Bir bebegin huzurlu sekilde uyudugunu görmek kadar güzel bir sey yoktur. Fakat bu yeni ebebeynlerin çok fazla görmedikleri bir manzaradir, özellikle de bebeklerinin ilk aylarindaki geceleri.
Bir bebegin tüm gece uyumasi her yeni ebeveynin ulasmaya çalistigi bir asamadir. Kisa süre sonra her gece sicak banyolar, kabarik pijamalar ve resimli hikayelerin pek çok kez okunmasi ailenin rutini ve ayni zamanda sevilen bir aile gelenegi haline gelecektir.
Konu uyumaya ve kendi bebeklerine geldiginde ebeveynlerin pek çok sorusu vardir. Ilk ve en önemli olani sudur: Bebegimin ne kadar uyumaya ihtiyaci var? Iste bazi genel öneriler.
YAS Ihtiyaç duyulan yaklasik uyku miktari:
Yeni dogan Günde 16 - 18 saat
3 hafta günde 15 - 18 saat
6 hafta günde 15 - 16 saat
4 ay 9 - 12 saat arti iki kisa uyku (her biri 2 – 3 saat)
6 ay 10 - 11 saat arti iki kisa uyku (her biri 2 – 3 saat)
9 ay 10 - 12 saat arti iki kisa uyku (her biri 1 – 2 saat)
1 yas 10 - 11 saat arti bir – iki kisa uyku (her biri 1 – 2 saat)
18 ay 10 - 12 saat arti genellikle bir kisa uyku (1 - 2 saat)
2 yas 11 - 12 saat arti bir kisa uyku (1 - 2 saat)
3 yas 10 - 11 saat arti muhtemelen bir kisa uyku (2 saat)
Tabloda görüldügü gibi, toplam gündüz ve gece uykusu yasamin ilk üç yilinda hizla azalmaktadir (günde 15/16 saatten 11/12 saate). Bu yas itibariyle uyku ihtiyaci, yetiskinlerde oldugu gibi, bebege göre degismektedir. Örnegin, bazi 6 aylik bebekler halen 14 – 16 saat uykuya ihtiyaç duyarken, digerleri 13 saatle gayet güzel idare ediyor görünmektedir. Eger uyku miktari bundan azsa, çogu kez uyuma güçlügü nedeniyledir ve bebeginizin gün içinde ne kadar uyanik ve etkilesime açik oldugunu etkileyebilir.
Bebeginizin uyanik oldugu periyodlar 6 haftalikken yaklasik 2 saat olup 6 aylik oldugunda 3 buçuk saate çikmistir ve genellikle ögleden sonra geç saatlerdedir (eger babalar eve vaktinde gelebildilerse onlar için harikadir). 6. ayda hemen hemen tüm bebekler gündüz 2 veya 3 kisa uykuya yatarlar, 1. yaslarinda bebeklerin sadece yarisi günde birden fazla kisa uykuya yatar. 2. yas itibariyle bebeklerin çogu genellikle ögleden sonra sadece tek bir kisa uykuya yatacaktir.
Eger erkek çocugunuz varsa uyku problemi yasayacaginiz seklindeki yaygin inanisa da kulak asmayin – pek çok büyük arastirma erkekler ve kizlar arasinda yasamlarinin ilk 3 yilinda uyku miktarlari ve gece uyanmalari açisindan hiçbir fark olmadigini göstermistir.
Gerçekçi Beklentiler:
Uykuyla ilgili en büyük asama bebeginizin gece boyunca uyudugu ilk gecedir (gece yarisi ve 6 A.M. arasinda). Aslinda siz yine de büyük ihtimalle uyanip bebeginizin iyi olup olmadigini kontrol edeceksiniz.
Bazi bebekler ilk 3 ay içerisinde gece boyunca uyur, digerleri hala birinci yilin sonuna dogru veya daha uzun bir süre mücadele etmektedir. O zaman bebeginiz ne zaman gece boyunca uyuyabilmelidir?
