3 Şubat 2009 Salı

DOĞUMDAN SONRA İLİŞKİNİZİ YOLUNA SOKMAK

Doğumdan Sonra İlişkinizi Yoluna Sokmak
Bebeğinizin doğumu ailenin en büyük mutluluğudur. Ancak doğum sonrasında, çiftlerin hayatı da bir anda değişir, bu da ilişkiyi olumsuz etkileyebilir. Ailede yeni bir varlığa alışma sürecinde ilişkinin olumsuz etkilenmemesi için dikkat edilmesi gerkenleri merak ediyormusunuz ? Öleyse üşenmeyin, yazının devamını okuyun.
Doğum Sonrasında Kadındaki Değişimler
Hamilelik ie birlikte kadının fiziksel görünümü değişir. Birçok kadın doğumdan hemen sonra eski formuna kavuşamadığı için dış görünüşü ile bir güven kaybı yaşar.
İlk aylarda kadın evde, erkek iştedir. Bu durum geleneksel kadın-erkek rollerini ve iş bölümünü ortaya çıkarabilir. Eğer kadın aktif bir iş yaşamına alışkınsa bu tip bir rolde zorlanabilir ve kendi ile ilgili tanımlamalarda kafa karışıklığı yaşayabilir. Eğer bu dönem, annenin beklediğinden uzun sürerse anne, ve annelik kimlğine hapsolmuş hissedebilir ve bu durumdan sıkıntı duymaya başlar.
Bebeğin yoğun ihtiyaçlarından dolayı kadın, kendi kimliğini sadece annelik ile özdeşleştirme ve buna indirgeme yanılgısını yaşayabilir. Bu sebeple kendi kadınlık ihtiyaçlarını göz ardı edebilir.
Bebek ile birlikte akrabalık ilişkileri daha sıklaşır. Evin içine dışarıdan müdaheleler artabilir. Doğum öncesi eşlerin ailesi ile yaşanan sıkıntılar, bu dönemde artabilir.
Doğum Sonrası Erkekteki Değişimler
KAdında yaşanan tüm değişimlerin erkek üzeinde direkt etkisi vardır. Erkekler de eşleriyle birlikte :
Uykusuzluk ve yordunluk yaşar,
Günlük sorumlulukları erter,
Yaşama ait öncelikleri yeniden şekillenir,
Ebeveyn kimliği öne çıkar,
Müdaheleci kayınvalide ya da diğer akrabalara maruz kalır,
Kendine daha az özen gösteren ve daha kaygılı bir eşle karşı karşıya kalabilir (Eşinin, annenin annelik deneyimini nasıl anladığına göre değişir)
Eşinin cinsel ilgisinin azalması ile birlikte cinsel yaşamı daha az aktif hale gelir,
Çocuğun gelişinin pozitif karşılandığı durumlarda, eşle ilişki daha fazla derinleşir, köklenir; gelecek planları daha çok netleşir; birliktelik hissi perçimlenir. Hem baba hem anne kendi ebeveynleri ile ilişkilerini tekrar ele alır.
Bizim Önerimiz: “Babanın, kendisini sizden soyutlamasına izin vermeyin”
Eğer anne mükemmeliyetçi ve yoğun kaygıları olan biriyse, eşi bebekle ilgilenirken onu eleştirilere maruz bırakabilir. Bu da babanın bebeğe bakma becerisinde, kendini yetersiz hissetmesine neden olur. Bu durumda baba kendini anne-bebek ilişkisinin dışında tutar ve soyutlar. Baba, bunu yaptıkça anne, babanın ilgisizliğinden yakınır ve bu durum eşler arasındaki ilişkinin yıpranmasına kadar gidebilir. Bu yüzden annelere tavsiyemiz, eşinizin baba olduklarını hissetmelerine fırsat verin.
Share this post

1 yorum

 

Popüler Yazılar

Son Yazılar

Blog Arşivi

Bebekler İçin Oyun Önerileri

Bebek Beslenmesi Hakkında Her Şey

Blogger Anneler

© Bebegim Geliyor
Designed by GeCe
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0