Yoğurt yapımı için önce nasıl bir
süt kullanacağınıza karar vermeniz gerekir. Kutu sütler, aslında
streil sütlerdir. Kutu sütle yoğurt mayalamak kolaydır.Eğer çiğ
sütten yapacaksanız sütü kaynatıp, altını kısıp kepçeyle
havalandırarak, biraz da sütün buharlaşmasını
sağlayabilirsiniz.Hem de iyi kayanatmışolursunuız.Eğer günlük
pastörize süt ile yapacaksanız, yoğurt mayalamak için sütü
yaklaşık 40-45 dereceye kadar ısıtmanız yeterli.Bunu annelerimiz
parmağınızı içine soktuğunuzda yanmayacağı kadar bir ısıda
olacak diye tarif eder.
İyibir yoğurdu maya olarak
kulanmalısınız. Maya seçerken mümkün olduğunca doğalş
olanları,tercih etmenizde fayda var.Daha önce yoğurt yaptıysanız
her seferinde onun bir kısmını bir sonra ki yoğurdunuzun mayası
olarak ayırın. Böylece gitgide yoğurdunuzu katkı maddelerinden
arındırırsınız. 2 litre süt içine 2 yemek kaşığı yoğurt
kullanabilrisiniz.2 yemek kaşığı yoğurdu 1 çay bardağı sütün
içinde eritin.
Sütün içine mayayı katmadan önce
sütü, yoğurdun yapacağınız kaseye alın. Çelik tencere,
topğrak kap, cam kaseler tercih edin. Ama cam kap daha çabuk
soğuduğundançok iyi sarmakgerekir.
Süytünüzün içine yoğurdu
peyderpey koyun. Önce yarım kepçe sıcak sütü mayalı karışıma
ekleyin, iyic karıştırdıktan sonra bunun bir kısmını yoğurt
kasesine ekleyin.Bu işlemi 2-3 kere tekrar ettikten sonra tüm
mayayı yoğurda katın. Kasenizin kapağını kapatın. Bir
battaniye ile tencerenin her yanını sarın ki, yoğurdunuz
üşümesin. Sonra da çıkarıp buzdolabına koyabilirisniz.
Yoğurdunuzu mayaladıktan sonra sallamaymaya dikkat edin..
0 yorum