21 Kasım 2009 Cumartesi

BEBİŞLERİMİZDE GAZ...

Bebeklerde gaz sancısı, bebek 2-3 haftalık olduğunda başlar ve genellikle 4-6 haftada en yoğun dönemine ulaşır. Gaz sancıları genellikle 3 ila 4. ayda azalarak kaybolur, nadiren 5 ya da 6. aya kadar uzar. Gaz sancılarının kesin sebepleri bilinmemekle birlikte,
gaz sancısına yol açtığı iddia edilen bilgiler şöyle sıralanabilir.
Öncelikle, emzirme tekniğindeki hatalar, fazla hava yutmaya bağlı olarak gaz sancısını arttırır. Bebeğin sindirimini gerçekleştirmesi için gereken bağırsak ve pankreas enzimlerinin ilk aylarda yetersiz olması, anne sütü alan bebeklerde bazen annenin aldığı gıdalar, bebeğin günlük rutinindeki değişiklikler, annenin endişeli olması da gaz sancısında etkili olabilir.
GAZ AĞLAMALARI 3 SAATTEN FAZLA SÜRERSE...

Bebeklerin hepsi ağlar. Ancak gaz sancısı olan bebeklerde 3 saatten fazla süren ve akşam saatlerinde artan ağlama nöbetleri görülür. Bebek son derece huzursuzdur, ellerini yumruk yapar, bacaklarını karnına doğru çeker, kızarır ve gaz çıkarır. Eller ve ayaklar soğuktur. Karın hafif bombedir. Bu durum haftada 3-4 kere tekrar eder.

ANNE BABALARIN YAPMASI GEREKENLER

Bu belirtilerle karşılaşılıyorsa, anne babalar şunları yapabilirler: Bebek kucağa alınarak yalnız olmadığı hissettirilmeli, daha sık emzirilmeli ve emzik kullanmalı; rahat, sakin, gürültüsüz bir ortamda bulundurulmalıdır. Anne, bebeğin ağlamalarından dolayı çok endişeliyse, babanın veya diğer aile fertlerinin bebeği sakinleştirmesi; annenin bu süreçte kısa süreli dinlenmesi, bebeğin annenin endişesini hissetmesinden kaynaklanacak sorunları ortadan kaldırabilir.

GAZ SORUNUNA KARŞI ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Anne sütü ya da formül mama ile beslenen bebeklerde emerken hava yutturmamaya dikkat edilmelidir. Meme başının etrafındaki kahverengi alanla birlikte oldukça geniş olarak bebeğin ağzına vermek, biberonu dik tutmak bu konuda yardımcı olur. Bebeği mümkün olduğunca sakin bir ortamda beslemek gerektiği, gereğinden fazla beslenmenin yarattığı bağırsak gerginliğiyle gaz sancısına neden olabileceği unutulmamalıdır. Gazlı bebeklerin stresli ailelerde daha fazla görüldüğüne dair çalışmalar da bulunması nedeniyle bebeğe rahat ve sakin bir ortam sunmak da çok önemlidir.
Emziren annenin aldığı bazı gıdalar bebeğin gazını etkileyebilir. Bebekte inek sütü allerjisi varsa, doktor gereken tetkikleri yaptıktan sonra anneye süt ve süt ürünlerinin çıkartıldığı bir diyet önerir. Böyle bir durum yoksa, anne kuru fasulye, nohut, brokoli, lahana, karnabahar, çikolata, baharatlı gıdalar ile çay, kahve gibi içecekleri belli süre için kesmelidir.
BUNLARI YAPIN!

Bebek gaz sıkıntısından dolayı ağlama krizine girmiş durumdaysa bunları yapabilirsiniz:

- Bebeği battaniyeye sarıp kucağa alın,

- Ninni veya şarkı söyleyin, müzik veya gaz sancıları için oluşturulmuş özel sesleri dinletin,

- Kendi arabasıyla gezdirin,

- Ritmik olarak kucakta veya beşikte sallayın,

- Karnına ılık havlu koyun veya ılık yağla masaj yapın,

- Arabayla gezdirin,

- Banyo yaptırın,

- Emzik verin.

UYARI!

Yine de bebeğin ağlaması durmuyorsa yapılacak tek şey, doktorun kapısını çalmak! İdrar yolu enfeksiyonu, orta kulak enfeksiyonu, fıtık veya bağırsak problemleri, besin allerjileri gaz sancılarıyla karışabilecek ağlama nöbetlerine neden olabilir. Bu hastalıklara yönelik bulgular yoksa, doktor tarafından önerilen bitkisel çaylar veya bazı damlalar kullanılabilir. Bu ilaçların etkileri kişisel farklılıklar gösterebileceğinden, ancak doktorların önerisine göre kullanılmalıdır.

KAYNAK:http://www.anneoluncaanladim.com
Share this post

0 yorum

 

Popüler Yazılar

Son Yazılar

Blog Arşivi

Bebekler İçin Oyun Önerileri

Bebek Beslenmesi Hakkında Her Şey

Blogger Anneler

© Bebegim Geliyor
Designed by GeCe
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0