiniz, bebek hareket ederken karnınıza dokunarak bebeğin hareketlerini hissedebilir ve bundan keyif alabilir. Bebeğinizin hareketlerinin yoğunluğu değişkenlik gösterir. Bazen bir kelebeğin kanat çırpması gibi hissedilebilirken bazen de - özellikle de bebek büyüdükçe - çok canlı hareketlere hatta tekmelere kadar değişebilir.

Genellikle sık hareket eden bir bebek güven vericidir ama bebeğin çok fazla hareket etmediği sakin zamanlar geçirmesi de normaldir. Eğer çok hareketliyseniz aktif ve meşgul olduğunuz için bebeğin hareketlerini hissetmemiş olabilirsiniz. Yan yatmak bebeğin hareketli olup olmadığını anlamanız için yararlı olabilir. Birçok kadın bebeklerinin geceleri çok daha aktif olduğunu, onları uyanık tuttuğunu ve uyumayı güçleştirdiğini söylerler. Bebeğiniz durgun ya da beklediğiniz kadar hareketli değilse doktorunuzla konuşun. Bebek genel düzenine göre hareket etmiyorsa kalp atışlarını duymak için her zaman doktorunuzun muayanehanesine gidebilirsiniz. Çoğunlukla endişe verici bir durum söz konusu değildir.

Benim bebeğim Altuğcuğum da inanın çok hareketli bir bebek.HAMİLE KALMADAN ÖNCE HAREKET ETTİĞİNDE KORKACAĞIMI DÜŞÜNENE BEN, ŞİMDİ OĞLUŞUM HAREKET ETTİKÇE İNANIN ÇOK AMA ÇOK MUTLU OLUYORUM.
 Yarın Doktorum Prof.Dr. Bülent Baysal 'a  muayene olacağım. bakalım kaç kilo oldu? boyu kaç ? inanaın çok merak ediyorum!!!
Share this post

0 yorum

 

Popüler Yazılar

Son Yazılar

Blog Arşivi

Bebekler İçin Oyun Önerileri

Bebek Beslenmesi Hakkında Her Şey

Blogger Anneler

© Bebegim Geliyor
Designed by GeCe
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0