9 Eylül 2009 Çarşamba

BABA ADAYLARINA ÖZEL.....


Babalık rolünü üstlenme, aynı anne adaylarında da olduğu gibi ilk olarak çocuğa sahip olmayı istemekle başlamaktadır. Eşlerin çocuk sahibi olmak için ilk olarak karar vermeleri ve kendilerini buna hazır hissetmeleri çok önemlidir. Baba adayının çocuğuyla ilk iletişimi, annenin hamilelik aşamasında başlamaktadır.
Hamileliliğin her aşamasında anneyi takip etmek, anneye psikolojik destek vermek, bebeğin gelişimini takip etmek, doktor kontrollerinde bulunmak, ebeveynlikle ilgili kitaplar okumak babalığa geçiş sürecini kolaylaştıracaktır.

Baba adayının, bebeğin kalp atışlarını duyabilme ve ultrason sayesinde onu görebilme şansı olacaktır. Bu deneyimler bebek sahibi olma fikrine bir somutluk kazandıracak ve baba adaylarının da bu yeni duruma uyum sağlamasını kolaylaştıracaktır.

Babaların özellikle, bebekleriyle beden temaslarının olması ve göz teması kurmalarının önemi büyüktür. Çocuğun doğumundan itibaren onunla yoğun bir iletişim halinde olan babaların, hayatları boyunca çocuklarıyla daha sağlıklı iletişim kurma olasılıkları artmaktadır.

Çoğu erkek, baba olacağını öğrendiğinde sevinç, umut, endişe gibi pek çok duyguyu aynı anda yaşayabilir. İlk üç ay boyunca yaşanacak en yaygın endişeler; annenin ve bebeğin sağlığı hakkındaki korkular, mali durumunuz ve iyi bir baba olup olamama ile ilgilidir.

Kadınlar hamilelikleri süresince pek çok fizyolojik ve psikolojik değişiklikler yaşarken; benzer değişiklikler, bu süreci anne adayıyla paylaşan baba adaylarında da görülmektedir.

İlk aylarda, anne adayında hamileliğe bağlı olarak sabah bulantıları, uykusuzluk, ruh halinde ani değişiklikler, yorgunluk ve yeme içme alışkanlıklarında değişiklikler baş gösterir. Bu değişiklikler gayet normaldir, ancak baba adayları onları bu şekilde görmeye alışık olmadığı için, sağlıkları konusunda yersiz korkulara kapılabilirler.

Babalar doğumdan sonra, bebeğin ihtiyaçlarının karşılamasında anneyle beraber görevleri üstlenmekle, bebekle iletişim konusunda önemli bir yere sahiptir.

Pek çok baba adayı, yeni bir bebeğin ailenin mali durumunu nasıl etkileyeceği konusunda endişe duyar. Eğer hem anne hem de baba çalışıyorsa; annenin doğum sebebiyle bir müddet çalışamayacak olmasının; bebeğin doğumuyla birlikte başlayacak olan çeşitli sağlık, bakım ve benzeri harcamaların mali sıkıntılara yol açabileceği korkusu bu süreçte sıklıkla yaşanmaktadır.

En önemli konular arasında ise, birçok baba adayının nasıl bir baba olacağı konusu vardır. Tüm bu endişeler, bebek sahibi olmanın verdiği duygu karmaşası sonucu ortaya çıkmaktadır ve son derece normaldir.

Toplumumuzda hamilelik ve doğum genellikle kadınlarla özdeşleştirilmiş kavramlardır, bu yüzden bu süreçlerde baba adaylarının yaşadığı deneyimlerden, üzerlerine düşen görev ve sorumluluklardan pek sık bahsedilmemektedir. Oysa baba adayları bu sürece ne kadar erken dâhil olurlarsa, kendilerini bu sürece uydurmaları o kadar kolaylaşır.

Bu Dönemi Rahat Geçirmek İçin Baba Adaylarına Tavsiyeler

*Hem eşinizi hem de kendinizi bu kavrama alıştırmak için; yeni baba olmuş kişilerle ve mümkünse kendi babanızla konuşun, ebeveynlikle ilgili duygularını anlamaya çalışın.

*Eşinize onun ne kadar harika bir anne olacağını söyleyin ve hissettirin. Evinizdeki günlük işlerle ilgili daha fazla sorumluluğu üzerinize almaya başlayın.

*Eşinizle çocuk sahibi olma düşüncesinin sizde yaratmış olduğu umut, sevinç, endişe gibi ortak duygularınızı konuşun, hayallerinizi ve korkularınızı paylaşın.

*İlerleyen aylarda yaşam temponuzun yavaşlayıp sakinleşeceğini düşünerek, hamileliğin tadını birlikte çıkarmaya çalışın. Eşinizle birlikte yürüyüşlere çıkın.

