Emziren annenin mem başı sorunu yaşaması beklenen bir durum değildir.Ancak, mem başında gelişen çatlaklar ve meme başının tahriş olması annelerin sıklıkla şikayet ettikleri konuların başında gelmektedir.Normalde sık karşılaşılması beklenmeyen ama aksine sık yaşanana sorunun ortaya çıkışının bazı önemli ve önlenebilir nedenleri vardır.Bu konunun iyi bilinmesi ve gereken tedbirlerin zamanında alınması ile sorunların ortaya çıkmasına engel olunabilir.
Bebeği emzirirken pozisyonunda yapılan hatalar:
Meme başının tahriş olmasının veya meme başında çetlek gelişmesinin en önemli nedeni bebeğin anne memesini emerken yanlış pozisyonda tutulmasıdır.ç
Bebeğinizi emziririken bebeğinizn üsütne doğru eğilmeyin.Rahjat bir koltuğa arkanızı dayanarak oturun. Ayağınızın altına bir iki kitap koyarak yükseltin. Bu amamçla bacak bacak üstüne atılabilir. Böylece dizleriniz kalçalarınızın düzeyinden biraz yukarı kalkmış olur.Bebeğinizi memenize yaklaştırın. Gerekirse yastık kulşnaarak sol kolunuz destekleyebilirisiniz.Yastığı dizinizin üstüne veya kucağınıza da koyabilirsin,iz.Böylece bebeğin size yaklaşmasını sağlayabilirisniz.
Bebek memeyi bıraktığında meme başını kontrol edin. Şeklive renginde değişiklikolmaması gerekir.
Memenin yeterli boşaltılmaması:
Memenin emzirme süreci içinde tamamen boşaltılması çok önemlidir.BU nedenle bebeğin sık sıks emzirilmesi önerilir.Yenidoğan bebekjler genellikle gün içinde anneyi 10-12 kere emerler. Bebeği emziriirken, parmağınızla memenin üstünden bastırmanız gerekli değildir.Bu uygulama ile bebeğin hava yutmasına neden olacak bir hava yolu açılmış olur.BUnun aksine bebeğin ağzıu tamamen anne memesini kavramasını temin etmek üzere, bebeği poposundan kaldu-ıraraak kendinize doğru iyiyice yaklaştırın. Bebek anne memesinin kahverengi kısmını tümüyle ağzına almış olur.
Memeden yoğun ve güçlü süt akışı:
Emzirnenin ilk aylarında memedeki süt fışkırtma refleksi( oksitosin salınımı) çok güçlüdür.Bu nedenle bazı anneler memelerinde sızlama hissedebilirler.Bunu ağrı olarak algılayıp ifade edebilirler.Eğer anne sütü çok bol ise,bu olay daha belirgin olur ve sızı/ ağrı daha fazla hissedilir.
Memenin tekrar aniden dolması:
Yine emzirmenin ilk haftalarında süt kanallarının emzirme bittikten sonra tekrar sütle dolması çok hızlı ve belirgin şekilde gerçekleşir.Genellikle kendiliğinden çözümlenir.
Meme başında spazm:
Meme başı, emzirirken veya emzirme dönemleri arasında beyazlaşır. Anne sıcaklık hissedebilir yanar ve rahatsızlık verir.Ilık pansuman yapılması ve memenin iyice desteklenmesi ile bu duygu hafifletilir.
Mantar Enfeksiyonu:
Bazı durumlarda anne meme başında belirti vermeyen mantar enfeksiyonu gelişmiş olması memede ağrı hissi oluşturabilir.Bu durumda bebeğin ağzında dilin üzerinde ve yanaklarının iç kısmında pamukçuk olup olmadığı kontrol edilmelidir.Varlığında bebeğin ve anne tedavisi önemlidir.
2 yorum