Hamilelik döneminde, özellikle ilk aylarda gebelik hormonlarının etkisi sebebiyle bulantı, yorgunluk ve aşırı uyku hali, baş ağrıları, özellikle son dönemlerinde artan kabızlık, hemoroid, mide yanması, bel ağrısı, sık idrara çıkma ve bacaklarda kramplar, varisler, karında ve göğüste çatlaklar, nefes almada zorluk gibi şikayetler görülebilir.
Bacak krampları ise, özellikle 24′üncü haftadan itibaren başlayan sık karşılaştığımız problemlerden biridir. Gebeleri daha çok geceleri rahatsız eder. Bacak krampları zaman zaman aniden uykudan uyanmalara neden olabilir.
Bacak kramplarının nedenleri nelerdir?
- Hamilelik döneminde en sık yaşanan rahatsızlıklardan biri olan bacak krampları 24. haftadan itibaren sıklaşır. Genellikle geceleri oluşur ve hatta bazen uykudan uyandıracak kadar şiddetli olabilir.
- Bacak kramplarının kesin nedeni belli olmamakla beraber sebepler arasında kalsiyum, magnezyum azlığı ve fosfor fazlalığı gösterilir.
- Büyüyen uterusun toplardamar sisteminde yarattığı baskı ve buna bağlı dolaşım problemleri de kramp oluşumunda önemli bir etkendir.
- Gün içi yorgunluk, fazla ayakta kalma, aşırı kilo alımı ve varisler, bacak kramplarını artırırabilir.
- Magnezyum veya kalsiyum desteği önemlidir ve doktor denetiminde alınması önerilir.
- Hamilelikte iyonlar plasenta ve fetüste toplandığı için damar içi sıvı miktarı artar ve anne adayının kanındaki magnezyum seviyesi düşer. Gebelikte ihtiyaç duyulan yüksek magnezyum miktarının sadece besinle karşılanabilmesi içinse anne adayının aşırı yemesi gerekmektedir. Kaldı ki bu da sağlıklı bir hamilelik için önerilmez.
Kramp girdiğinde ne yapmalı?
- Bacak kramplarınız rahatsızlık verdiğinde kalça kaslarınızı gerici egzersizler yapmaya gayret gösterebilirsiniz.
- Eğer aniden kramp girerse sakinliğinizi koruyun; dizinizi gerin ve ayağınızı hafifçe yukarı kaldırın.
- Bunları birinden yardım almanız mümkünse sırt üstü yere uzanarak; yardım alamayacak durumdaysanız ellerinizi sert bir yere dayayıp destek alarak yapmanız daha etkili olacaktır.
- Bacak ve baldır kaslarınızı esnetip yaylandırarak gevşemeye çalışın.
- Kramp giren bölgeye hafif bir masaj, baldır üzerine sıcak bir havlu koymak ve ayak parmaklarını yukarıya doğru germek de krampların hafifletilmesinde faydalıdır.
- Masaj ilk başta canınızı acıtabilir ancak spazmlar çözüldükçe acı da kaybolacaktır.
Bacak kramplarını aza indirgemek için öneriler
- Kalsiyum bakımından zengin gıdalarla beslenmeye dikkat edin.
- Düzenli egzersiz ve yürüyüş yapın.
- Uzun süre boyunca ayakta kalmaktan, oturmaktan veya yürümekten kaçının.
- Dinlenirken ayaklarınızı yüksekte tutun, varisiniz varsa varis çorabı giymeyi ihmal etmeyin.
- Otururken mümkünse ayağınızın altına yükseklik koyun. Oturduğunuz sırada ayak bileklerinizi dairesel hareketlerle minik minik çevirin.
- Yüksek topuklu ayakkabı giymeyin.
- Gece yatmadan ılık bir duş alın, yatağa girmeden önde baldır ve bacak kaslarınızı gerin ve sol tarafınıza yatmaya gayret gösterin.
- Aşırı kilo alımından kaçının.
- Ayrıca, hamile eğitimi ve yoganın da kramp oluşumunu engelleyici faydaları olduğunu unutmayın.
- Hamilelik dönemi, kadınların kas fonksiyonlarını olumsuz yönde etkileyen bir dönemdir. Oluşan kramplar hayati bir tehlike oluşturmaz ama rahatsızlık verir.
- Kramplarınıza şiddetli ağrılar eklenir ve gittikçe arttarsa mutlaka doktorunuzu bilgilendirmeli ve damar sisteminizle ilgili bir problem olup olmadığını kontrol ettirmelisiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder