1-Adet gecikmesi
Hamileliğin en önemli habercisi adet gecikmesi olsa da bazı erken belirtiler adet gecikmesinden önce bile hamileliğe işaret edebilir. Unutulmaması gereken bu belirtilerin kadından kadına hatta hamilelikten hamileliğe değişiklik gösterdiğidir.
Beklenilen adet kanaması beklenilen tarihte gelmediği zaman gebelikten şüphelene bilinir. Ancak her adet gecikmesi gebelik olduğu anlamını taşımaz. Kullanılan ilaçlar, iklim değişiklikleri, hormonal hastalıklar ve stres de adet gecikmesine neden olabilir.
Hamile olup olmadığınızı anlamanın en kesin yolu elbette hamilelik testi yaptırmaktır. Erken belirtiler, özellikle adet gecikmesi ile birlikte, test yaptırmanız için size ipucu verebilir.
2-Yorgunluk
Hamilelik öncesine kıyasla çoğu kadın kendini daha yorgun hisseder. Bu, bir hamilelik hormonu olan Progesteron’un yükselmesi nedeninden kaynaklanır.
Gebe kaldığınızda vücudunuzun iş yükü artar; metabolizmanız, hem sizi hem de bebeğinizin gelişimini destekleyebilmek için hızlanır. Dolayısıyla kendinizi normalde daha halsiz ve yorgun hissedebilirsiniz.
Ayrıca gebelik döneminde progesteron adı verilen hormon daha fazla salgılanır ve bu hormon yatıştırıcı etkisi nedeniyle yorgunluğu artırır. Bu nedenle halsizlik, yorgunluk ve normalden fazla uyuma ihtiyacı gebeliğin en yaygın erken belirtileri arasındadır.
Sabah yataktan çıkamama, akşam erkenden uyuma, Gün içinde sürekli ve aşırı yorulma gibi belirtiler erken gebelik belirtileri arasındadır. İklime bağlı değişikliklerde ve Depresyon da da bu belirti görülebilir. Eğer hamile olduğunuzdan eminseniz, yorgunluk belirtilerini dikkate alıp bol bol dinlenmeniz gereklidir.
Gebelik kaynaklı olmayan bitkinlik stresten, fiziksel yorgunluktan, depresyondan veya herhangi bir hastalıktan kaynaklanıyor olabilir. Örneğin; Kan şekeri ve tansiyon düşüklüğü veya kan üretiminin artması da aynı hissi verebilir. Eğer yorgunluğunuz gebelikten kaynaklanıyorsa üstüne basa basa sizlere tavsiyemiz bol bol dinlenin ve protein ağırlıklı besinler tüketin.
3-Göğüslerde Ağrı ve Büyüme, Hassasiyet
Gebelik belirtileri içinde ilk görülendir. Bazen daha adet günü geçmeden şikayete sebep olabilmektedir. Şişkinlik, gerginlik ve ağrı görülebilir. Bu bulgular adet öncesi gerginlik sendromunda da ortaya çıkabilecek belirtilerdir. Özellikle gebeliğin erken dönemlerinde görülür. Meme uçlarında koyulaşmanın yanı sıra, göbek çevresi, koltuk altı gibi bölgelerde deri renginde koyulaşma, yüzde lekelerin oluşması.
4- Mide bulantısı, yanması
Bu sorunun nedeni uterisin şişmeye başlayıp mideye baskı yapmasıdır. Aynı zamanda vücudunuzda artan hormon seviyeleri de hazmı yavaşlatabilir. Bu aşamada doktor gözetiminde ek vitaminler almanız gelişmekte olan bebeğiniz için faydalı olabilmektedir. Kısa aralıklara sıklıkla yiyecek yemeniz de bu problemlerin azalmasına katkıda bulunabilir. Bunun yanı sıra; midenizi fazla doldurmamaya özen göstermek, baharatlı ve yağlı yiyeceklerden uzak durmak, yemekten sonra en az bir saat uzanmamak ve yatar konumdayken başınızı ve göğüs kafesinizi mide seviyesinden yukarıda tutmak için ek yastık kullanmaktır.
5- İştahsızlık, Aşerme
Gebelikte iştahın artması genel olarak anne adayının yaşadığı bir diğer erken belirtidir. Sürekli aç olduğunuzu hissedebilir veya bazı yiyecekleri aşerede bilirsiniz. Misalen mevsiminde olmayan bir meyve veya sebzeyi çok canınız çekebilir. Bazı hamileler ise tam tersi bir durum yaşayabilir; önceden sevdiğiniz
yiyeceklerden tiksinmeye veya iğrenmeye başlayabilirsiniz.
