Luteinize hormonu yumurtalıkları etkileyen, yumurtalıklarda bulunan foliküllerin büyümesini sağlayan bir hormondur. Yumurtanız çatlamadan hemen önec ve çatladığı zaman en yüksek seviyededir.
Prolaktin hormonu ise; gebelik ve özellikle emzirme döneminde salgısı artan ve süt yapımından sorumlu hormondur.
FSH hormonu yumurtalıkta folikül oluşumunu sağlar. Folikül çevresindeki hücrelerden öströjen salgılanır. Takiben LH salgılanır ve folikül çatlar, yumurtlama olur . Yumurtlamayı takiben overler progesteron hormonu salgılarlar. FSH, LH, E2 ve Progesteron yumurtlamada rol alan hormonlardır.
Prolaktin süt hormonu ise fazla salındığı durumlarda yumurtlamayı engeller.
Anneler bebeklere ek gıdalara başlayıp, bebeklerine verdikleri anne sütü miktarı değişmeye başaldıkça , annedeki prolaktin seviyesinde değişmeler olur. Buna bağlı yumurtlama üzerindeki baskı kalkmaya başlar ve anne adet olabilir.
Ama bu sütün tamamen kesilmesi, bebeği emzirememek demek değildir. Prolaktin kadınlarda hep var. Siz bebeğinizi emzirdikçe bu hormonun miktarı artar, oksitosinle beraber bebeğe anne sütü gelir.
Oksitosin ise prolaktin sayesinde üretilen sütü annenin süt kanalları yoluyla bebeğin emmesi akabinden salınımını sağlayan hormondur. Bu hormon özellikle annenin stres düzeyi ile alakalı olup, anne sütünü verdikçe salınana ve anneyi hem mutlu yapan hem de yorgunluğunu alan bir hormondur. Özellikle bebekler yenidoğduklarında olabildiğince emer ve buna bağlı olarak da anneler daha az uyurlar. Bu hormon sayesinde de kendilerini normalden daha az uyurlar ve daha az yorgun hissederler.
Anneler bebeklerini emzirdikleri dönemde adet olsalar bile sütlerinin gelmesi ile ilgili bir sorun olmaz. Sadece bebek daha büyük ve ek gıda aldığı için anne sütünün miktarında belki azalma olur. Sadece bazı bebekler anneler adet olduğunda ilk günlerde emmek istemeyebiliyor. Tadı değişebilyormuş??????????Bununla ilgili bir bilimsel çalışmaya ben rastlamadım.
0 yorum