Bebegin uyku yapisi, yani uykunun beyinde nasil düzenlendigi, 6. ay itibariyle bir yetiskininkine benzerdir. Bebeklere 6. aydan baslayarak gece boyunca uyumalari ögretilebilir. 6 aydan önce gece boyunca uyumalarini beklemek gerçekçi degildir.
Bazi bebekler için (hepsi bireysel olarak farklidir) geceleri uyumak daha zordur ve bunu yapmak için daha fazla (fakat dogru) yardima ihtiyaç duyarlar. Düzenli bir uyuma rutinine ihtiyaçlari olacaktir.
Emzirilen bebekler geceleri daha sik uyanmaktadir. Bunun nedeni anne sütünün daha hizli geçis süresinin olmasi ve emzirilen bebeklerin gece bile olsa daha fazla beslenmeye ihtiyaci olmasidir. Ancak eger emzirebiliyorsaniz, anne sütü en iyisidir. Gece uyuma süresini uzatmak için yatmadan önce emzirmek gibi ipuçlari vardir. Uzun vadede emzirilen veya biberondan beslenen bebeklerin uyku aliskanliklari arasinda hiç bir fark kalmaz.
Yeni dogan
Bebekler gece boyunca uyuma kabiliyetiyle birlikte dogmazlar. Ilk 3 - 6 ayda, kilolarini iki katina çikarmalari için, gece dahil olmak üzere, sik sik uyanip durmaksizin beslenmeye ihtiyaçlari vardir. Yeni dogan bebeginiz gece ve gündüz arasindaki farki bilemez. Bunu ögrenmesi gerekmektedir. Genel olarak, yeni dogan bebeginiz 24 saatin yaklasik 16 – 18 saatinde uyuyacaktir. Bir yeni dogan genellikle bir seferde durmaksizin 2 – 4 saat uyur ve aç olarak uyanir.
Farkli zamanlarda farkli sekillerde davranarak bebeginize gece ve gündüz farkini ögretmeye baslayabilirsiniz. Gündüzleri bebeginizi beslerken onunla konusun. Geceleri daha sessiz olun. Ayrica gece onu beslerken isigi açmayin fakat sadece soluk bir isik kaynagi kullanin. Isik, ses ve aktivitedeki farkliliklar bir gündüz-gece ritiminin olusturulmasinda en etkili faktörlerdir. Bebeginiz sonunda alisacak ve geceleri daha çok uyumaya baslayacaktir.
Ipucu: Bebeginiz rahminizdeyken yürüme hareketleriniz onu yatistirarak uyutuyordu. Bu yüzden yeni dogan bebeginizin hala hafifçe sallanmaktan hoslanmasi sürpriz degildir. Sallanmak kendini “evde” hissetmesini de saglar. Pek çok bebek müzikle de rahatlamaktadir.
3 hafta
Bebeginiz beslenmek için hala gece uyanmasina ragmen, kesintisiz uyku süreleri muhtemelen uzamaktadir, belki üç veya dört saat boyunca. Ve de daha uzun sürelerde uyanik kalmaya baslayacaktir. Yasaminin ilk 4 haftasindan baslamak üzere, geceleri daha fazla uyumaya baslayacak ve gündüz uykusunda azalmaya dogru kayacaktir.
Unutmayin, eger emziriyorsaniz, hormonlariniz uyku düzeninizi bebeginizinkine uydurmak üzere tekrar düzenleyecektir. Bu hormonlar uykusuz kalmaktan kaçinmaniza yardimci olabilir. Yine de, pek az anne uyku düzenindeki degisikligi hisseder ve tüm taleplerle ilgilenmeyi hemen hemen basarabildiklerini görür. Gündüz-gece farkini yavas yavas olusturmaya baslamaniz önemlidir – bunu ne kadar erken yaparsaniz gece uykunuzu o kadar erken almaya baslarsiniz. Formül mamayla beslenen bebekler daha fazla uyuyabilir çünkü mama midelerinde daha fazla kalma egilimindedir, fakat genel olarak uyku düzenleri emzirilen bebeklerinki gibidir.
Ipucu: Eger bebeginiz tüm gün boyunca uyuma egilimindeyse, beslenmelerinde uyuyakaliyorsa, beslenmesi için onu uyandirmayi deneyin. En uzun uyku periyodunun gece boyunca oldugunu ögrenmeye ihtiyaci vardir. Bu noktada, uykusunun daha düzenli olmasina yardimci olmak için 4 p.m. civarinda onu uyanik tutmaya çalisin Uyuyakalsa bile onu dik olarak bir bebek sandalyesinde, tasiyicida veya yayli sandalyesinde tutun. Daha sonra 7 veya 8 p.m. civarinda ona banyo yaptirin. Bu ayni zamanda onu uyanik tutacak ve onu bekleyen uzun uyku için gevsetecektir.
2 ay
Bebeginiz kendini uykuya dalmak için hazirlamaya baslamaktadir fakat yine de gece beslenmesi için uyandirilmaya ihtiyaci vardir. Bu kalibin kendini düzenlemeye baslamasina ragmen, yine de gündüz ve gece arasinda açik bir fark oldugunu belirtirken onu izlemeniz gerekmektedir. Bir zaman çizelgesi için çok erkendir ve onu çok kati bir tarifeye zorlamaya çalismak saglikli olmayacaktir.
Bu yastaki bebekler yeni doganlara kiyasla her gün daha az uyurlar, ortalama olarak 14 – 16 saat. Bebeginiz bu zamanin çogunu geceleyin uyuyarak ve günde üç kisa uykuyla geçirmesine ragmen, gündüzleri daha uzun süreyle uyanik kalacaktir. Her zaman oldugu gibi, bu durum bebege göre degismektedir.
2 aylik bebekler genellikle gece boyunca uyumazlar. Bu yastaki bebekler arasinda büyük farkliliklar vardir fakat tipik olarak 2 aylik bir bebegin hala geceleri beslenmeye ihtiyaci vardir.
Ipucu: Uyanikken biraz sikayet etmesi normaldir. Agladiginda halen ona gitmenize ragmen, ona sikayet etmesi ve aglamasi için biraz zaman verin (bes dakika gibi). Kendi basina sakinlesecektir.
4 ay
Ortalama 4 aylik bir bebek her gece yaklasik 9 – 11 saat uyumaktadir ve her gün yaklasik 1 – 3 saat arasinda kisa uykuya yatmaktadir. Bu, günlük 2 düzenli kisa uykuya dogru asama asama olan bir geçistir.
Bebeginiz artik uykuya dalmak için daha fazla sey yapabilmektedir. Geceleri ve kisa uykulari sirasinda uykuya dalmasini saglayacak bir kalip olusturma zamani gelmistir. Program 4 aylik bir bebek için çok önemlidir, o zaman kisa uykularin ve yatma vaktinin her gün ayni zamanda ve ayni sekilde olmasini garantilemeye çalisin. Kati olmaniza gerek yok, sadece olabildigi kadar tutarli olun.
Ipucu: Bebeginiz artik bir miktar yuvarlanacak ve muhtemelen bebek karyolasinda dolasacaktir. Onu sirt üstü koyun. Eger örtülerinin disina çikiyorsa - ve üsüyerek uyaniyorsa - battaniye seklinde bir bebek tulumu kullanmayi düsünün.
Ipucu: Onu bebek karyolasina uyanikken koyun. Sesinizle veya müzikle ve hafif hafif sallayarak onu sakinlestirin fakat karyolasindan disari çikarmayin, onu sallayarak uyutun veya besleyerek uykuya dalmasini saglayin. Kendi baslarina uykuya dalmayi ögrenmemis olan bebekler geceleri uyandiklarinda sadece sizin gelmeniz için aglayabilirler.
kaynak:www.prima.com.tr
0 yorum