6- Sık idrar çıkma
Mesanede duyarlılık artışı hamileliğin ilk başlangıcında büyüyen uterus mesaneye baskı yapar duyarlılığı arttırır. Sık idrara çıkılır. Bu belirti gebeliğin 2. trimester döneminde azalır. 3. trimester zamanı fetal baş pelvise inince yeniden başlar.
7- Baş dönmesi
Hamileliğin ilk haftalarında anne adaylarında baş dönmesine çok sık rastlansa da yapılan araştırmaların sonucunda birçok kadın bu belirtiyi hiç yaşamadan hamilelik geçiriyor. Hamilelikte baş dönmesi yaşanmasının sebebi, rahmin yaptığı baskı sonucu yeterli miktarda kan pompalamamasından kaynaklıdır.
8-Ruh halindeki dalgalanmalar
Gebelikte vücudunuzda oluşan hormonal değişimler ruh halinizde ani değişikliklere yol açabilir. Daha kolay sinirlendiğinizi veya daha stresli olduğunuzu hissedebilirsiniz. Bir an çok gülerken hemen ardından ağlamak isteyebilirsiniz. Duygusal dalgalanmalar da oldukça yaygın görülen hamilelik işaretleridir.
9- Kanama
Gebeliğin herhangi bir sürecinde yaşanan vajinal kanama dikkat edilmesi gereken bir husustur. Hamileliğin 4 – 6. haftasında lekelenme ise beklenen bir belirtidir. Lekelenme (çok hafif kanama, reglin son günündeki gibi) yumurtanın yerleşmesi , cinsel birliktelik, düşük, dış gebelik ya da enfeksiyon sebebiyle yaşanabilir. Lekelenmenin birçok farklı sebebi olmasından dolayı lekelenme yaşadığınızda doktorunuza danışın. Hamileliğin 6. – 10.haftasında vajinal kanama yaşamanız durumunda doktorunuz ile irtibata geçmeniz tavsiye edilir. Doktorunuz fizik muayene, ultrason ve kan testi ile kanamanın neden gerçekleştiğini değerlendirecektir.
Lekelenme genelde normal bir belirti olup endişe verici bir durum değildir fakat sonradan üzülmektense, öncesinde doktorunuzla irtibata geçmeniz iyi olacaktır. Hamile kadınların birçoğu 6. haftada kanama ya da lekelenme yaşar. Bunlardan yarısı sonrasında düşük yaşar. Eğer ultrasonda bebeğinizin kalbi normal atıyorsa, gebeliğiniz muhtemelen sağlıklı bir şekilde devam ediyor anlamına gelir. Eğer kanamanız şiddetliyse ve herhangi bir ağrı şikayetiniz varsa fakat doktorunuza ulaşamadıysanız direkt Acil Servis’e gidin.
10- Kasık ağrısı, Sertleşme
Gebelik sürecinde gebe kadınlarda sık sık görülen şikayet kasık ağrıları, hamileliğin ilk haftasında başlayan ve doğuma kadar hiç bitmeyen bu şikayet bazen göz ardı edilebilecek bazen ise mutlaka takip edilmesi şart olan bir durumdur.
Gebe kalmak isteyen kadınlar hamile olup olmadığını hamileliğin ilk belirtilerinden olan kasık, bel ve karın ağrılarından anlayabilirler. Yani daha Hamileliğin en başında meydana gelen bu ağrılar normaldir. Genelde hamile kadında da görülebilir. Gebeliğin ilk haftalarında hissedilen bu ağrılar, fetusun rahme yerleşmesi sırasında kadının vücudunda meydana gelen bu değişikliğe adapte olma sürecidir. Bu süreçte rahmin büyümesiyle rahmi tutan bağ dokular genişleyip uzamaktadır. Gebeliğin başındaki bu tür hafif kasılma ve kramp, şişme gibi ağrılar normaldir. Rahim büyüyen fetusa adapte olmak için kendini yeniliyordur.
11-vajinal akıntı
Gebelikte vücudunuzda östrojen salgısı önemli ölçüde artar. Bu nedenle daha önceden hiç akıntı şikayetiniz olmasa bile gebelikte koyu kıvamlı ve açık renkli vajinal akıntı ortaya çıkabilir.
Hamilelikte en önemli belirtiler arasında vajinal akıntı ilk sıralardadır.. Bu dönemde yumurtalıkların daha aktif olarak çalışması ve bebeğin rahimde her geçen gün büyümesine bağlı olarak vajinal akıntılar olacaktır. Fakat gebelikte akıntı rengi ve kokusu olası mantar enfeksiyonlarına da işaret verebilir. Gebelik esnasında oluşan akıntı rengi şeffaf ve kokusuz olmalıdır. Kaşıntı veya rahatsız bir kokuyla beraber oluşan akıntılar için mutlaka kadın doğum doktoruna belirtilmeli ve hekim tarafından önerilen ilaçları kullanmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder