Gebelik belirtileri kişiden kişiye farklılıklar gösterir. Bazıları olası belirtilerdir ki bunlar olduğunda gebelik kesin olmayabilir. Bazıları ise kesin belirtilerdir. İlk aylarda görülen belirtiler genellikle olası belirtilerdir, yanılma olabilir.
Gebeliğin Olası Belirtileri
*Beklenen âdetin gecikmesi
- Bulantı, kusma
- Aşerme
- Vücutta görülen değişmeler
- Kilo değişimi
*Beklenen âdetin gecikmesi
Gebeliğin en önemli bulgusu âdet gecikmesidir.Ancak her âdet gecikmesi gebelik anlamına gelmez.Yaşam tarzında herhangi bir değişiklik,çeşitli rahatsızlıklar,psikolojik durum değişiklikleri,stres, beslenme ve mevsim değişiklikleri, kullanılan ilaçlar gibi pek çok faktör âdet gecikmesine neden olabilir.
*Bulantı-kusma
Gebeliğin ilk aylarında mide yanması, bulantı ve kusma olabilir.Bunun nedeni psikolojik olabileceği gibi midenin yukarı itilmesi ve mide salgılarında farklılaşmada olabilir. Bazıgebelerde bulantıve kusma rahatsız edici Ģekildedir. Böyle durumlarda az ve sık yenmesi, sabahları yataktan kalkmadan önce bir iki tuzlu bisküvi, ekmek, leblebi gibi kuru şeyler yenmesi iyi gelir. Fazla su içilmemesi,sindirimi güç yağlı yemeklerin tercih edilmemesi uygun olur. Bulantı kesici ilaçlar doktora danışılmadan kesinlikle alınmamalıdır. Bu tedbirlere rağmen şikâyetler artıyorsa doktora gidilmelidir.
Aşerme
Gebelikte hormon değişikliklerine bağlı olarak iştahta değişmeler olur.Aşeren kadın bazı yiyeceklerden tiksinirken bazılarına da aşırı istek duyar. Özellikle ekşili,tatlı şeyleri yemek isteyebilir.Bazen de kil,kömür,toprak gibi zararlı şeyleri yemek isteyebilir.Akla gelmedik şeyleri yemek ister.Bu olağan dışı duruma pika denir.Bunlar sindirim sistemi problemlerine yol açabilir. Kil, parazit içerebilir. Yiyecek olmayan bir maddeye aşeren gebe kadın bunu doktora bildirmelidir.
Vücutta görülen değişiklikler şu şekilde gruplandırılabilir:
*Üreme organlarında değişmeler
Vajina, gebelik sırasında büyümüş ve ödemlidir. Renginde koyulaşma vardır. Vajinal akıntı çoğalır.Vulva ve perine, koyu esmer bir renk alır. Vulvadaki bezlerin salgısı artar.Uterus büyüyüp genişlemiş ve ağırlaşmıştır.
*Memelerdeki değişmeler
Gebeliğin ilk haftasında dolgun,hassas ve ağrılıdır.Büyümeye başlamıştır. Meme uçları büyür. Sıkıldığında süt akar. Meme başı çevresi(areola)koyu renk alır. Üzerinde kabarıklıklar vardır.
*Üriner sistemde değişmeler
Uterusun mesaneye(idrartorbası) baskı yapması ve mesane damarlarının genişlemesi nedeniyle gebe sık sık idrara çıkar.
*Ciltte meydana gelen değişmeler
Gebeliğin ilerleyen aylarında bazı kadınların yüzünde kahverengi lekeler görülür. Bu lekelere gebelik lekeleri denir.Bu lekeler, doğumdan sonra geçer. Uterus büyümesi sonucu,karın derisi gerilir ve incelir. Karında,kalça da bazen dememeler de deride beyaz çatlaklar olabilir.Yumuşatıcı kremler önerilebilir.Oluşan bu çatlaklar doğumdan sonra da kalır, geçmez.
*Gebelikte kilo değişimi:
Tüm gebelik süresince 9-12 kilo almak normaldir.Gebe kadın ilk üç ayda 1 kg ,daha sonraki aylarda ayda 1,5-2 kg almalıdır. Beslenirken mümkün olduğunca sebze meyve ağırlıklı beslenmeli, kabız olmamaya dikkat etmelidir.Ödem varsa tuzu azaltmalıdır.Alınan fazla kilolar gebe kadının vücudunda kalır.
Gebeliğin kesinBelirtileri
* Gebeliktestinin pozitifçıkması
- Ultrasonla bebeğintespiti
- Bebeğin hareketlerinin anne tarafından hissedilmesi
- Bebek kalp seslerinin duyulması
- Muayenedebebeğinelle hissedilmesi
KAYNAK: www.bebeimgeliyor.com
0 yorum