Hamileliğimin son haftalarında her sabah banyoda oturup, yortık olmasını önlemek umuduyla, vajinamın arka duvarına zeytinyağı masajı yaptım. Bu konuda ne yapmam gerektiğini öğreten birisi olmadığından, ban en mantıklı geleni yaptımö;pelvik taban kaslarımı gevşetmesye odaklandm ve kızımın sahneye çıkarken esneteceğini düşündüğüm yöne doğru masaj yaparak vajina kaslarımı esnetmeye uğraştım. Perineal masaj hiç de asil veya rahatlatıcı bir şey değildir.Yani bu kadar zahmete değer mi?
Cochrane collaboration, hamileleiğin 35. haftasından itibaren perineum bölgesine hafta da bir yada iki kez masaj uygulayan kadınlarla hiçbir şey yapmayan hamileleri karşılaştıran 4 çalışmayı yakın zamna da inceledi. Bulgulara göre, perineal çlgeye uygulanan bu nmasaj ,yırtıkların sayısını değiştirmedi ama masaj yapan kadınlardan dikişe gereksinim duyanların sayısında azalma oldu- en azından ilk defa doğum yapanlar arasında. Bu fark çok büyük değildi:bir kadına dikiş uygulamasını önlemek için on beş kadının kendilerine düzgün bir şekilde masaj uygulaması gerekiyordu,bu da hiç yoktamn iyidir. Bu kadınların epizyotomi ihtiyacı da biraz aha azdı. Haftada 1-2 masaj yeterli görünüyordu, çünkü bundan fazlası da bir fark yaratmıyordu.
Fakat ne yazık ki, bu masaj , kadının aletli doğum şansını veya idrar tutamama sorununu azaltmıyor ve dğumdan sonraki cinsel tatminini de etkilemiyor.
Eğer perinel masaj uygulamaya karar verirseniz şöyle yapabilirsiniz;
*Rahat bir duruş bulun; mesela bacaklarınız dışa doğru açık bir şekilde yatağa uzanın veya bir ayağınız banyonun kenarında ayakta durun veya tuvaletin üstüne oturun.
*Zeytinyağı, ayçicek yağı veya tatlı badem yağı gibi kokusuz doğal bir yağ kullanarak başparmaklarınızı birini veya ikisini birden vajinanın girişine sokun.
*Arka duvara baskı uygulayarak başparmaklarınızı U şeklinde arkaya öne doğru hareket ettirirken kaslarınızı da gevşetmeye odaklanın.
* Bu masajı her seferinde 5 dk. kadar uygulayın. Her uygulamada da biraz daha fazla bastırmayı deneyin.
kaynak: Gebe-Loji
0 yorum