*Hamilelik, doğum ve babalıkla ilgili kitaplar alın, bu konularda bilgi ve deneyimlerini paylaşabileceğiniz arkadaşlar edinin. Kendinizle baş başa zaman geçirerek baba olma konusundaki duygularınızı iyice anlamaya çalışın.

*Babalara yönelik doğuma hazırlık kurslarına devam etmek de sizin için çok yararlı olabilir. Eşinizle birlikte bu tarz eğitim programlarına katılmanız ortaklaşa yaşayacağınız ebeveynlik deneyiminde size çok katkıda bulunacaktır. (annelik yolunda hamile kursu)
*Eşinizle ilişkinizin geçirdiği bu değişim sürecini ve endişelerinizi konuşmayı deneyin, karşılıklı duygularınızı ve beklentilerinizi tartışın. Bu dönemde eşinizle açık ve net bir iletişim yolu geliştirmeniz hamilelik süresince birbirinize destek olmanıza ve uyumlu bir ilişki sürdürebilmenize katkıda bulunacaktır.

*Pek çok baba adayı ikinci üç ay süresince eşleriyle cinsel yaşamlarında değişiklikler yaşarlar. Kadınlar hamileliğin sebep olduğu hormonal değişimlere farklı tepkiler verebilmektedir. Bu dönemde eşinizin geliştirdiği farklı tepkilerin büyük ölçüde vücudunda oluşan değişikliklerden ve hormonlarından kaynaklandığının bilincinde olun. Ayrıca bu dönemde eşinizle ilişkilerinizde yaşayacağınız değişimler ve iniş çıkışlar sizi endişelendirebilir. İlişkiniz boyunca alışmış olduğunuz pek çok konuda değişiklikler olmaya başlar ve bu gayet normaldir.

*Son üç aylık bu dönem işinizin hayatınızdaki önem derecesini, doğum sonrasında iş ve aileniz arasındaki dengeyi nasıl sağlayabileceğinizi, ne tür değişiklikler ve yeni düzenlemeler yapmanız gerektiğini gözden geçirmeniz için uygun bir dönemdir. Bu dönemde evdeki yeni düzenlemeleri, bebeğinizle ilgili hazırlıkları eşinizle beraber yapmaya çalışın. Eğer doğum esnasında eşinizin yanında olmayı planlıyorsanız beraber doğum filmleri izleyin, doğumun yapılacağı yeri mutlaka önceden görün.

*Son evrede eşinizin yaşayacağı fiziksel ve duygusal değişimler iyice yoğunlaşmaya başlayacağından, özellikle bu dönemlerde anne adayları vücutlarının kontrolünü tamamıyla yitirdiklerini düşünüp paniğe kapılabilirler. Bununla birlikte eşinizin yardım ihtiyaçları atış gösterecektir. Böylece siz de kendinizi yetersiz ve stres altında hissedebilirsiniz. Birbirinize karşı sabırlı olmaya çalışın ve iletişime açık olun, birbirinizi anlamak için daha fazla çaba harcamaya özen gösterin. Unutmayın; bu dönemde birbirinize göstereceğiniz anlayış ve karşılıklı destek ve yardım, her zamankinden daha fazla olacaktır.

“İyi Bir Baba Olabilecek Miyim?”
Babalığın ifade edilemeyen beklentilerini daha fazla deneyebilir ve anlayabilirsiniz, olmak istediğiniz ‘baba’ olabilmeniz için daha iyi bir fırsat var artık elinizde. Belki de en büyük endişe ‘iyi baba olma’ diye bir tanımın olmasıdır.

Fakat babalık asla sabit bir bütün değildir. Bilmediğiniz bir olguda ailenizin ve kendi ihtiyaçlarınızın doğrultusunda kendi tarzınızı oluşturmak güçtür ve bunu ancak zamanla yapabilirsiniz.

Endişe 1: Sadece hamile olan eşinizin duyguları önemlidir!
Hamilelik boyunca eşinizin vücudundaki değişmeler ve doğum sürecinde onun odak noktası olması, sadece onun duygularının sayılmasını, önemsenmesini kolaylaştırır. Onun fiziksel ve ruhsal sağlığıyla ilginiz şimdi ve daha sonraki dönem boyunca önemlidir, sizin duygularınızın sebebi bir yerde budur. Ayrıca eşinizin, hislerinizi duymaya ihtiyacı vardır. Erkeklerin çoğu, hamilelik ve babalık hakkındaki korkularını kendilerine saklarlar çünkü eşlerinin endişelerini artırmak istemezler. Eğer daima güçlü erkek pozisyonu yaratılıyorsa, içten içe korkular artabilir. Hamilelik ve ilk babalık süresince ilişkiler değerlendirerek, endişelere meydan okumak mümkündür.

