2 Eylül 2009 Çarşamba

Hamilelikte yorgunluk


Hamile bir bayan olarak vücudunuz, dinlenme esnasında dahi, bir dağa çıkan normal bir vücuttan daha çok çalışmaktadır. Bunun önemli bir sebebi, vücudunuzun, çocuğunuzun yaşam destek sistemi olan plasentayı oluşturmakta olmasıdır. Diğer mühim bir sebebi de bedeninizin, hamileliğin bedensel ve duygusal neticelerine uyum sağlama gayretidir. Bedeniniz hamilelik boyunca tam olarak uyum sağlayana ve plasentanın tam olarak oluşmasına kadar geçen zaman içerisinde daha çok enerjiye ihtiyacınız vardır. O vakte kadar fazla çalışmamalı ve gerçekten kendinizi kötü hissediyorsanız bir süre çalışmamalısınız. Fakat hamileliğiniz normal devam ediyorsa, işinizden izin almanız için de bir sebep yoktur. Hamile bayanların pek çoğu çalışmayı devam ettirdikleri müddetçe daha az sıkıntılı ve daha neşeli olmaktadırlar.Kendinize dikkat edin. Eğer bu ilk hamileliğiniz ise, bunun tadınız çıkarın; zira bir daha uzunca bir zaman suçluluk duymadan kendinizle ilgilenebilme şansınız olmayacaktır. Diğer taraftan evden zaten bir veya daha çok çocuğunuz varsa, ilginizi onlarla paylaştırmak zorundasınız. Fakat bir yandan da kendinizi harika anne olmak için zorlamamalısınız. Yeterli ölçüde dinlenmek, evinizin tertemiz olmasından veya evde 4 yıldızlı bir akşam yemeği vermekten çok daha fazla öneme sahiptir. Akşamları kendinizi yormayacak işlerle geçirin. Ayakta fazla kalmamaya özen gösterin; vaktinizi kitap okuyarak, tv seyrederek ya da bebek adları kitaplarını inceleyerek geçirin. Eğer daha büyük çocuklarınız varsa, kendinizi yoracak şekilde onları dışarıda, mahallede gezdirmek yerine onlara kitap okuyun veya evin içinde oyunlar oynayın .Bu arada dinlenmek için geceyi beklemeyin. Örneğin fırsat bulursanız öğleden sonra yapacağınız bir şekerleme sizi çok rahatlata bilir. Uyuyamıyorsanız uzanın ve elinize bir kitap alın. İşyerinde şekerleme yapmak tercih edilen bir durum değildir; ancak esnek bir çalışma düzeniniz ve rahat bir koltuğunuz varsa aralarda ya da öğlen tatilinde dinlenmeniz için bir neden yok. (Dinlenmek için öğle tatillerini tercih ediyorsanız yemek yemeyi de ihmal etmemelisiniz). Evde çocuklar varsa şekerleme yapmak güç olabilir ancak uyku zamanınızı çocuklarınızın uyku zamanına denk getirerek bu sorunu aşabilirsiniz (bunu önerirken evdeki yıkanmamış tabakları ya da yatağın altındaki toz topraklarını sorun etmeyeceğinizi varsayıyoruz).

Çalışırken yalnızca yorulduğunuz zaman değil, her zaman daha yorulmadan önce çalışmayı bırakmalısınız. Kendinizi tükendim dediğiniz zamana kadar zorlamanız kesinlikle iyi değildir. Çünkü fazla çalışmanın yalnızca sizin üzerinizde değil bebeğiniz üzerinde de istenmeyen etkileri vardır. Bir koşudaymış gibi değil, yürüyüşteymiş gibi çalışın. Biraz çalışın, biraz dinlenin. Zamanınız çocuğunu iş yaparak ya da iş dışında geçirirseniz ve sonunda kendinizi bitmiş hissetmeyeceksiniz.

Vücudunuzun uyarılarına kulak verin. Eğer yürüyüş yaparken nefesiniz kesilirse veya birden bire üzerinizde bir tonluk bir yük varmış gibi hissederseniz mola verin.Başkalarının size özen göstermesine izin verin. Anneniz ziyarete geldiğinde evi süpürme ya da toz almasına itiraz etmeyin. Ya da bırakın Pazar günü baba öbür çocuklarınızı hayvanat bahçesine götürsün. Alışveriş listelerini de kocanıza verin.
Geceleri bir ya da iki saat daha azla uyuyun. Gece haberlerini boş verin ve erkenden uyuyun. Bu arada eşinize sabah kahvaltıyı hazırlamasını söyleyin ki biraz daha fazla uyuyabilesiniz.
Günlük beslenmenizin yetersiz olmamasına dikkat edin. Demir, protein veya kalori eksikliği hamileliğin ilk aylarındaki yorgunluk duygusunu arttırabilir. Bu sebeple diyetinizi en az iki kez kontrol ederek günlük almanız gereken besinleri eksiksiz alıp almadığınızdan emin olun.
Share this post

0 yorum

 

Popüler Yazılar

Son Yazılar

Blog Arşivi

Bebekler İçin Oyun Önerileri

Bebek Beslenmesi Hakkında Her Şey

Blogger Anneler

© Bebegim Geliyor
Designed by GeCe
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0