16 Mart 2009 Pazartesi

BEBEĞİMİZİN İLK GÜNLERİ


Bebeğimiz doğdu ve eve gittik.Doğum öncesine kadar çok okumuş olsakta,teorik bilgiler pek işe yaramıyor. Dokuz ay boyunca hayal ettiğiniz bebişiniz kucağınızda !!!Herşeyi size ait. Emzirmeniz gerekli... İlk günlerde bu bir kargaşa.Bebeğiniz emerken uyuya kalıyor ve bir saat sonra tekrar acıkmış görünüyor.Yada bebeğiniz sürekli diliyle emme hareketi yapıyor. Sanki hiç doymuyor.
Siz bebeğiniz doymadığını düşünüp, endişeleniyorsunuz.
Evde anneniz veya kayınvalideniz var. Herkes başka birşey söylüyor.
Bebeğinizi beslemek için her iki saatte bir emziriyorsunuz. Sonra altınız değiştirme, gazını çıkarma.....ve uyuyamıyorsunuz.ilk hafta acayip uyku ihtiyacınız var.
Bu arada gelen gidenleri de unutmayalım....
Hemen hemen bunları tüm yeni anne olmuş kişiler yaşıyor. Bu durum da ne yapmalıyız?
EMZİRME İÇİN;
Kadın vücudu mucizevi bir yaratılıştır.Eğer sağlığınız yerinde ise , vücudunuzuzn hamileliğiniz süresince süt üretmek için kendini hazırlar.Bebeğiniz doğduğunda ise, onu ihtiyaç duyduğu kadar beslemek artık tüm mekanizmalar iş başındadır.Ancak birçok emzirme kitabında anlatılanların aksine, bebeklerin hepsi yada kadınların tümü bu doğalsürece hazır değildirBirçok kadın emziririkan güçlük çeker.Hastanede hemşirelerin yardımına başvuran anneler bile, eve geldiklerinde yine bazı sorunlarla karşılaşabilir.
ilk altı hafta ( bu herkesin uyum sağlama dönemi )içinde olan resmi post partum dçnemidir. Yeni anneler en önemli emzirme problemi;ya bebeğin ağzının sütü rahtalıkla alacağı pozisyona yerleşmemesinden kaynaklanmış olan zayıf pozisyonyada yetersiz süt üretimi sorunudur.Bu iki sorun birbiriyle ilişkilendirilebilinir.Bebek doğru pozisyonda yerleştirildiyse, emmeye başladığında, vücut annenin beynine sinyal gönderir: ''Bebeğin aç. Hemen iş başına koyul ve daha fazla süt üret.''Eğer bu sinyal anneye iletilmezse,süt üretimi yetersiz miktarda kalacaktır.
ANNENİN MEMESİNDEN SÜT GELENE KADAR,ÖNCELİKLE KOLOSTRUM DENEN İLK SÜT SALGILANIR.Bebeğinizin bu maddeden yararlanabilmesi için, ilk gün her memeden beşer dakika olmak şartıyla , sık aaralıklarla tüm gün emzirilmesi gerekir. İkinci gün her memeden on dakika vererek, her iki saatte bir emzirirsiniz.Üçüncü gün de; her memeden 15-20 dakika emerek 2,5 saatte bir beslenmeye başlar.Kolostrum alırken, bebeğinizin onu içine çekmesi için çok büyük enerji harcaması gerekir.Kolostrumçok yoğun bir sıvıdır ve bu bebek için iğne deliğinden bal emmeye çalışmak gibi zor olacaktır.Özellikle doğum kilosu 3 kilodan az tartılan bebekler için bu çok daha zordur.Ama başlangıçta sık sık emzirerek sütünüzün daha çabuk gelmesini sağlayabilirsiniz.Sık emzirme ile memeniz sütle dolu kalmaz, dolyısıyla kendinizi rahatsız hissetmezsiniz.
UYKU İÇİN;
Bu dönemde bebeğiniz ne zaman uyursa sizde o zaman ne iş yaparsanız yapın bırakıp, yatıp uyumaya bakın...
AİLE BÜYÜKLERİ VE GELEN GİDEN İÇİN;
Açıkçası bunun için söyleyecek pek bir şey yok..Siz tavrınızı belirtip, onları da kırmadan olayları yoluna koymalısınız.Bu gerçekten en zor kısmı, bence....
Share this post

1 yorum

 

Popüler Yazılar

Son Yazılar

Blog Arşivi

Bebekler İçin Oyun Önerileri

Bebek Beslenmesi Hakkında Her Şey

Blogger Anneler

© Bebegim Geliyor
Designed by GeCe
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0