STERİL SÜT SAKLAMA POŞETLERİNİN SAĞLIKLI KULLANIM YÖNTEMLERİ
Süt Saklama Poşetleri emzirme döneminizde, özellikle çalışan bir anneyseniz sütünüzü depolayabilmenizin en güvenilir ve pratik yoludur.
Ofiste gün boyu birikip göğsünüzde şişkinlik yapan ve ağrılara sebebiyet veren fazla sütünüzü düzenli aralıklarla bir süt sağım pompası yardımıyla sağıp, steril süt saklama poşetleriyle depolayarak bebeğinize ulaştırabilirsiniz. Böylece emzirme döneminiz süresince özel yaşamınızda ve işyerinizde herhangi bir problemle karşılaşmadan bebeğinizi anne sütüyle beslemenin iç huzurunu yaşarsınız.
Özellikle son yıllarda erken doğumların, düşük doğum ağırlığında doğan bebeklerin ve çoğul gebeliklerin sayısı ciddi bir artış göstermektedir. Henüz gelişimini tam olarak tamamlayamamış, ideal kilosuna ulaşamamış veya herhangi bir sağlık sorunu nedeniyle hastanede tedavi gören bebeklerin, ek gıda almaksızın ilaç kadar değerli olan kendi annesinin sütüyle beslenmesi daha çabuk iyileşmelerini ve hayata daha sıkı tutunmalarını sağlar. Bu zor dönemlerde anneler bebekleri için düzenli olarak sütlerini sağarak, steril koşullarda, sağlık personellerinin onayladığı marka süt poşetleri ve süt saklama kaplarının yardımıyla bebeklerine ulaştırmak olacaktır.
Sağılan Sütü Saklama Koşulları :
Sağdığınız anne sütünü (50cc - 100cc), steril süt poşetleri ve süt saklama kaplarıyla;
Oda sıcaklığında, 6 – 8 saat muhafaza edebilirsiniz. (Önerilen sıcaklık 15 derecedir. Fakat, bebek olan evlerde 24 – 25 derecelik konfor sıcaklığı sağlandığı için anne sütü sadece 1 – 2 saat arası bekletilebilir.)
Buz dolabında 24 saat,
Buzlukta 3 hafta,
Derin dondurucuda 3 ay, - 20 derecedeki derin dondurucularda 6 ay saklayabilirsiniz.
Özellikle yeni doğmuş bebeklerin tüketecekleri miktar az olduğu için 180 cc kapasiteli steril süt poşetleri, bir sağımda dolmayacaktır. Bu durumda 3 saat aralıkla tekrar sağdığınız sütünüzü ısı farkını dikkate alarak aynı poşete ilave edebilirsiniz. Örneğin ; 2 – 3 saat önce sağılıp dolaba konmuş 50 cc lik süt soğumuş olacaktır. Yeni sağılan süt vücut sıcaklığında olacağı için buzdolabındaki sütle karıştırılmamalıdır. Bu durumda yeni sağdığınız sütü buzdolabında aynı ısıya getirdikten sonra eski sütün üstüne ilave edebilirsiniz.
Dondurulmuş Anne Sütünün Eritilmesi ve Isıtılması :
1.aşama : Derin dondurucuda 3 ay beklettiğiniz anne sütünü kullanabilmek için önce buzdolabı rafına indirerek 6 – 8 saat süresince çözülmesini beklemelisiniz.
2.aşama : Buzdolabı rafında çözülmüş anne sütünün sadece kullanılacak miktarı dışarı çıkarılmalıdır. Geri kalan süt buz dolabında 16 saat daha bekleyebilir.
3.aşama : Anne sütünün fazla ısıtılması protein kaybına neden olur, sütün içinde oluşan sıcak noktalar bebeğinizin ağzını yakabilir. için oda sıcaklığında çözdürülmemeli, kesinlikle herhangi bir ısıtıcı cihaz (mikrodalga fırın) kullanılmamalıdır.
Önerilen, süt poşetini ağzı dışarıda kalacak şekilde sıcak su dolu bir kabın içerisinde hareket ettirerek çözdürmektir (ben – mari yöntemiyle). Çözülen sütü çalkalayıp, bileğinizin iç tarafına bir damla damlatarak uygun ısıda olduğundan emin olduktan sonra bebeğinize bir kaşık yardımıyla verebilirsiniz. Isıtılan süt tekrar buzdolabına geri konulmamalı ve her zaman en eski tarihte dondurulmuş süt çözdürülmelidir. Çözdürülmüş süt, buzdolabında bekletilmeli. Mutlaka 24 saat içinde tüketilmeli, arta kalan süt dökülmelidir.
0 yorum