1 Ekim 2011 Cumartesi

EMZİRMENİN HER AŞAMASINDAN NELER BEKLEMELİYİZ?

Bebeğin gelişiminin emzirmeyi de etkileyecek , bir takım değişiklikler gösterecektir. Bunları bildiğimiz de bebekten ve sütümüzden beklentilerimizi daha kolay cevap verebiliriz.



Doğumdan 4. güne kadar Anne bebeğini yakınında tutmalı, sıklıkla emzirmelidir.bebeğimizin midesi ilşk günlerde bir bilye kadardır. Bu da çabık doyduğunu ve çabucak da acıktığının cevabıdır. Anne memelerinin hep dolu olduğunu hissedecktir. İlk günlerde emzirirken göğüs uçları biraz hassas olas da kısa sürede doğru pozisyonda bebeğinzi emzirirseniz her şey yoluna girecektri. İsterseniz o zamanlarda yumuşatıcı kremler kullanabilirisiniz.Bu dönemde bebeğiniz sık sık emzirmek göğsünüzün şişmesini de engelleyecektir.

Anne , bebeğinin teninin, kendi teniyle temasta olmasına özen göstersi,emzirmeyi kolaylaştıracağı gibi daha çok süt üretimine neden olcaktır.İlk 4 gün içerisinde bebeğiniz doğum kilosunun 10 kaybedebilir.Bbeğiniz gğün boyunca en az 8 kere emmesi sağlanmalıdır. aynı memeyi ilk günlerde bir kereden fazla alabilir.

4. gün ila 6. hafta arasında ise, bebeğinizin midesi artık bir pinpon topu kadar olmuştur. Çoğu bebek, günde 8-12 kez anne sütü alır fakat bu öğünler belirli zamanlarda gerçekleşmez.Bebekler, tek öğünde tek bir memeyi emembilecekleri gibi, tek öğünde ikinci memeden de beslenmeye ihtiyaç duyubiliriler.Ne kadar çok emerse, o kadar çok sütümüz olacaktır.Boşaltılmış memeler çabucak dolacağı , dolu memeler daha yavaş süt üreteceklerdir. O nedenle özellikle ilk günlerde dolu halde göğüs bırakmamalıyız ki süt miktarımız da artıış olsun.İlk günlerden 40. güne kadar süt miktarı yaklaşık 30ml den 900ml e kadar artacaktır.Bu dönem de bebeğiniz ne zaman isterse , o zaman emzirmek çok önemli. Bebeğinizin huysuzlanmasını ve ya ağlamasını beklemeyin. Ortalama olarak 3 saatte bir emzirmeye çalışın.Bebeğiniz , ilk 2 hafta içerisinde doğum kilosuna, sonra da hafta da ortalama olarak 125 gr ya da ayda ortalama 500gr almalıdır.

6. hafta ile 6. ay arasında ise, bebeğinizin midesi artık büyümüş ve daha çok süt alacaktır. Böyleleikle daha geç acıktığı gibi, sizi daha seyrek emecektir. İlk baktığınızda az emiyor gibi gelse de bedslenmesi artık düzene girmeye başlamıştır.Çoğu anne bu dönemde şişimiş göğüsten şikayet etmemeye başalar. Bebeklerimiz , büyüdükçe daha hızlı beslenirler. 40 dk emzirilen bebek, artık 10-15 dk doyacaktır.Bebeğimiz, artık ertafındaki sesleri duyduğunda , hareket eden şeyleri gördüğünde mmeye ara verip, tekrar devam edebiliriler.
Emzirme iyi gidiyorsa, 6 aylık olana kadar sadece anne sütüyle beslenmesi bebek için en iyisidir.
Share this post

0 yorum

 

Popüler Yazılar

Son Yazılar

Blog Arşivi

Bebekler İçin Oyun Önerileri

Bebek Beslenmesi Hakkında Her Şey

Blogger Anneler

© Bebegim Geliyor
Designed by GeCe
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0