Endişe 2: Yeni doğanlar gerçekte babalarına ihtiyaç duymaz!
Anne ve bebek arasındaki sıkı bağ, özellikle eğer emzirme döneminde ise, bebeğin size ihtiyaç duyup duymadığı konusunda sizi merakta bırakabilir. Meraklanmayın, siz onun yaşamında önemli bir kişisiniz ve sizinle olmak onu rahatlatır, yatıştırır. Bebeğinizle ilgilenin, onu öpüp- koklayın, kucaklayın. Ama yemeğini bitirene kadar da bekleyin, ondan sonra tüm dikkatini size verebilir. Hem bir öğünden sonra bebekle ilgilenmeniz, eşinizin de emzirme sonrası enerjisini toplaması için bir fırsat olacaktır. Eğer eşiniz bebeğinizi anne sütü ile beslemiyorsa, siz de beslenmesine yardım edebilirsiniz.

Endişe 3: Erkekler çocuklara nasıl bakacaklarını bilmezler!

Bu, babaların bebekleriyle ilk bağlarını kurmalarını zorlaştıran ve annelerin babaların çocuğu tutup tutamayacakları konusunda korkmalarına, gereksiz endişelenmelerine sebep olan yanlış bir inanıştır. Babalık, çalışılarak öğrenilir. Eğer bebeğinizle zaman geçirirseniz onun ihtiyaçlarını hissetmede çok daha hassas olabilirsiniz.

Endişe 4: Odağı çocukları olan erkekler iş dünyasında yapamazlar!

Erkekler, genellikle kendi öz saygıları ve değerlerinin ana kaynağı olarak işlerindeki başarıyı ölçü olarak kullanırlar. Bazı erkekler ise kariyer ilerlemesi yerine ailelerine vakit ayırmayı tercih edebilirler. Çünkü babalıkta öğrendikleri ikame edilemeyecek değerler vardır. Çoğu erkek için, iyi bir baba olduğunu hissetmesi hayatta en önemli başarıdır.

Bu endişelerden nasıl kurtulabilirsiniz?

*Size göre etkileyici bir baba olabilmek için kendinize zaman tanıyın. Duygularınızı eşinizle, diğer baba adayları ile paylaşın.
*Bebeğinizle konuşun, onu sallayın, kucağınızda tutun, öpüp koklayın.
*Bebeğinizi beslemeyi, bezini değiştirmeyi, banyosunu yaptırmayı öğrenin ve yaşamının bir parçası olun.
*Bebeğinizle geçirmek istediğiniz zamanı işinizde harcamayın.
*Babanız, öğretmenleriniz, arkadaşlarınız ve akrabalarınızdan, baba olarak kimliğinizi yaratacak en iyi özellikleri toplamaya çalışın.
Hamile Eşinize Özen Göstermenin Yolları
-Sırtına ve ayaklarına masaj yapmayı teklif edin.
-na ne kadar harika bir anne olacağını söyleyin.
-Eşinize bol bol sarılın.
-Bebek için güzel bir oyuncak alın, hediye paketi yaptırın ve eşinize verin.
-Doğacak bebeğiniz için bir resim yapın ya da ona bir mektup yazın.
-Eşiniz için hoş hamile giysileri alın.
-Birlikte uzun yürüyüşlere çıkın.
-İleride bebeğinize bakma olasılığı olan bakıcı adayları ile görüşme randevusu ayarlayın.
-Aldığı kiloların, güzelliğini hiç değiştirmediğini söyleyin.
-Bebeğe nasıl acil yardım verileceğini öğrenin.
-Ona bir Anneler Günü hediyesi alın. Kasım ayında olsanız bile!
-Doktor kontrollerine birlikte gidin.
-Hamilelik sırasındaki duygu ve düşüncelerinizi anlattığınız bir günlük oluşturun.
-Eşinizi, yakınınızdaki bir hastanenin yenidoğan bölümünü ziyarete götürün.
-Çocuğunuz ya da çocuklarınız varsa, eşinizin rahatlamak ya da ufak tefek özel işlerini yapmak için yalnız kalmasını sağlamak amacıyla onları gezmeye götürün.
-Endişelerinizi eşinizle paylaşın ve onun endişelerini dinleyin, size ne kadar önemsiz gelirse gelsin, asla onun korkularına gülmeyin.
-Eşinizin karnındaki bebeğinizle konuşun, ona annesini anlatın.
-İsterse doğum sırasında yanında olacağınızı söyleyin.
-Hamilelikle ilgili kitaplar okuyun, eşiniz ile paylaşın.
-Ona doğumdan sonra en çok neyi giymek istediğini sorun ve bir mağazadan alıp hediye edin.
-Doğumdan sonra bebekle ilgilenirken ona da iltifat etmeyi unutmayın!
-Onunla konuşarak, dünyanın en değerli varlığını size kazandırdığını düşündürün.
Share this post

0 yorum

 

Popüler Yazılar

Son Yazılar

Blog Arşivi

Bebekler İçin Oyun Önerileri

Bebek Beslenmesi Hakkında Her Şey

Blogger Anneler

© Bebegim Geliyor
Designed by GeCe
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0