22 Kasım 2009 Pazar
BEBEĞİM ARTIK 26 HAFTALIK...
Bu haftadan sonra zaman zaman ani kasılma ve gevşeme hissedebilirsiniz endişelenmeyin. Bunlar Braxton-Hicks kasılmaları adlı ağrısız, adet kramplarıdır ve düzensiz aralıklarla gelen kasılmalardır. Rahminiz gerçek doğum sancıları için hazırlık yapar.Genelde bu tarz kasılmalar 30. haftadan sonra ortaya çıkmaya başlasalar da bazende bu haftalarda antrenman kasılmaları başlayabilir.
Braxton-Hicks tarzı kasılmalar günlük yaşantınızı etkileyecek kadar sık olmamalıdır.
Eğer bu şekilde olursa erken doğum eylemi işaretçisi olabilir.
Erken doğum belirtilerine duyarlı olun ve bunun tarz vb. gerekli durumlarda doktorunuza haber verin.
Erken doğum tehdididinin en önemli belirtisi rahimde belli aralıklarla ortaya çıkan kasılmalardır. Bu kasılmalar nadiren ağrısız da gerçekleşebilir.
Bu ağrısız kasılmaları algılamak için avuç içinizi karnınıza hafifçe değdirin.Rahiminizin toplanıyor hissi vermesi kasılma belirtisidir. Bu sırada ağrı hissedilmesi şart değildir. Kasılmaların sıklığını ve süresini ölçün. Saatte dört yada daha sık olan kasılmalarda mutlaka doktora bildirin.
Erken doğum riskinin diğer önemli belirtilerinden biride arasında pelviste dolgunluk hissi, adet sancısına benzeyen kramp tarzı ağrılar, pozisyon değiştirmekle geçmeyen bel ağrıları, vajinal akıntıların çoğalması yada özelliğinin değişmesi (daha koyu, daha sulu veya kanlı akıntı olması), ishalle veya tek başına bağırsak krampları oluşabilir. Yine bu durumda yine kasılmalarınızı elle kontrol edin. Bu ek belirtiler kasılma olmadan tek başına erken doğum riski taşımazlar.Fakat bu belirtilerden biri varsa ve kasılmalarınızın olup olmadığından emin olmasanız bile doktorunuza bildirin.
Mekanik ağrılar
Hamilelik dönemi, bel ve kasık bölgesinde ağrıların sık olan bir dönem.Mekanik ağrı adı verilen ve genelde bel ve kasık bölgesinde bağların gerilmesiyle ve belin doğru pozizyon almaması ve doğru şelkilde kullanılmamasından ağrılar genelde ayaktayken ortaya çıkar ve dinlendiğinizde hafifler veya ortadan kalkarlar. Uzun süre aynı pozisyonda kalmakta ağrıların ortaya çıkmasına yol açabilir.
Mekanik ağrılar erken doğum belirtisi olarak görülmez.
Bel ağrısının yanında bacaklarda uyuşma veya elektriklenme, güçsüzlük vb. belirtiler olduğunda ise siyatik sinir adlı bacak sinirine bası söz konusu olabildiğinden (bel fıtığı oluşmuş olabildiğinden) ortopedi yada fizik tedavi uzmanına gözükmenizde fayda var.
Bu hafta bebeğin akciğerleri, damar yapıları, hava kesecikleri oluşmaya başladı.Hava keseciklerinin içini döşeyen surfaktan adlı madde üretilmeye başlandı. Surfaktan üretimi akciğerdeki hava keseciklerinin sönmeden şişmiş vaziyette durması açısından çok mühimdir.Bu hafta bebeğin diğer tüm bireylerden ayıran sağlayan el ve ayak izleri oluşur. Bebek doğduktan sonra doğumhanede bebeğin size ait olduğunun bir belgesi olarak ayak izi alınacak.Bu yüzden bebeğin ayak tabanını mürekkep boyalı görürseniz merak etmeyin.
Hafta bitiminde bebek boyu 34 cm. ve 820 gr. ağırlığındadır.
Benim bebişimin hareketlerini artık dışarıdan da hissedebiliyoruz, eşimle beraber...Bu gerçekten çok eğlenceli..Özellikle tatlı birşeyler yediğimde ve ya içtiğimde acayip oynuyor. Altuğumun hareketlerini daha fazla hissetmek beni çok ama çok mutlu yapıyor...Altuğcuğum çok mu hareketli olacak ne!!
İki gündür de belimde ağrı hissediyorum. Bebeğimde sorun yok..sanırım ben biraz kendimi yordum. Ayrıca bu haftaya kadar yürüyüşümde biraz değişiklik var , hamile olmadan evvel kine nazaran.. hamile hamile yürüyorum.. Ne komik bir laf değil mi???? bu lafıma eşim çok gülüyor.
Bunların dışında Kasılmaları henüz hissetmedim....Onları da epeyce merak ediyorum..
0 yorum