26 Temmuz 2012 Perşembe

BEBEKLERİMİZİN HAYATINDAKİ ÖNEMLİ BİR DEĞİŞİKLİK:BEBEKLERDE KATI GIDAYA GEÇİŞ...

Bebeğimiz ilk 4-6 ay boyunca sadece anne sütüyle beslerken katı-ek gıdaya geçerken tüm anneleri bir telaş sarıyor. Kimi bu duruma çok hevesli, kimi ise çok endişeli olabiliyor. Böyle hissetmek de çok normal.
İlk 6 ay boyunca sadece anne sütü alan bebeğe birden tabak tabak yemek , meyve püresi verilmeyecek tabii ki.İlk bir kaç ayda bebeğimizi yeni besinlerle tanıştırmak, tattırmak, allerji yapıp-yapmadığını anlamalıyız. Yine ana besin anne sütü almalı. Bu geçiş döneminde en önemli şey hangi ayda hangi besini vereceğinizi bilmek ve bebeğinizi asla zorlamamak önemli.
Erken ek gıdaya geçildiğinde; bebeğimizin sindirim sistemini zorlamış oluruz. Bu da bağışıklık sistemini direkt etkileyecektir. Geç başlandığında da,bebeğin ek gıdaya geçişi çok zor olacaktır.Bu da yetersiz beslenmesine neden olacaktır. O nedenle bu geçişin çocuk doktorunun tavsiye ettiği zamanda olmasına dikkat etmekte fayda vardır.

Ek Gıdaya Geçerken bir kaç noktaya dikkat etmekte fayda vardır.




*ek gıdalar mutlaka aç iken denenmelidir.O güne kadar sadece anne sütüyle beslenmiş olan bebeğin,başlanan yeni gıdanın lezzetini benimseyip alabilmesi için aç olması gerekir. Tok iken yeni bir besin maddesini denemek doğru değildir.
*Verilecek ek gıdanın miktarının az olması önemli. İlk vereceğiniz besinin 1 tatlı kaşıktan fazla olmamasına dikkat edin. Her gecen gün minik minik miktarını arttırabilirsiniz.
*Verilen besin tek çeşit olmalı. Her gün yeni bir besine başlayın.Çünkü eğer allerji gibi bir durum olursa neyin dokunduğunu bilmeniz zor olacaktır.Eğer allerji yapan bir besin olursa ara verin. Bunun dışında bebeğiniz verdiğiniz besinden hoşlanmadıysa, 3 gün ara verin ve sonra tekrar teklif edin.,
*Verilen besin ayına uygun olmasına dikkat edin.Aceleci davranmayın. Ayına uygun olması bebeğinizin sindirim sistemi açısından çok önemlidir.
*Bebeğinizin ek gıdaya geçtikten sonra dışkısını da kontrol edin. Farklılık gördüğünüzde verdiğiniz besine ara verip, doktorunuzla iletişime geçebilirsiniz.
*Ek gıdaya geçerken bazı doktorlar meyveden bazıları da sebzeden başlatabilir. Bebeğinizin reflü gibi sıkıntısı varsa 8-9. ayda yoğurt başlanabilir.
Ama unutulmamalıdır ki anne sütü ana besinimizdir. İlk yıl anne sütü eşliğinde ek gıdalar tanıştırılmalıdır. 
*Tüm besinler kaşık ile verilmelidir.Bebeğe verilecek yiyecekler doğal ve taze ürünler kullanılarak hazırlanmalıdır.Konserve  ve dondurulmuş yiyeceklerle katkı maddeli hazır besinler bebeğe verilmemelidir.
Share this post

0 yorum

 

Popüler Yazılar

Son Yazılar

Blog Arşivi

Bebekler İçin Oyun Önerileri

Bebek Beslenmesi Hakkında Her Şey

Blogger Anneler

© Bebegim Geliyor
Designed by GeCe
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0